COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρχεται το «ψηφιακό πελατολόγιο» σε ελεύθερους επαγγελματίες – Στο στόχαστρο κρυφά εισοδήματα και «μαύρο χρήμα»

«Μπλόκο» στην απόκρυψη εισοδημάτων από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ προχωρώντας στην υποχρεωτική καθιέρωση ψηφιακού βιβλίου πελατών μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να «ανιχνεύουν» τις εισπράξεις και να τις τεστάρουν με τις φορολογικές δηλώσεις εντοπίζοντας περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλο το φάσμα των ελεύθερων επαγγελματιών αρχής γενομένης από τις επιχειρήσεις στο χώρο διοργάνωσης και φιλοξενίας εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή «πριν κάνει κάποιος μία δραστηριότητα θα πρέπει να μας δηλώνει που θα την κάνει, θα έχει αυτό τον αριθμό ατόμων, κ.α. Ποια είναι δηλαδή η συμφωνία του ώστε να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σαν έσοδα».

Στο πλαίσιο αυτό οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο που θα είναι διαθέσιμο για έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Taxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Το νέο ελεγκτικό εργαλείο που έρχεται σε συνέχεια της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θα συνδεθεί με το «myDATA» αποτελεί ουσιαστικά, μια σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 οι περισσότερες επαγγελματικές κατηγορίες. Σημειώνεται ότι τα πρόσθετα βιβλία σε χειρόγραφη μορφή ήταν υποχρεωτικά για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας μέχρι εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λπ. Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη γινόταν εμμέσως πιεστική και η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με στόχο να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων που ήταν οι κερδισμένοι της φορολογικής κλίμακας που καθιερώθηκε το 2019, και των ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από αυτό ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από την ΑΑΔΕ έλεγχοι σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων για δαπάνες, κινητή και ακίνητη περιουσία και πηγές εσόδων.

Back to top button