ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερντογάν: «Έχουμε το Αιγαίο μας, τη Μεσόγειό μας, τη Μαύρη Θάλασσά μας»

Καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει τρεις με τέσσερις ομιλίες τη ημέρα, περιοδεύοντας σε όλη την τουρκική επικράτεια.
Ως συνήθως, οι τόνοι των ομιλιών του είναι πολύ υψηλοί και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις σε εθνικιστικό παροξυσμό.
Χαρακτηριστικό από αυτήν την άποψη είναι το απόσπασμα από την τελευταία ομιλία του Ερντογάν στην Κερασούντα του Πόντου, όπου – ούτε λίγο ούτε πολύ – μίλησε για το «Αιγαίο μας, τη Μεσόγειό μας και τη Μαύρη Θάλασσά μας!».
Είναι ξεκάθαρο τι υποδηλώνει αυτό το ντελίριο εθνικισμού του Τούρκου προέδρου: Την κτητική διάθεση, με την οποία αντιμετωπίζει η τουρκική ηγεσία τα πάντα γύρω της! Όλα της ανήκουν! Όλα Του ανήκουν! Ο Ερντογάν σε όλες τις ομιλίες του προσπαθεί να διαμορφώσει στο μυαλό του μέσου Τούρκου πολίτη ένα εθνικιστικό «υπέρ – εγώ».
Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι θα τον ανεβάσει συναισθηματικά και ψυχολογικά πάνω από τη μίζερη καθημερινότητα, που είναι δεδομένη για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην Τουρκία και θα τον κάνει – έστω και φαντασιακά – περισσότερο ευτυχισμένο και αισιόδοξο, με απώτερο στόχο βεβαίως να του αρπάξει την ψήφο στις επόμενες εκλογές.

Back to top button