COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Ερντογάν: Θεραπεία καρκίνου, κρίσεις επιληψίας και κενά μνήμης υποχρεώνουν τον Τούρκο ηγέτη να ετοιμάσει την διαδοχή του από τον γιο του Μπιλάλ – Η σκοτεινή αμύθητη περιουσία και οι στενές σχέσεις με τους Ισλαμιστές.

Τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας του Ερντογάν τον αναγκάζουν να έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια, για να προετοιμάσει κατάλληλα τον γιο του Μπιλάλ για να τον διαδεχθεί, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας «οικογενειακής δυναστείας» στο πλαίσιο της διάλυσης των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, την κατακερματισμένη αντιπολίτευση αλλά παράλληλα και την συσσώρευση τεράστιου οικογενειακού πλούτου που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Νετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν, ο 42χρονος μικρότερος γιος της οικογένειας, δεν είναι υπεύθυνος για κανένα δημόσιο αξίωμα, αλλά θα πρέπει να θεωρείται ίσως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας. Βοηθείται και υποκινείται από το κατασταλτικό, ακαταλόγιστο καθεστώς του πατέρα του και από ένα εκτεταμένο δίκτυο κολλητών που έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε βασικές κυβερνητικές θέσεις.

Τα σημάδια μιας τέτοιας προοπτικής, ήταν ήδη ορατά στους βασικούς διορισμούς που έκανε ο Ερντογάν μετά τις εκλογές του Μαΐου και τον επόμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Αν και δεν είναι σαφές, εάν ο Ερντογάν σκοπεύει να αποχωρήσει οικειοθελώς από την πολιτική, η επιδείνωση της υγείας του, η οποία περιλαμβάνει θεραπεία καρκίνου, επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιληψίας και περιστασιακά κενά μνήμης, μπορεί να απαιτήσει σχεδιασμό για ομαλή διαδοχή σε περίπτωση μελλοντικών προκλήσεων για την ηγεσία του.

Ο νεότερος γιος Μπιλάλ θεωρείται ως ο αδήλωτος διάδοχος της Τουρκίας, και ο Ερντογάν φαίνεται να βασίζεται σε αυτόν για να εξασφαλίσει την ομαλή διαδοχή και να προστατεύσει την οικογένεια από πιθανά νομικά ζητήματα σε περίπτωση αποχώρησής του. Το όραμα μιας «δυναστείας Ερντογάν», (εμπνευσμένη από τους Οθωμανούς), φαίνεται να υποδηλώνει μια επιθυμία για μακροχρόνια διακυβέρνηση στην οποία η οικογένεια αντιμετωπίζει 82 εκατομμύρια πολίτες ως υπηκόους της και τα περιουσιακά στοιχεία μιας ολόκληρης χώρας ως δικό της πλούτο.

Μεγαλωμένος στα νιάτα του στη θρησκευτική σχολή Kartal İmam Hatip στην Κωνσταντινούπολη και με σπουδές στις ΗΠΑ, ο Bilal θεωρείται το πιο έμπιστο μέλος της οικογένειας και είναι αφοσιωμένος στην ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ. Διατηρεί στενούς δεσμούς με διάφορες θρησκευτικές αιρέσεις και δίκτυα, που υποστηρίζουν την κυριαρχία του πατέρα του και την πολιτική του ατζέντα.

Επιπλέον, ο Μπιλάλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών προσέγγισης με σημαντικούς κληρικούς και διευκολύνει τις δεσμεύσεις με παγκόσμια θρησκευτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Είχε μάλιστα συνεργαστεί με τον κάποτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, Γιασίν αλ-Κάντι, που είχε οριστεί από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, έλαβε εκατομμύρια από αυτόν και ίδρυσε μια εταιρεία «βιτρίνα» για λογαριασμό του στην Τουρκία.

Σε έρευνες για δωροδοκία το 2013, τόσο ο Καντί όσο και ο Μπιλάλ κατονομάστηκαν ως ύποπτοι από τους δημόσιους εισαγγελείς για παραβίαση πολλών τουρκικών νόμων. Χρειάστηκε η παράνομη παρέμβαση του πατέρα του στην έρευνα, για να τον σώσει από σοβαρές ποινικές διώξεις και σίγουρα τη φυλάκιση για παράβαση του νόμου.

Σύμφωνα με το nordicmonitor, είναι προφανές ότι ο Μπιλάλ έχει φιλοδοξίες να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να συνεχίσει το αντιδυτικό αφήγημα εντός της χώρας. Υπάρχουν ανησυχίες ότι, μπορεί να επιδιώξει να εκπληρώσει το όραμα της οικογένειας για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια μορφή χαλιφάτου, όπου τόσο η επιρροή της οικογένειας όσο και η θρησκευτική κατήχηση παίζουν κεντρικούς ρόλους στη διακυβέρνηση και την κοινωνία.

Μια τέτοια πορεία εγείρει ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολιτικού τοπίου της Τουρκίας και τη σχέση της με τη διεθνή κοινότητα.

Η απομάκρυνση των μακροχρόνιων μελών του υπουργικού συμβουλίου Χουλουσί Ακάρ, πρώην υπουργού Άμυνας, και Σουλεϊμάν Σοϊλού, πρώην υπουργού Εσωτερικών από την κυβέρνηση, μπορεί να θεωρηθεί ως άλλη μια στρατηγική κίνηση του Προέδρου Ερντογάν για να ανοίξει έναν πιο ομαλό δρόμο για τον γιο του, Μπιλάλ, για να μπει ενδεχομένως στην κυβέρνηση στο μέλλον.

Τόσο ο Ακάρ όσο και ο Σοϊλού είναι γνωστό ότι, έχουν πολιτικές φιλοδοξίες και έχουν τοποθετηθεί ως πιθανοί διάδοχοι του Ερντογάν.

Με την απομάκρυνσή τους από τα χαρτοφυλάκια του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν έχει μειώσει την άμεση ικανότητά τους να αμφισβητήσουν την πιθανή διαδοχή του Μπιλάλ εντός της κυβέρνησης. Αυτή η κίνηση εδραιώνει τον έλεγχο του Ερντογάν στο κόμμα και την κυβερνητική διοίκηση και ενισχύει την αντίληψη ότι, ανοίγει ενεργά το δρόμο στον Μπιλάλ για να αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο στο πολιτικό τοπίο στο μέλλον.

Ο διορισμός του Ιμπραήμ Καλίν, πρώην βοηθού του Ερντογάν, ως νέου επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), είναι μια κρίσιμη κίνηση για την υποστήριξη της πιθανής διαδοχής του Μπιλάλ.

Το MIT είναι ένας ζωτικός θεσμός για τη διατήρηση του τρέχοντος καθεστώτος και ασκεί σημαντική επιρροή στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τον στρατό. Συμμετέχει στη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιρροής μέσω των μέσων ενημέρωσης για την υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν και επίσης, εμπλέκεται σε πράξεις βίας και εκφοβισμού εναντίον επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων.

«Ο διορισμός του Καλίν είναι αξιοσημείωτος λόγω της πίστης του στον Πρόεδρο Ερντογάν και του γεγονότος ότι, είναι μακρινός οικογενειακός συγγενής από την πλευρά της μητέρας του Μπιλάλ», αναφέρει το nordicmonitor.

Παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει επίσημη θέση στην κυβέρνηση, ο Μπιλάλ συμπεριλαμβάνεται όλο και περισσότερο στο επίσημο περιβάλλον του Προέδρου Ερντογάν και του παρέχεται πρόσβαση σε σημαντικές κυβερνητικές συναντήσεις.

Συνόδευε τον πατέρα του σε επίσημες επισκέψεις, μια τάση που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, μεταξύ άλλων κατά την περιοδεία του Ερντογάν στην περιοχή του Κόλπου στις αρχές του μήνα. Κατά τη διάρκεια τέτοιων επισκέψεων, ο Μπιλάλ έχει εξέχοντα ρόλο, καθώς κάθεται ακριβώς πίσω από τον πατέρα του σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Εάν ο Μπιλάλ αναλάμβανε τον έλεγχο του κυβερνώντος ΑΚΡ και ενδεχομένως της χώρας, που θα του παραδώσει σε «ασημένιο πιάτο» ο πατέρας του, το εκτεταμένο δίκτυο που έχει δημιουργήσει μέσα στη γραφειοκρατία θα μπορούσε πράγματι να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ηγεσίας του.

Έχοντας μάθει από την προσέγγιση του πατέρα του στο χειρισμό πολιτικών αντιπάλων με ψεύτικες έρευνες και ψεύτικες δίκες, ο Μπιλάλ αναμφίβολα θα διατηρούσε το κλίμα φόβου και καταστολής στην Τουρκία ενώ θα προκαλούσε τους συμμάχους και τους εταίρους της Τουρκίας με κάθε ευκαιρία.

«Ως εκ τούτου, η διατήρηση μιας επαγρύπνησης, η επιβολή πίεσης και η λογοδοσία της τουρκικής κυβέρνησης στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες, θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τον περιορισμό του ενθουσιασμού της «δυναστείας Ερντογάν» και την ανατροπή των επικίνδυνων φιλοδοξιών του νέου διαδόχου της Τουρκίας», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Back to top button