COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα ‘εκτόξευση’ στις τιμές των καυσίμων! Μετά το πλαφόν η Ρωσία μειώνει την παραγωγή πετρελαίου: «Αποκαθιστούμε τις αγοραίες σχέσεις που διατάραξε η Δύση!»

Η Ρωσία μειώνει από τον Μάρτιο, την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ή κατά περίπου το 5% της παραγωγής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, προκαλώντας έτσι αύξηση των τιμών του πετρελαίου και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε ΕΕ και Δύση.

Αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι πάντα «μαύρα μαντάτα» για τους πολίτες των δυτικών κοινωνιών.

Οι Ρώσοι θα συνεχίζουν να πωλούν το πετρέλαιό τους σε Ινδία και Κίνα οι οποίες με την σειρά τους θα το μεταπωλούν στους… Ευρωπαίους.

Μόνο που τώρα θα αγοράζουν πολύ υψηλότερα κάτι το οποίο θα στοιχίσει πολύ στις απόλυτε εξαρτώμενες από εισαγωγή ενέργειας βιομηχανίες τους.

Σημειώνεται ότι η Δύση έχει θέσει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.

«Αυτή τη στιγμή πωλούμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, δεν θα πωλούμε πετρέλαιο σ’ αυτούς που άμεσα ή έμμεσα προσυπογράφουν τις αρχές της ‘οροφής τιμών’», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νόβακ.

«Σχετικά μ’ αυτό, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων», πρόσθεσε.

Οι τιμές του Μπρεντ αυξήθηκαν μετά την είδηση για περικοπές στην παραγωγή από τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στην κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία. Κατέγραψαν αύξηση πάνω από 2% σε μια μέρα φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα μπορούν όλοι να είναι σίγουροι ότι αυτήν την αύξηση θα την δουν… άμεσα στα βενζινάδικα (το αντίθετο από ότι γίνεται όταν μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου όπου η πτώση κάνει τουλάχιστον μία εβδομάδα για να φανεί στην αντλία).

«Η Ρωσία πιστεύει πως ο μηχανισμός της ‘οροφής τιμών’ στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις αγοραίες σχέσεις και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ.

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σ’ ένα άλμα των πωλησεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.

Τώρα όμως η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει σε μία κίνηση που θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις «τσέπες» των πολιτών των δυτικών κοινωνιών

Back to top button