COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Έτοιμα να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία στα νησιά! Τριτοκοσμικές οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μέσα στο κατακαλόκαιρο!

Ενα βήμα πριν από τη λειτουργική κατάρρευση τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Σύρο, Ικαρία, Χίο, Κέρκυρα και Κρήτη
Αν ήταν δύσκολη τον χειμώνα η κατάσταση που επικρατούσε στα περισσότερα νοσοκομεία της ελληνικής επαρχίας, και δη των νησιών, τους καλοκαιρινούς μήνες βαίνει προς το χείρον και η είσοδος σε ένα νοσοκομείο μοιάζει με μεγάλη περιπέτεια για γερά νεύρα!

Ο πολλαπλασιασμός των κατοίκων φέρνει αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία, όμως ο αριθμός του προσωπικού αλλά και των αναλώσιμων υλικών που διαθέτουν οι νοσοκομειακές δομές παραμένει ίδιος. Αποτέλεσμα αυτής της δυσεπίλυτης εξίσωσης είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές να δίνουν άνιση μάχη, και οι πολίτες να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που δεν θυμίζει σε τίποτα νοσοκομείο χώρας του δυτικού κόσμου.

Στη Σύρο το νοσοκομείο βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη λειτουργική κατάρρευση. «Πρώτη φορά στην ιστορία το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τόσα πολλά και διαφορετικά προβλήματα» μας αποκάλυψε γιατρός, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως μας εξήγησε, υπάρχει έλλειψη ακόμα και στις γάζες που χρησιμοποιούνται στα επείγοντα περιστατικά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο δεν μπορούσε να φροντίσει έναν ασθενή που είχε χτυπήσει, επειδή δεν διέθετε ούτε αντιτετανικό όρο!

Μεγάλη περιπέτεια περιμένει, όμως, και όποιον χρειαστεί να επισκεφτεί το Νοσοκομείο της Ικαρίας. Τα προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού, που το καλοκαίρι πλημμυρίζει από κόσμο, παραμένουν ανεπίλυτα, με τους γιατρούς να περιγράφουν μια δραματική κατάσταση. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει χειρουργός, αλλά δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, οπότε δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία! Μάλιστα, σε έναν μήνα έγιναν εφτά διακομιδές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Οσον αφορά την έλλειψη παθολόγου, στις 29 Ιουλίου το νοσοκομείο ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού εσωτερικής παθολογίας με σύμβαση εργασίας 36 μηνών, προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή των πολιτών!

Από το κακό στο χειρότερο, όμως, πάει και το Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Για την Τετάρτη οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει στάση εργασίας, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση έχει αφήσει το ίδρυμα στη μοίρα του. Ενδεικτικό είναι πως οι ελλείψεις σε προσωπικό έκαναν έναν καρδιολόγο να καταρρεύσει την ώρα της υπηρεσίας του, έπειτα από 40 ώρες συνεχόμενης εργασίας. Ανάμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων είναι: Η ανάκληση των αναστολών εργασίας, οι άμεσες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό – μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας ψυχικής υγείας, η δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους και οι αυξήσεις στους μισθούς.

Σημαντικά παραμένουν τα κενά και στο Νοσοκομείο της Χίου, το οποίο συνεχίζει να «ματώνει» από την προσπάθεια αντιμετώπισης τόσο των κρουσμάτων κορωνοϊού όσο και των έκτακτων περιστατικών, που πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. «Με μπαλώματα δεν λύνονται προβλήματα… Απαιτούνται άμεσες προσλήψεις προσωπικού» είπε ένας γιατρός του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι η κατάσταση δυσχεραίνει λόγω και της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, που πλήττουν και το προσωπικό. «Παρά τις επισκέψεις υπουργών, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται γίνεται χειρότερη…» είπε, αναδεικνύοντας την απόσταση μεταξύ των κυβερνητικών αφηγημάτων περί ενίσχυσης του ΕΣΥ και της πραγματικότητας.

Την ίδια ώρα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα σε αυτά των Χανιών και του Ρεθύμνου, υπάρχει «τσουνάμι» παραιτήσεων γιατρών, που σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην πρωτοφανή υποστελέχωση των νοσοκομείων τους. Στα δημόσια κείμενά τους οι γιατροί αφήνουν σαφείς αιχμές τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά των διορισμένων από αυτήν διοικήσεων των νοσοκομείων.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο του Λασιθίου, το οποίο συνεχίζει να υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης προσωπικού, παρά το γεγονός ότι καλύπτει έναν τεράστιο πληθυσμό στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ο εμπαιγμός της κοινωνίας και η απαξίωση του νοσοκομείου συνεχίζεται, αφού με απόφαση του Δ.Σ. των διασυνδεόμενων νοσοκομείων αποφασίστηκε στις 5 Ιουλίου να αιτηθούν πέντε θέσεις ιατρών για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας και με επόμενη συνεδρίαση, στις 18 Ιουλίου, η απόφαση… αναιρέθηκε! Τελικά, ζητήθηκε να καλυφθεί μόνο μία θέση, όταν το νοσοκομείο επισημαίνει ότι χρειάζονται 11 ιατροί, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά οι βασικές κλινικές του!

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει εγκλωβισμένο στα χρόνια προβλήματα και στις παθογένειες που το χαρακτηρίζουν. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως με την πολιτική της κυβέρνησης και την προτεραιότητά της, να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, επιτείνει και πολλαπλασιάζει αυτά τα προβλήματα.

Back to top button