Λόγω της Κύπρου η Τουρκία κατασκεύασε την αμυντική της βιομηχανία, δήλωσε στη σύνοδο για την αμυντική βιομηχανία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέροντας ότι «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτες».

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι χώρες που δεν είναι ισχυρές στην αμυντική τεχνολογία δεν μπορούν να αντικρύσουν το μέλλον τους με ασφάλεια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα εργαστούν ώστε να υλοποιηθεί το όραμα για μια Τουρκία με παγκόσμια ισχύ.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης πως πριν 15 χρόνια που είχαν αναλάβει την εξουσία δεν υπήρχε αυτή η παρούσα δομή δυστυχώς. Ανέφερε πως αν παρέμεναν στο ίδιο σημείο σήμερα δεν θα μπορούσαν να κάνουν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στη Συρία ούτε την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη επίσης στην Συρία.

«Αυτές τις επιχειρήσεις τις πραγματοποιήσαμε με τις δικές μας δυνατότητες», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας μάλιστα πως αν περίμεναν από τη Δύση, καμιά βοήθεια δεν θα ερχόταν.

«Πάντοτε μας έλεγαν το Κογκρέσο δεν δίνει άδεια», ανέφερε και τους έδειχναν την πόρτα εξόδου. «Αυτό το ζήσαμε και με την Κύπρο. Μετά την Κύπρο κερδίσαμε τον ASELSAN (τουρκική αμυντική βιομηχανία Τουρκίας). Ο κακός γείτονας μας έκανε να τον αποκτήσουμε. Πλέον ξεκινήσαμε εξαγωγές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι από δω και μπρος θα είναι καλύτερα, προσθέτοντας ότι αυτά που έχουν πετύχει στην αμυντική βιομηχανία τα πέτυχαν τα τελευταία 16 χρόνια. «Δεν είναι αρκετό να προχωράμε, πρέπει να τρέχουμε, από δω και μπρος θα συνεχίσουμε να τρέχουμε», ανέφερε.

Αναφερόμενος στα ελικόπτερα ΑΤΑΚ που κατασκευάζει η Τουρκία, έκανε λόγο για «μια νέα κίνηση». «Τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ μετατράπηκαν σε ένα από τα πιο σημαντικά αεροσκάφη μας. Ενώ φτάσαμε σε σημείο παραγωγής πυραύλων όπως οι Κασίργκα και Μπόρα, συνεχίζονται οι εργασίες μας για νέα μοντέλα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης το όνομα του νέου ελικοπτέρου που κατασκεύασε η Τουρκία T625 γενικών καθηκόντων: Γκιοκμπεϊ (Κύριος Ουρανός στα ελληνικά).

Ανέφερε ακόμη ότι έδωσε εντολή να μην εισάγεται κανένα υλικό από το εξωτερικό εάν δεν είναι επείγουσα ανάγκη, προσθέτοντας ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να φτάσουν σημείο που να μπορούν να καλύπτουν μόνοι τους όλες τις ανάγκες τους στην αμυντική βιομηχανία.

Για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ο Ερντογάν είπε ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι τους εκπαιδεύουν και πως το έχουν πει στους συνομιλητές τους πως δεν θα μείνουν παθητικοί θεατές στο παιχνίδι που παίζεται στα σύνορα της Τουρκίας. «Ιδού με αυτή την έννοια λέμε ότι σε μερικές μέρες θα ξεκινήσουμε την επιχείρησή μας για να γλιτώσουμε από την τρομοκρατική οργάνωση στα ανατολικά του Ευφράτη», σημείωσε.

Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή την περιοχή κατοικήσιμη και ειρηνική», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, η κύρια απειλή για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία πηγάζει από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Κούρδοι στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση βορειοανατολικά της Συρίας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ερντογάν, κάνοντας λόγο για ένα βήμα που θα διευκολύνει την πολιτική λύση στην περιοχή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας ανέφερε ότι η κύρια απειλή για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία προέρχεται από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Κούρδοι στα βορειοανατολικά της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (σ.σ. οι συμμετέχοντες) υπογράμμισαν ότι η κύρια απειλή για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία προέρχεται από τη (κούρδο-)τρομοκρατική δομή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν αναγνωρίζουν το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση καταστρέφει την παγκόσμια προσπάθεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από το Συμβούλιο επισημάνθηκε επίσης ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα και δεν θα επιτρέψει στο YPG να αλλάξει τη δημογραφική δομή της βόρειας Συρίας μέσω αναγκαστικών μεταναστεύσεων.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η παρουσία του YPG κοντά στα σύνορά της υπονομεύει την εθνική ασφάλεια. Νωρίτερα φέτος, πραγματοποίησε επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη στο Αφρίν. Η Άγκυρα παράλληλα έχει σε εξέλιξη επιχείρηση εναντίον των κουρδικών οχυρών στο βόρειο Ιράκ.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα