Η εικόνα της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα συνεχίζει να προβληματίζει, με τα στοιχεία πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας της Palmos Analysis να αποκαλύπτουν σοβαρές παθογένειες στην οδηγική συμπεριφορά.
Καθημερινές παραβάσεις, συνήθειες υψηλού ρίσκου και η ανοχή σε επικίνδυνες πρακτικές, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στους ελληνικούς δρόμους, με ορατές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή.
Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν οι μισοί οδηγοί (47%) παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους ενώ οδηγούν, είτε κρατώντας το στο χέρι είτε μέσω Bluetooth. Η χρήση κινητού «μερικές φορές», «σπάνια» ή «συχνά» παραμένει διαδεδομένη, παρά τους γνωστούς κινδύνους.
Εξίσου ανησυχητικές είναι και οι απαντήσεις των οδηγών σε ό,τι αφορά τα όρια ταχύτητας. Το 65% δηλώνει πως οδηγεί πάνω από το επιτρεπτό όριο, με το 34% το κάνει «μερικές φορές» και το 25% «σπάνια».
Η παραβίαση των κόκκινων φαναριών αφορά στο 20% των οδηγών, ενώ το ίδιο ποσοστό δηλώνει πως έχει επιτρέψει σε άτομο χωρίς δίπλωμα να οδηγήσει.
Επίσης, ένας στους πέντε (20%) παραδέχεται ότι οδηγεί ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ (συχνά το 1%, μερικές φορές το 4%, σπάνια το 15%).
Επίσης ένας στους πέντε (20%) παραδέχεται ότι περνάει με κόκκινο φανάρι (πάντα το 1%, συχνά το 1%, μερικές φορές το 4%, σπάνια το 14%).
Ένας στους 20 (5%) παραδέχεται ότι αφήνει κάποιον χωρίς δίπλωμα να οδηγεί (συχνά το 2%, μερικές φορές το 2%, σπάνια το 1%).
Το 7% των ερωτηθέντων οδηγών παραδέχεται ότι έχει επιτρέψει σε ανήλικο κάτω των 16 ετών να οδηγήσει το αυτοκίνητο, με (5%) ή χωρίς (2%) την επίβλεψή του.
Στα θετικά, το ότι σχεδόν εννέα στους 10 οδηγούς δηλώνουν πως χρησιμοποιούν πάντα ζώνη ασφαλείας ή κράνος (87%). Ένας στους δύο οδηγούς (48%) αναφέρει ότι σταματά πάντα σε διαβάσεις πεζών δίνοντας προτεραιότητα και μόλις το 10% δηλώνει ότι δεν το πράττει ποτέ.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους οδηγούς, η κύρια αιτία των τροχαίων δυστυχημάτων είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Το 64% των οδηγών και το 73% όσων δεν οδηγούν το θεωρούν τη μεγαλύτερη απειλή στους δρόμους. Η υπερβολική ταχύτητα ακολουθεί, με ποσοστά 49% και 55% αντίστοιχα, ενώ τρίτη έρχεται η χρήση κινητού κατά την οδήγηση.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ηλικία δεν είναι ο βασικός παράγοντας της επικίνδυνης οδήγησης (39%), ενώ το 33% θεωρεί ότι οι πολύ ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 75 ετών) παρουσιάζουν την πιο επικίνδυνη συμπεριφορά και το 27% ότι αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από τους πολύ νεαρούς οδηγούς (κάτω των 25 ετών).
Άλλοι παράγοντες, όπως η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (17%-18%), η ελλιπής αστυνόμευση και η ατιμωρησία (16%-9%), βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα στην αντίληψη των πολιτών, ενώ η κατάσταση των οχημάτων και η σήμανση καταγράφονται ως λιγότερο σημαντικές αιτίες στα τροχαία δυστυχήματα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα