COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

Ερντογάν και Σάρατζ μοιράζουν τα κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο! «Θα εκμεταλλευτούμε τον μεσογειακό πλούτο» – Η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει άμεσα!


Σήμερα έκλεισε το διπλωματικό κομμάτι της αρπαγής από την Τουρκιά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς Ταγίπ Ερντογάν και Φαγιέζ αλ Σαράτζ «συμφώνησαν» να προχωρήσουν σε έρευνες κι εξορύξεις σε όλο το μήκος της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποστήριξε θα συνεργαστεί με τη Λιβύη για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώνοντας μάλιστα και μία νέα θαλάσσια συμφωνία.

«Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη, περιλαμβανομένης της έρευνας και εξόρυξης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρέοδρος.

Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του τόνισε πως «η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η εδραίωση πολιτικής σταθερότητας στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό» και συνέχισε: «Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ η “κυβέρνηση εθνικής ενότητας” έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού».

Επίσης σημείωσε πως «όσοι στηρίζουν τον πραξικοπηματία Χάφταρ που έπνιξε στο αίμα και τα δάκρυα τη Λιβύη, θα κριθούν από την ιστορία». Σε μία αιχμή κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας διαμήνυσε πως «δεν θα αφήσουμε τη Λιβύη στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων».

Ο ίδιος τόνισε πως ο Χάφταρ δεν έχει θέση στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει άμεσα!
Από δω και πέρα το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Ελληνική πλευρά;
Με δεδομένο ότι ο Ερντογάν δεν θα επιτεθεί πρώτος, αλλά θα διακηρύξει ότι κάνει «ειρηνικές υποθαλάσσιες έρευνες» σε περιοχές που ανήκουν στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, μεταθέτοντας την ευθύνη θερμού επεισοδίου στη χώρα μας!

Εφόσον τα πράματα εξελιχθούν έτσι, που είναι και το πιθανότερο, η Ελληνική πολιτική ηγεσία θα βρεθεί μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: Να προστατέψει με πολεμικά μέσα τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της χώρας, αποτρέποντας τα τετελεσμένα, που αν τα αποδεχθεί στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες θα ισχύσουν για όλο το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Ή να περιοριστεί σε διπλωματικές αντιδράσεις, απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους της και καλώντας τους να παρέμβουν και να αναγκάσουν την Τουρκία να αποσυρθεί από τις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες και να σεβαστεί τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος.

Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι ο δεύτερος τρόπος αντίδρασης, δηλαδή η επίκληση των συμμάχων, μπορεί να αποδώσει. Γιατί στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει μια απαράβατη αρχή: Ότι αν ο εχθρός σου δεν καταλάβει ότι είσαι αποφασισμένος να υπερασπιστείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα με κάθε τρόπο, ακόμα και με πολεμική σύγκρουση, τότε δεν θα κάνει ποτέ πίσω και θα συνεχίσει να διεκδικεί όλο και περισσότερα από σένα!

Μόνον η προβολή ισχύος και η σαφής και η επίσημη ανακοίνωση από τώρα προς τους συμμάχους μας (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία κλπ.) ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να χτυπήσει σκληρά αν η Τουρκία προχωρήσει στις προαναγγελθείσες έρευνες και γεωτρήσεις, καταπατώντας Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος, είναι σε θέση να αποτρέψει τον Ερντογάν από το να προχωρήσει στο εγχείρημά του, το οποίο για την Ελλάδα θα είναι αιτία πολέμου!

Back to top button