TOP ΝΕΑ

Ερντογάν: “Όταν φωνάζεις στην Τουρκία, ακούγεται στην Κω!”-Οι ΗΠΑ σπέρνουν την διχόνοια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκιας- Ο Τούρκος Πρόεδρος φθάνει στην Αθήνα υποτίθεται ως “ειρηνοποιός”, αλλά με το “γιαταγάνι” πάντα στο χέρι του!

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ συστημικών ΜΜΕ, ο Ερντογάν φθάνει μεσοβδόμαδα στην Αθήνα “με καλές διαθέσεις” και επιδιώκοντας συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε επιβεβαίωση των σχετικών ρεπορτάζ μάλιστα,κάνουν εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά την πτήση επιστροφής του από τα Εμιράτα στην Άγκυρα.

Είναι αλήθεια ότι στις δηλώσεις του αυτές ρίχνει τους τόνους και εμφανίζεται ως “ειρηνοποιός”. Εικόνα, βεβαίως, που δεν πείθει κανέναν σοβαρό αναλυτή, μια και είναι ο ίδιος ηγέτης που ενισχύει την Χαμάς (και δεν το κρύβει),ο ίδιος που (κρυφά)ενίσχυε το Ισλαμικό κράτος (ISIS),o ίδιος που σφάζει καθημερινά τους Κούρδους της Τουρκίας,της Συρίας και του Ιράκ,ο ίδιος που προωθεί τον ακρωτηριασμό της Κύπρου,ο ίδιος που απειλεί την Εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και ο ίδιος που βάζει τους Αζέρους να σφάζουν τους Αρμενίους!

Το τι θα μας προκύψει από την επίσκεψη του στην Αθήνα θα το δούμε. Είναι άραγε η κυβέρνηση έτοιμη για “εκπλήξεις”ανάλογες με αυτές που έκανε ο Ερντογάν στον Γερμανό καγκελάριο και τον άφησε “παγωτό”;

Έχει αντιληφθεί ο πρωθυπουργός ότι δίνει στον επισκέπτη μας άλλοθι σε μια περίοδο που όλος ο δυτικός κόσμος βλέπει με καχυποψία τα σκοτεινά παιχνίδια του στην Μέση Ανατολή και στην Ευρασία;
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιτραπεί στον Τούρκο Πρόεδρο να μας χρησιμοποιήσει όσο αυτός θέλει, για να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς, τώρα που είναι πραγματικά στριμωγμένος με την πλάτη στον τοίχο.
Πιο αναλυτικά τώρα, το σχετικό ρεπορτάζ από τις δηλώσεις Ερντογάν, έχει ως εξής:

«Η ελπίδα μας είναι να ξεκινήσει μια νέα εποχή. Οπως λέω πάντα: «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Δεν είναι σωστό για δύο χώρες, που είναι τόσο κοντά σε απόσταση και τόσο αλληλένδετες στο παρελθόν τους, να εξακολουθούν να βαδίζουν με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα» είπε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, τόνισε ότι θα «στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση kazan kazan (win-win). Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής»

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου».

« Ενώ δεν μας έδωσαν F-16 παρόλο που τα πληρώσαμε, εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα.

« Επισκεπτόμαστε τον γείτονα μας και καθόμαστε και συζητάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν ο ένας τα συμφέροντα του άλλου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας ως έχει. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη μία. Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και που θα διευρύνουν τη βάση για συνεργασία» δήλωσε.

«Εάν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε μια πλατφόρμα απαλλαγμένη από εξωτερικές επιρροές, είμαι σίγουρος ότι θα ωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι «πάντα κερδίζω και η άλλη πλευρά χάνει» είπε.

Back to top button