Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 19:30
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Έριξε χαλάζι ...

Έριξε χαλάζι στη Γαλλία

 με μέγεθος όσο μια μπάλα πινγκ πονγκ σάρωσε περιοχές της Νοτιοανατολικής Γαλλίας σε μια πρωτόγνωρη καταιγίδα που πλήττει τη χώρα. Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις επλήγη κυρίως η πόλη Romans-sur-Isère στην Ντρομ.

Εννέα διαμερίσματα στη νοτιοανατολική περιφέρεια τέθησαν σε πορτοκαλί συναγερμό εξαιτίας της καταιγίδας ενώ οι κάτοικοι δεν περίμεναν το χαλάζι, που στη Romans-sur-Isère έπεφτε μόλις ένα τέταρτο αλλά ήταν με τόση ένταση και συνοδεύτηκε από θυελλώδεις ανέμους που προκάλεσε πανικό και χάος. Το τοπίο έγινε λευκό ενώ το χαλάζι προκάλεσε ζημιές σε κτίρια σε ολόκληρη την πόλη όπου διεκόπη και η ηλεκτροδότηση.
Η δήμαρχος Μαρί Ελέν Θοραβάλ ζήτησε από την κυβέρνηση την κήρυξη σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Οικογένειες αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ στήθηκε υποδομή υποδοχής ενώ αρκετοί φιλοξενήθηκαν σε φίλους ή συγγενείς, τόνισε σε ανακοίνωσή της η δήμαρχος. Κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν είχαν ξαναδεί παρόμοιο θέαμα. Παραγωγός φρούτων είπε ότι οι καλλιέργειες καταστράφηκαν κατά 90-95% από τη σφοδρή καταιγίδα. Οι πυροσβέστες παρενέβησαν σε 380 περιστατικά. Περίπου 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν είτε από το χαλάζι είτε από σπασμένα γυαλιά. Ζημιές υπέστησαν τέσσερα σχολεία, δύο εκ των οποίων τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά. Υπήρξε μερική εκκένωση στα σχολεία. Σημαντικές ζημιές υπέστη και η γειτονική πόλη Bourg-de-Peage, όπου επλήγησαν κυρίως οι αμπελώνες και οι οπωρώνες. Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων και της σφοδρής βροχόπτωσης επηρεάστηκαν οι μεταφορές με την κυκλοφορία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες να διακόπτεται, ενώ ανεστάλησαν και δρομολόγια των τρένων. Πολλές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, ενώ σπίτια υπέστησαν καταστροφές, δρόμοι κόπηκαν στη μέση από τις πλημμύρες ή τα σπασμένα δέντρα.  Ένας 51χρονος Γερμανός τουρίστας έχασε τη ζωή του στην Οτ Σαβουά όταν δέντρο έπεσε πάνω στο τροχόσπιτό του που ήταν παρκαρισμένο σε κάμπινγκ.
]]>


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων