COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρχεται ‘τσουνάμι’ κορωνοϊού: Οι τέσσερις μεταλλάξεις, που τρομάζουν τους ειδικούς – Από τέλη Αυγούστου η τρίτη δόση εμβολίου – Οι τρεις ομάδες, που θα προηγηθούν

Την ανησυχία του τις μεταλλάξεις, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει και τρίτη δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος

Όπως εξήγησε, οι ιοί αλλάζουν συνεχώς μέσω των μεταλλάξεων και δημιουργούνται διάφορες καινούριες παραλλαγές, από τις οποίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις που είναι σημαντικές. «Αυτές οι παραλλαγές επηρεάζουν κυρίως την πρωτεΐνη ακίδα, την πρωτεΐνη δηλαδή που μπαίνει μες στο κύτταρο με αποτέλεσμα να επηρεάζει κυρίως την μεταδοτικότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν πιθανότητες, και σε αυτό αναφέρθηκε και η βρετανική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, για μεταλλάξεις σε δομικά γονίδια που σχετίζονται με διαφορετική συμπεριφορά στον πολλαπλασιασμό και την αλληλεπίδραση με τον ξενιστή, με το κύτταρο. Αυτές λοιπόν μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν τέτοιες μεταλλάξεις, όπως υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν και μεταλλάξεις με αντοχή στα εμβόλια ή στα αντιικά φάρμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχει και το καλό σενάριο που προβλέπει την επικράτηση μεταλλάξεων με χαμηλή παθογονικότητα και τη μετατροπή της πανδημίας σε μια ενδημική νόσο.

Ερωτηθείς αν πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής εστίασε σε τρεις κατηγορίες πολιτών που φαίνεται ότι την έχουν ανάγκη. Πρόκειται για τους μεταμοσχευμένους ή ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους που σιγά έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση. «Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», τόνισε.

Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση εμβολίου

Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των πολιτών με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανάψει το «πράσινο φως», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δε θα αφορά στον γενικό πληθυσμό, αλλά ο εμβολιασμός με τρίτη δόση θα κινηθεί σε τρεις άξονες με βάση:

• την ηλικία

• αν πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένο πολίτη

• ο χρόνος που έγινε ο εμβολιασμός

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι «είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι να υποδεχτούμε σαν επιχείρηση Ελευθερία την τρίτη δόση» προσθέτοντας ότι τις κατευθυντήριες οδηγίες θα τις δώσει η αρμόδια Επιτροπή.

Ραντεβού
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες περισσότερα από 40.000 ραντεβού σε καθημερινή βάση, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο 110.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των ατόμων κάτω από 18 ετών, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής 33.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός σε παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, η πλατφόρμα για τα οποία άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, ανέρχεται σε 5.300.

Ως προς τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού τέθηκε σε λειτουργία στις 20 Ιουλίου, σημείωσε ότι έχουν κάνει αίτηση 3.200 πολίτες και έχουν εμβολιαστεί ήδη 725.

Ερωτηθείς σχετικά με την πτώση στον αριθμό των ραντεβού, είπε ότι αντίστοιχη μείωση εμφανίζουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και οφείλεται στο καλοκαίρι. «Μετά τις 15 Αυγούστου ελπίζουμε ότι θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού», επισήμανε.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπογράμμισε ότι τρέχουν δράσεις για εμβολιασμό ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως Ρομά, μετανάστες και άστεγοι, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και μια δράση για τη διευκόλυνση υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, αν ο αριθμός των εργαζομένων είναι μεγάλος, θα μεταβαίνουν κινητά συνεργεία εκεί για να τους εμβολιάσουν, αλλιώς θα υπάρχει συντονισμός των ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα.

Back to top button