COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται ραγδαία κλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά! Το «θερμό» καλοκαίρι που ετοιμάζει ο Ερντογάν και το παρασκήνιο της κόντρας με τον Μητσοτάκη


Μόλις δύο μήνες και 10 ημέρες μετά το γεύμα του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, τίποτα δεν παραπέμπει σε εκείνο το «καλό κλίμα», όπως το χαρακτήριζαν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στη συνάντηση.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προμηνύουν ένα «θερμό» καλοκαίρι, καθώς με μια άνευ προηγουμένου όξυνση, έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί ποτέ ξανά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι αθέτησε την υπόσχεσή του περί «μη εμπλοκής τρίτων».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται ως συνέχεια κλιμάκωσης των προκλήσεων από τουρκικά μαχητικά, τελευταίως με πτήσεις μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη ενώ είχε προηγηθεί και μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά.

Ερντογάν: Δεν θα συναντηθώ ποτέ ξανά με Μητσοτάκη
Η ευθεία επίθεση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας (23/5).

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει για μένα Κυριάκος Μητσοτάκης. Ας σκεφτεί μόνος του…».

«Από σήμερα, για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του» δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε συμφωνήσει μαζί του για το συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας, στο οποίο δεν θα συμμετέχω. Δεν θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη» επέμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να κάνω συνάντηση μαζί του. Γιατί βγαίνουμε με αξιότιμους πολιτικούς που θα κρατήσουν τον λόγο τους. Ο Μητσοτάκης να σκεφτεί το μέλλον. Ποιος θα συναντηθεί με ποιον, πώς θα στήσει βάσεις, ας το κάνει. Φτάνει» είπε.

«Μητοτάκης γιοκ»
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Ερντογάν για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει πλέον για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς».

«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Τι προκαλεί την οργή Ερντογάν

Όπως είναι προφανές, την οργή του Ερντογάν έχει προκαλέσει όχι μόνο η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και -κυρίως- ο χάρτης «της Γαλάζιας Πατρίδας» που έδειξε στον πλανητάρχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δείτε την εικόνα για να αντιληφθείτε γιατί μιλάμε για τον αναθεωρητισμό, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και την ενεργή απειλή, η οποία παίρνει σάρκα και οστά με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα τα οποία κάνουν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» ήταν το περίγραμμα των όσων είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο ήταν οι δυο τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Νότια σύνορα της Τουρκίας
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επίσης, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

Οικονόμου: Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας
Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών., δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας (23/5) στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικά, η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.

«Κακός γείτονας η Ελλάδα»
Εχθές, ο Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος παρευρέθηκε στην πανηγυρική τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.

Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.

Υπονοώντας και πάλι την Ελλάδα, είπε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO (Γκιουλέν)».

Όπως υπογράμμισε ο Ερντογάν, πρόκειται για υποβρύχια που εντυπωσιάζουν, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.420 τόνους όταν βυθίζονται, ενώ μπορούν να φτάσουν και πιο βαθιά από τα 300 μέτρα.

Επιπλέον, μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και στη θάλασσα συνολικά για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό. Είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε υποβρύχιους, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι τα υποβρύχια που θα λάβει η Τουρκία από τη Γερμανία, είναι ίδιου τύπου με αυτά που έχει η Ελλάδα, όπως το «Παπανικολής», από τη συμφωνία Βερολίνου – Άγκυρας από το 2009.

Η Τουρκία βγάζει το νέο γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία παρέλαβε το νέο τουρκικό πλοίο για γεωτρήσεις. Πρόκειται για το τέταρτο γεωτρύπανο που θα ενταχθεί στον Τουρκικό Στόλο που αποτελείται από τα Fatih, Kanuni και Yavuz. Όλα αποκτήθηκαν από την Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την αγορά του τελευταίου πλοίου τον Νοέμβριο.

Είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς και μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες θάλασσας. Όπως αναφέρει η Daily Sabah «το γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες αυτό το καλοκαίρι, σε μια εργασία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το πλοίο που λειτουργεί υπό την κρατική ενεργειακή εταιρεία Turkish Petroleum Corporation (TPAO), μπορεί να κάνει έρευνες με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα. Έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρων και θα έχει πλήρωμα 200 ατόμων.

Όλο καμάρι, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντολμέζ, ανέβασε βίντεο στα social media με το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας. Είναι το τέταρτο που έχει στο στόλο της η Άγκυρα και είναι ένα από τα πέντε που υπάρχουν στον κόσμο στην κατηγορία του.

Ανακοίνωσε δε, ότι θα ξεκινήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες σύντομα. Όπως αναφέρει:

«Το 4ο γεωτρύπανό μας είναι ένα από τα 5 πλοία της κατηγορίας του στον κόσμο.

Σύντομα θα κάνει νέες ανακαλύψεις στα βάθη των θαλασσών μας. Δεν υπάρχει πλοίο υψηλότερου επιπέδου από άποψη τεχνολογίας. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία του πλοίου μας για γεώτρηση το συντομότερο δυνατό και ελπίζουμε να το στείλουμε στο καθήκον το συντομότερο δυνατό».

Η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Στις 13 Απριλίου είχε πραγματοποιηθεί το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Στις δηλώσεις τους στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι «με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας», με τον Ερντογάν να απαντά: «θα τα συζητήσουμε όλα».

Στη συνέχεια, η συζήτηση έγινε πιο ανάλαφρη, με τους δυο τους να σχολιάζουν το γεγονός ότι δεν φορούσαν γραβάτες. «Το κάνω πάντα… η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τι είχε ανακοινώσει η Τουρκική Προεδρία
Μετά την συνάντηση Ερντογάν-Μηστοτάκη στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκική Προεδρία είχε ανακοινώσει:

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.

Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με πάντα με την ανακοίνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο. Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Back to top button