Του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΧΑΝΙΩΤΗ


Στην Ιταλία επιστρέφει η Δεξιά στις πρώτες θέσεις της εκλογικής προτίμησης των ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν σταματήσει εδώ και 2 εβδομάδες σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Αλλά, εκτιμήσεις ξένων πρεσβειών στην Ρώμη, επιχειρούν προβλέψεις, που δείχνουν ότι στις αυριανές βουλευτικές εκλογές, εκτός απροόπτου, θα καταλάβει την πρώτη θέση ο Συνασπισμός τριών κομμάτων της Δεξιάς, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Κατά τις ίδιες προβλέψεις, την δεύτερη θέση θα καταλάβει το Κίνημα 5 Αστέρων, που ίδρυσε ο Ιταλός κωμικός Μπέπε Γκρίλο και την τρίτη θέση το Δημοκρατικό Κόμμα της Κεντροαριστεράς με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι.

Μπέπε Γκρίλο – Κίνημα 5 Αστέρων

Η αναμενόμενη επικράτηση του δεξιού Συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν και 2 κόμματα Ευρωσκεπτικιστικά,  έχει θορυβήσει την Ευρώπη και το Βερολίνο.

Μπορεί κανείς να έχει πολλές ενστάσεις για την εκρηκτική προσωπικότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και για το κατά πόσον είναι πολιτικά θεμιτό σε μία δυτικοευρωπαϊκή χώρα ένας δισεκατομυριούχος επιχειρηματίας ιδιοκτήτης μεγάλου ομίλου ΜΜΕ και ποδοσφαιρικής ομάδας, να επιζητεί να κυβερνήσει και ως πρωθυπουργός. Με ένα “δελτίο προσωπικών συμβάντων”, που περιλαμβάνει από πάρτι “μπούνγκα – μπούνγκα” με μοντέλα, μέχρι καταδίκες για φορολογικά αδικήματα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Μπερλουσκόνι είναι από τους λιγοστούς Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι τόλμησαν να “βγάλουν γλώσσα” στο Βερολίνο και να εκφράσουν την έντονη διαφωνία τους για τον τρόπο με τον οποίο το Γερμανικό Διευθυντήριο κατευθύνει σήμερα τις τύχες της Ευρώπης.

Μάλιστα, ο Μπερλουσκόνι, που είναι ήδη 81 ετών, πριν από ένα χρόνο είχε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της αναγκαιότητας να καταρτίσει η Ιταλία ένα σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη και να μελετήσει την επιστροφή στην λιρέτα!

Εκείνο το βράδυ ήσαν πολλοί στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, που έχασαν τον ύπνο τους!.

Εκ των υστέρων βέβαια και όσο πλησίαζαν οι εκλογές της Κυριακής, διαφοροποίησε την γνώμη του. Και υπογράμμισε ότι η Ιταλία μπορεί να παραμείνει στο Ευρώ, αλλά πρέπει, πρώτα, να αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη.

Αν ο Μπερλουσκόνι έχει “αιρετικές” σκέψεις για την Ευρωζώνη και ενοχλείται από την αλαζονεία των Γερμανών, οι 2 “συνεταίροι” του είναι σκληροί Ευρωσκεπτικιστές. Και σε αρκετές περιπτώσεις παρασύρονται και σε μία ρητορική με αντιευρωπαικές κορώνες!

Πρόκειται για τον Ματέο Σαλβίνι, σημερινό αρχηγό της “Λέγκας του Βορρά” και για την Τζόρτζια Μελόνι (μόλις 29 χρονών), που ηγείται του ακροδεξιού κόμματος “Αδελφοί της Ιταλίας”.

Ματέο Σαλβίνι
Τζόρτζια Μελόνι

Ο πανέξυπνος και πολύπειρος Μπερλουσκόνι, βλέποντας ότι πλησιάζει η επιστροφή της Δεξιάς στην εξουσία, έσπευσε να βάλει “χαλινάρι” στους 2 υπολοίπους και προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο της οικονομίας και τις διεθνείς χρηματαγορές, για να μην υποστεί κάποιο σοκ η Ιταλική οικονομία.

Απευθύνθηκε, λοιπόν, σε έναν παλιό του συνεργάτη, τον νυν Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον πρότεινε δημόσια για να είναι ο επόμενος Ιταλός Πρωθυπουργός.

Αντόνιο Ταγιάνι

Μόλις ο Ταγιάνι είπε το “ναι”, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πήραν μια βαθιά αναπνοή ανακούφισης.

Το γιατί, θα το καταλάβετε καλύτερα, αν δείτε ποιο κόμμα έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και στις προβλέψεις, που γίνονται την τελευταία στιγμή: Είναι το εθνο-λαϊκιστικό Κίνημα  των 5 Αστέρων, που ίδρυσε ο Ιταλός κωμικός Μπέπε Γκρίλο. Το κίνημα προτείνει για πρωθυπουργό έναν νέο άνθρωπο, με μάλλον φτωχό βιογραφικό, που είναι τώρα αντιπρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, τον Λουίτζι Ντι Μάγιο.

Λουίτζι Ντι Μάγιο

Ο πολιτικός λόγος του Κινήματος των 5 Αστέρων είναι έντονα επικριτικός για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και για τις επιπτώσεις της πρόσδεσης της Ιταλικής οικονομία στο ευρώ.

Τρίτο και …καταϊδρωμένο έρχεται το κόμμα της Αριστεράς του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι , που έχει καλές σχέσεις με την Γερμανική ηγεσία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ματέο Ρέντσι

Δυστυχώς για την Κεντροαριστερά, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τα προβλήματα της Ιταλίας, κατά την διάρκεια της κρίσης, δεν άρεσε στην πλειοψηφία των Ιταλών, με άμεση συνέπεια να κατρακυλήσουν τα ποσοστά της.

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι από τις χώρες με το μεγαλύτερο Δημόσιο Χρέος στην Ευρώπη (131,5% του ΑΕΠ), με πολύ υψηλή ανεργία στους νέους ανθρώπους (κοντά στο 30%), με “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών που φτάνουν τα 300 δις €, με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου (όλες οι έρευνες δείχνουν ότι στην Σικελία και στην Νότια Ιταλία τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στην Ευρωζώνη πάνω από το 60% των πολιτών) και με συστημική διαφθορά και σκάνδαλα, που προέρχονται από τον κεντρικό πυρήνα των θεσμών της δημόσιας ζωής (Μαφία στα δημόσια έργα, στην διαχείριση των σκουπιδιών κλπ).


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα