COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εργατική Πρωτομαγιά: Το ηχηρό μήνυμα και οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος τίμησαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Αθήνας, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τιμώντας την απεργία της 1ης Μαΐου και τους αγώνες των εργαζομένων.

Τόνισαν όλοι και όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα «για να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης, ως τη νίκη. Γιατί το 2023 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μειωμένο ωράριο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Για μισθούς, συντάξεις και σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων».

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και άλλες πολιτικές προσωπικότητες.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αρκετοί πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Μιλένα Αποστολάκη και άλλοι.

Με το ποίημα «Σώπα» του Τούρκου λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία Γάλλων εργατών και εκ μέρους της χαιρετισμό απηύθυνε ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας.

«Εδώ και τέσσερις μήνες αγωνιζόμαστε ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που επιβλήθηκε από την ΕΕ και θέλει να πάει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη», ανέφερε και κατήγγειλε την «πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους να πεθαίνουν στη δουλειά. Αυτό δε θα το δεχθούμε ποτέ. Η ιστορική μας ευθύνη είναι να τους σταματήσουμε και να κερδίσουμε νέα δικαιώματα με βάση τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες», τόνισε.

Δείτε σχετικό βίντεο

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Τάκας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, εργαζόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt» αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων «που βρίσκονται στον δρόμο 12 και 14 ώρες τη μέρα και βαφτίζονται «συνεργάτες» με αποτέλεσμα να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα».

Χαιρετισμό εκ μέρους των φοιτητών έκανε ο Δημήτρης Γκιώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής Αθήνας. «Τιμάμε τους εργαζόμενους που με τη δουλειά, με το μυαλό τους είναι οι δημιουργοί όλου του πλούτου. Η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας δε θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς», υπογράμμισε, ενώ κάλεσε σε ενίσχυση της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη.

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου μπορούν να νικήσουν», τόνισε μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η εργατική τάξη μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά και να κτίσει μια νέα κοινωνία χωρίς τους εκμεταλλευτές και τον παρασιτισμό τους».

Ο Γ. Πέρρος σημείωσε ότι σήμερα, «μεγάλη μέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, όχι μόνο τιμάμε αγωνιστικά και απεργιακά τη ματωμένη εξέγερση του Σικάγου, τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος και τους χιλιάδες νεκρούς των εργατικών – κοινωνικών αγώνων, αλλά κυρίως ανανεώνουμε τον όρκο μας ότι θα φτάσουμε τον αγώνα της τάξης μας στο τέλος της διαδρομής, δηλαδή ως την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ως τη μέρα που θα τσακιστεί από τα θεμέλια το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της αδικίας».

Χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των Γάλλων εργατών στην απεργιακή συγκέντρωση υπογράμμισε ότι «οι εργατικές κινητοποιήσεις που ξεσπούν σε όλον τον κόσμο στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης, αντίστασης και ευθείας σύγκρουσης με τη γραμμή της προστασίας των επιχειρηματικών κερδών».

Επισήμανε ότι «κανένας υποσχόμενος κυβερνητικός Μεσσίας δεν μπορεί να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια. Αντιθέτως το κοινό πρόγραμμα, ο κοινός θεός που πιστεύουν όσα κόμματα στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα απαιτεί από τις 22 Μάη ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα, ισχυρά συνδικάτα για να το αποκρούσουν στην πράξη».

«Το κοινό πρόγραμμα που έχουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ είναι η βάση για να τα βρίσκουν στη ΓΣΕΕ και οι παρατάξεις να εκλέγουν ξανά μετά από 17 χρόνια τον Παναγόπουλο πρόεδρο και την τέταρτη σε δύναμη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του γραμματέα. Το κάνουν γιατί θέλουν τα Συνδικάτα παροπλισμένα, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές αφού έρχεται νέο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων» σημείωσε.

Τόνισε ότι «οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, μακριά και πέρα από τον καπιταλιστικό μονόδρομο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δεν διορθώνεται, δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί. Η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου».

«Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στις ράγες των Τεμπών φανερώθηκε καλύτερα στα μάτια του εργαζόμενου λαού, των φοιτητών και των μαθητών πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως λίπασμα για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι ένα απλό ανθρώπινο λάθος όπως ήθελαν να το κλείσουν κυβερνητικά και επιχειρηματικά στόματα» είπε ο Γ. Πέρρος, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, «αυτές τις μέρες στα καθημερινά Τέμπη της μισθωτής σκλαβιάς μετράμε νεκρούς συναδέλφους μας εν ώρα εργασίας, σε εργοστάσια και μεγάλους χώρους δουλειάς».

Ο Γ. Πέρρος είπε ότι «επιχειρηματικοί ομίλοι, κυβέρνηση και οι άνθρωποί τους μέσα στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα τις τελευταίες μέρες επιχειρούν να χτυπήσουν συνδικάτα που είναι μπροστά στους αγώνες» και υπογράμμισε ότι «αυτές οι μεθοδεύσεις θα πέσουν στο κενό».

Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε με υψωμένες γροθιές και τον ύμνο της Διεθνούς.

Στη Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης και διαδήλωσαν για τα αιτήματα της, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, μέλη συνδικάτων, κομμάτων και κινήσεων, στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο μετά τις έντεκα πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ. Σε αυτήν συμμετείχαν με τα δικά τους ξεχωριστά μπλοκ μέλη και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΜεΡΑ25 μαζί και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν συγκέντρωση, σε μικρή απόσταση, στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη και πορεία στο κέντρο της πόλης. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την πορεία του μπροστά στο ΥΜΑΘ. Άλλοι διαδηλωτές συνέχισαν και κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη.

Δείτε σχετικό βίντεο

«Είναι ημέρα του απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να κατακτήσουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, που όσο κι αν θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι» τόνισε στην ομιλία του, στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανιδης και πρόσθεσε: «Είναι ημέρα απεργίας για το παρόν και το μέλλον. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης».

«Αυτή η Πρωτομαγιά, ας είναι μια αφετηρία νέων αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον. Για δικαιώματα, που θεωρούσαμε αυτονόητα, για μια ζωη με αξιοπρέπεια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΘ, Νίκος Φασφαλής.

«Τιμούμε τους εργατικούς αγώνες και στέλνουμε από δω το μήνυμα, ότι ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής» τόνισε ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε και να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων και για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας για την επόμενη μέρα» ανέφερε ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.

Την ίδια ώρα, Εργατικά Σωματεία, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία, με κατάληξη στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε κατάθεση στεφάνων. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές άφησαν λουλούδια σε δύο σημεία στο ύψος της πλατείας Αγίας Σοφίας, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα δύο εργατικά δυστύχηματα.

Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παραστάσεις αλληλεγγύης προς εργαζόμενους άλλων χωρών που αγωνίζονται για τα εργατικά δικαιώματα, έξω από τα προξενεία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Οι εργάτες και πριν από εκατόν τριάντα χρόνια και σήμερα έδειξαν ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό» δήλωσε τον μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ Θανάσης Σγούρος και πρόσθεσε: «Αυτό το δρόμο πρέπει να επιλέξει και σήμερα ο λαός μας».

Τέλος, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δυνάμεις και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη το Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ, όπου άφησαν λουλούδια και απέδωσαν φόρο τιμής στους αγωνιστές και στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Back to top button