COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζεται για εισβολή στο Αιγαίο ο Ερντογάν; Η Τουρκία στέλνει και τρίτη επιστολή στον ΟΗΕ σε βάρος της χώρας μας και η κυβέρνηση κρατάει… «χαμηλούς τόνους» και κάνει μπανάκια!


Την προετοιμασία και τρίτης επιστολής προς τον ΟΗΕ, που θα καταγγέλλει τη στρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου, αποκαλύπτει ανώτατο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις που έκανε υπό καθεστώς ανωνυμίας προς τα τουρκικά ΜΜΕ.

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Ελλάδα, τον εξοπλισμό των νησιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις των δύο χωρών ανέφερε ότι η ανάγκη της Τουρκίας να τα πάει καλά με την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη από την ανάγκη της Ελλάδας να τα πάει καλά με την Τουρκία.

Όπως ανέφερε, «η κούρσα εξοπλισμού της Ελλάδας δεν συνάδει με την οικονομική της κατάσταση, τα καταστήματα είναι άδεια στις ελληνικές πόλεις και δεν είναι σωστό να δαπανώνται 10 δισ. ευρώ σε πολεμικούς εξοπλισμούς εν μέσω μίας τέτοιας κατάστασης. Το 80% των όπλων που παράγει η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιστρέφει στην τουρκική οικονομία. Δεν βλέπω καμία λογική στην κούρσα εξοπλισμών που έχει ξεκινήσει μεταξύ της Τουρκίας, που παράγει τα δικά της όπλα, και της Ελλάδας που είναι εντελώς εξαρτημένη από το εξωτερικό. Σηκώθηκαν και αγόρασαν φρεγάτες από τη Γαλλία. Θα αλλάξουν τώρα οι ισορροπίες στο Αιγαίο; Όταν πρόκειται για την Ελλάδα, η Τουρκία δεν έχει καμία ανησυχία».

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα του εξοπλισμού των νησιών είναι ένα ζήτημα που υπήρχε πάντα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Αλλά τώρα, είπε, η Ελλάδα έχει αυξήσει πάρα πολύ τον εξοπλισμό. Ως Τουρκία, δεν είναι δυνατό να επιτραπεί ο εξοπλισμός των νησιών. Η Τουρκία έχει επαρκή νομικά επιχειρήματα ως προς αυτό», τόνισε, ενώ έκανε λόγο και για 3η επιστολή που αναμένεται να στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

«Είναι η σωστή κίνηση για να επιστήσει την προσοχή του ΟΗΕ», είπε, «ο χρόνος και η μορφή των κινήσεων είναι πολύ σημαντικές στις διεθνείς σχέσεις. Είναι σημαντικό να τεθεί πρώτα ένα πρόβλημα και να διασφαλιστεί ότι γίνεται κατανοητό από τα τρίτα μέρη. Το αποτέλεσμα είναι υψηλό, όταν αποστέλλεται μια επιστολή στον ΟΗΕ. Η κίνηση είναι σωστή».

«Η Ελλάδα στα δίχτυα σπείρας»
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα υπερβάλει όταν προβάλλει τις δηλώσεις της Τουρκίας περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίο, ως ότι «η Τουρκία θα μας επιτεθεί».

«Η αποτροπή δεν πετυχαίνει όταν ενεργοποιείς την κίνηση που στοχεύεις, που προσπαθείς να μπλοκάρεις. Είναι απαραίτητο να κρατάς τις αποτρεπτικές κινήσεις στη σωστή θέση. Εάν δεν ρυθμίσεις σωστά τις διαστάσεις της παρενόχλησης, αυτό που προσπαθείς να αποτρέψεις, θα σου συμβεί. Η Ελλάδα προκαλεί, λέγοντας ‘κοιτάξτε, εξοπλιζόμαστε’. Η Ελλάδα έχει μπλεχτεί σε μία σπείρα και δεν μπορεί να βγει από αυτήν. Σε κοινωνικό επίπεδο, είναι μια ανήσυχη χώρα και έθνος. Αυτοί είναι που ανησυχούν», είπε.

«Παίζουν θέατρο στην πλάτη της Ελλάδας»
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι παίζεται ένα θέατρο εις βάρος της Ελλάδας μέσω των αμερικανικών βάσεων και ότι μέλημα των Αμερικανών είναι να δημιουργήσουν μια γραμμή Νότου-Βορρά. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να δημιουργούν αυτή τη γραμμή πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Οι Αμερικανοί ήξεραν ότι κάτι θα έβγαινε εκεί. Απομάκρυναν τα βυθισμένα πλοία, έφτιαξαν τη γραμμή του τρένου από τη Βουλγαρία κι άρχισαν να μεταφέρουν πράγματα από εκεί. Οι Έλληνες λένε ‘υπάρχουν Αμερικανοί εδώ για να με υπερασπιστούν’. Πηγαίνεις στην Αμερική και σου λένε, ‘Αυτό δεν έχει σχέση με την Τουρκία’. Οι ΗΠΑ δεν λένε ανοιχτά ότι κάνουν αυτές τις κινήσεις κατά των Ρώσων. Ξέρουν ότι αν το πουν αυτό, η Ελλάδα δεν θα τους δώσει βάση, παίζεται ένα παιχνίδι, εν ολίγοις. Ο αγωγός Eastmed ήταν ένας άξονας Ανατολής-Δύσης. Οι ΗΠΑ διαμόρφωσαν μια στρατηγική. Μια γραμμή που ανεβαίνει από την Ελλάδα προς τα πάνω. Σχημάτισαν έναν στρατηγικό άξονα Ανατολής-Δύσης μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Νότιας Κύπρου. Δεν συμπεριέλαβαν την Τουρκία γιατί είναι μια χώρα που υπερασπίζεται τα συμφέροντά της», σημείωσε.

«Στόχος Μητσοτάκη η μη παράδοση F-16 στην Τουρκία»
Ο αξιωματούχος υποστηρίζει επίσης ότι ο στόχος του Μητσοτάκη είναι να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να δώσουν F-16 στην Τουρκία.

«3-4 εβδομάδες μετά τη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, η ελληνική πλευρά παραπονέθηκε ότι η Τουρκία πλησίασε 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Το επιβεβαίωσε η Τουρκία, καθώς απέδειξε ότι την προηγούμενη μέρα, η Ελλάδα πετούσε επίσης πάνω από το Νταλαμάν, το Ντιντίμ και τη Ντάτσα», ανέφερε.

«Η Ελλάδα ενοχλείται που η Τουρκία είναι μια χώρα που θέτει κανόνες»
Ο Τούρκος αξιωματούχος εκτίμησε επίσης ότι «οι Έλληνες νιώθουν άβολα με την Τουρκία, γιατί η Τουρκία είναι μια χώρα που θέτει κανόνες. Η Τουρκία λέει ότι ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας πρέπει να τελειώσει. Επειδή η Τουρκία είναι μια χώρα που ασχολείται με το εμπόριο και τον τουρισμό. Η περιφερειακή αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, άρα προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο. Η Τουρκία είπε στη Ρωσία ότι έκανε λάθος από την αρχή. Αλλά έχουμε σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ελλάδα ενοχλείται γιατί η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Οι κυρώσεις δεν είναι κυρώσεις του ΟΗΕ. Ούτε η Τουρκία είναι μέλος της ΕΕ».

«Υπέρ της Χάγης η Τουρκία»

Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι υπέρ της προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο για όλα τα προβλήματα με την Ελλάδα, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ελλάδα συμφώνησε να προσφύγει στα δικαστήρια μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ότι «η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται πέρα ??από τα χωρικά ύδατα. Τι θα γίνει αν η υφαλοκρηπίδα πάει από τα 6 μίλια στα 12 μίλια; Αν επεκταθεί στα 12 μίλια, τότε είναι όλα θα είναι δικά τους. Η Ελλάδα θεωρεί ότι το δικαιούται», είπε.

«Η Ελλάδα φοβάται τη Χάγη»
Η Τουρκία είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της με την Ελλάδα μέσω διαπραγματεύσεων και διαιτησίας δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά η Αθήνα είναι εκείνη που φοβάται.

«Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να προσφύγουμε στα δικαστήρια μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Ας μιλήσουμε πρώτα για ποιο πράγμα θα πάμε στο δικαστήριο και ας εντοπίσουμε το πρόβλημα. Δεν έχουμε μόνο το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα φοβάται ότι εάν καταφύγουμε στο διεθνές δίκαιο, θα αποκαλυφθεί ο παραλογισμός των όσων υποστηρίζει μέχρι τώρα. Γι’ αυτό καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά να το κάνει».

Η Ελλάδα ταΐζει ξεκάθαρα τρομοκράτες

Ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι η Ελλάδα άνοιξε χώρο για να τον χρησιμοποιήσουν οι τρομοκράτες εναντίον της Τουρκίας. «Ό,τι και να ψάχνεις στην Αθήνα, υπάρχει. DHKP-C, PKK, FETO. Όλοι έχουν τη θέση τους. Στον 21ο αιώνα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ταΐζει ξεκάθαρα τρομοκράτες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα φιλοξενεί μέλη του DHKP-C, του PKK, της FETO.

«’Οι εχθροί των Τούρκων είναι καλό πράγμα. Ας τους παραχωρήσω ένα χώρο, ας έρθουν να τους θρέψω, ώστε να τους χρησιμοποιήσουμε μια μέρα να κάψουμε τους Τούρκους’, σκέφτονται (οι Έλληνες», υποστηρίζει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Ακάρ κατηγορεί για προκλητικότητα την Ελλάδα: «Όταν εσείς εξοπλίζετε τα νησιά, μας δίνετε το δικαίωμα της αυτοάμυνας»
Για αύξηση της προκλητικότητας κατηγόρησε την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συμμετείχε στην εκπομπή «Η Ανατολία ρωτάει», που διοργανώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Ανατολίας.

Ο Τ/ΥΠΑΜ σε ερώτηση σχετικά με τα ζητήματα με την Ελλάδα δήλωσε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα εξοπλίζεται, αυτό δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να αμυνθεί.

«Όταν οπλίζετε αυτά τα νησιά, είναι ορατά από την Τουρκία, βρίσκονται στη μύτη της Τουρκίας, πολύ κοντά. Όταν τα εξοπλίζεις, αυτό μας δίνει το δικαίωμα της άμυνας, το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Αυτό οδηγεί σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, γεγονός που θέτει τις συνθήκες υπό συζήτηση. Έχουμε πει επανειλημμένα στους συνομιλητές μας ‘παρακαλούμε τηρήστε τις συμφωνίες’ και συνεχίζουμε να το λέμε», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήρθε και χώθηκε στη μύτη της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Εσύ είσαι που ήρθες και χώθηκες κάτω από τη μύτη μας με τα 3 χιλιάδες νησιά στο Αιγαίο. Εσύ είσαι αυτός που ζητάς 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο. Εσύ είσαι αυτός που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. Εσύ είσαι αυτός που προσπαθεί να εξοπλιστεί, βασιζόμενος σε μια ψεύτικη αντίληψη απειλής και κυνηγάει τεχνητές συμμαχίες. Εσύ είσαι αυτός που καλεί τρίτες χώρες και ανοίγει την πόρτα του διάπλατα. Άρα εμείς είμαστε επιθετικοί και επεκτατικοί; Ακόμα και τα κοράκια γελούν με αυτό. Νισάφι πια!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «ανίερη απόπειρα εισβολής» την ελληνική εκστρατεία στη Μικρασία το 1922 και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία και να μην επιδιώξει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν εις βάρος της.

«Γιορτάζουμε την 100η επέτειο της Μεγάλης μας Νίκης, η οποία έβαλε τέλος στην ανήθικη ελληνική απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες πριν από έναν αιώνα. Γι’ αυτό λέμε στην Ελλάδα ότι πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία και να μην επιδιώξει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε ζημία εις βάρος της».

Παρά την έκκληση της Τουρκίας για διάλογο, είπε, ορισμένοι πολιτικοί, ιδίως στην Ελλάδα, συνεχίζουν να αυξάνουν τις ενέργειες και τη ρητορική τους με προκλητικό τρόπο, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Υποστήριξε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος.

«Επιθυμούμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, το δίκιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των αδελφών μας στην Κύπρο, και δόξα τω Θεώ είμαστε ικανοί γι’ αυτό».

Back to top button