ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρχεται νέα έκρηξη προσφυγικών ροών τις επόμενες μέρες! Μεγάλη κινητοποίηση Σύρων προσφύγων στην Τουρκία!

Η κινητικότητα με τους Σύρους της Κωνσταντινούπολης είναι ένας επιπλέον λόγος που η Αθήνα εκτιμά ότι θα αναζωπυρωθεί το μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα.

Ως γνωστόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απευθύνει τελεσίγραφο που λήγει σήμερα (24/09) στους πάνω από 500.000 Σύρους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Πόλη να την εγκαταλείψουν και να μεταβούν στις δομές της ΝΑ Τουρκίας που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτούς.

Οι Σύροι αρνούνται και αρχίζουν να παίρνουν τον δρόμο προς την Ελλάδα, μαζί με Αφγανούς, Πακιστανούς κ.λπ. Μαζί με άλλες αιτίες, όπως τα όσα συμβαίνουν στην Αφρική, αυξάνουν ήδη τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως – στο πρώτο οκτάμηνο του χρόνου – οι μεταναστευτικές ροές είναι ήδη μεγαλύτερες απ’ ό,τι ολόκληρη την περασμένη χρονιά.

Το πρόβλημα εκτιμάται πως θα είναι σημαντικό, ιδίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου, πολύ περισσότερο καθώς – ύστερα από πίεση και από την Ευρώπη – η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την τραγωδία της Πύλου, έχει μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα pushbacks, τις βίαιες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία.

Ανεξαρτήτως, πάντως, τυχόν συμφωνίας Αθήνας – Άγκυρας, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο αν η Ευρώπη συνεχίσει να μην διαθέτει ολοκληρωμένη πολιτική και να μεταθέτει το πρόβλημα του μεταναστευτικού και προσφυγικού, για τη δημιουργία του οποίου και η ίδια έχει σοβαρές ευθύνες, στις χώρες του Νότου.

Back to top button