Χωρίς κατηγορία

Επιτέλους! Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προμήθεια των ισραηλινών αντιαρματικών/αντιαποβατικών συστημάτων Spike NLOS – Έρχεται και μία μοίρα F-35

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε πριν λίγο την προμήθεια των ισραηλινών αντιαρματικών/αντιαποβατικών συστημάτων Spike NLOS μετά από ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις που είχαν πυροδοτηθεί από ιδιωτικά συμφέροντα αναφορικά με το ποιος θα διαχειριζόταν την προμήθεια.

Τελικά το πρόγραμμα θα το διαχειριστεί η κατασκευάστρια εταιρεία των πυραύλων Rafael και όχι η Plasan Sasa που κατασκευάζει την πλατφόρμα εκτόξευσης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας στο πλαίσιο του οποίου επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων Spike NLOS με την υπογραφή των συμβάσεων, στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα αφορά τη προμήθεια των νέων πυραύλων Spike NLOS και ER2 για τα υπό εκσυγχρονισμό επιθετικά ελικόπτερα AH-46 A Apache, τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) της ΔΥΚ, τις κανονιοφόρους της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης καθώς τους επίγειους φορείς των Λόχων Αντιαρματικών στους Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς σε Έβρο και ΑΣΔΕΝ.

Η προμήθεια του συστήματος κρίνεται κάτι παραπάνω από κρίσιμη, καθώς τα συστήματα θα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε αντιαποβατικές αποστολές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σημερινό ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα των δυο σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια η χώρα έχει ενισχύσει όσο ποτέ την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χώρα μας έλεγαν έχει αποκτήσει 24 Rafale, θα παραλάβει τα υπόλοιπα 12 εντός του επόμενου έτους, προχωρά την αναβάθμιση των Viper και θα προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας το 2028 και μία μοίρα F-35.

Back to top button