ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση! Όλες οι λεπτομέρειες

Μέχρι την Πέμπτη 14/5 αναμένεται να ανακοινωθούν οι μειώσεις στον ΦΠΑ, στην εστίαση, στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και μείωση ή ακόμα και προσωρινή αναστολή στο τέλος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open η κυβέρνηση οριστικοποιεί δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους για τον κλάδο της εστίασης: το αν θα ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου και την μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο.

Αναλυτικά, μέχρι την Πέμπτη αναμένονται ανακοινώσεις για:

– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 11%

– Καφές, αναψυκτικά και ροφήματα μείωση ΦΠΑ από 24% σε 11%

– Μείωση σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από το 24% σε 13%

– Προσωρινή αναστολή ή μείωση στο τέλος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα

Για το θέμα να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης η Κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Πάντως οι επαγγελματίες του χώρου προετοιμάζονται και αγωνιούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο Open για το θέμα αυτό είπε: «Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση για τα εξής. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την οικονομία. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρειάζεται σχέδιο και πρακτικό πνεύμα. Στο χώρο της εστίασης θα δοθεί μεγάλο βάρος. Αν την αφήσουμε πολλοί σκέφτονται να μην ανοίξουν. Τους δίνουμε διπλάσιο χώρο σε τετραγωνικά για να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Χωρίς να χρειαστεί να δώσουν ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση που θα μπει στην ΠΝΠ οι Δήμοι όλης της χώρας να μειώσουν τα τέλη σε καταστήματα εστίασης έως και 50% το πιο πιθανό μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το μέτρο αυτό γίνεται για να στηριχθεί η οικονομία. Όχι για να γίνει η ζωή δύσκολη για τους υπόλοιπους πολίτες. Θα υπάρξουν και συνεννοήσεις με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές για να γίνουν κι ορισμένες πεζοδρομήσεις».

Back to top button