COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Έτοιμη η Μέρκελ να καλέσει Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βερολίνο, για την αρχή του Ελληνο-τουρκικού διαλόγου – Οι Γερμανοί θέλουν οπωσδήποτε συμφωνία, ακόμη και σε βάρος της Ελλάδος!

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου

Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα εβδομάδων η ενεργοποίηση – στην τελική της φάση – της Γερμανικής πρωτοβουλίας, για την έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Αξιόπιστες πηγές του europost.gr από τη Γερμανική πρωτεύουσα, αναφέρουν ότι προετοιμάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για να απευθύνει η Γερμανική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επίσημη πρόταση προς τους κ.κ Μητσοτάκη και Ερντογάν, προκειμένου να συμμετάσχουν σε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο, όπου θα συζητηθεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που θα ακολουθήσει, μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές του europost.gr επιμένουν ότι η Γερμανική πλευρά θέλει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, για όλα τα εκκρεμή θέματα, πριν τις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το Γερμανικό σχέδιο προβλέπει ότι, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο, θα πιεστούν οι δυο ηγέτες για να συνυπογράψουν προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε άλλο Διεθνές Συμβούλιο υψηλού κύρους, υπό την αιγίδα της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ!

Βεβαίως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αρνηθεί την μετάβασή του στη Γερμανική πρωτεύουσα, ούτε την συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει από εκεί και πέρα! Δηλαδή αν θα δεχθεί να λάβει μέρος σε μια διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν, όπου η Τουρκία θα βάλει πάνω στο τραπέζι, όλες τις διεκδικήσεις που έχει σε βάρος της Ελλάδος και θα ζητήσει να ικανοποιηθούν οι περισσότερες από αυτές.

Ανώτατες πηγές του Βερολίνου υποστηρίζουν ότι η Γερμανική Καγκελαρία, σε συνεργασία με το Γερμανικό ΥΠ.ΕΞ, έχουν εκπονήσει μια ‘δέσμη ιδεών’, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αποκλειστικές πληροφορίες του europost.gr αναφέρουν ότι μια συνιστώσα αυτής της δέσμης ιδεών είναι η πρόταση να αποδεχθεί τελικά η Τουρκία ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και την ίδια στιγμή η Ελλάδα να βάλει την υπογραφή της σε μια συμφωνία, όπου τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και το Καστελόριζο και η Κρήτη θα έχουν ‘μειωμένη επήρεια’ στις θαλάσσιες ζώνες, που τα περιβάλλουν, ώστε ‘η Τουρκία να μην αισθάνεται ότι ασφυκτιά’ και να συμμετάσχει σε έναν διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Οι Γερμανοί θα προσπαθήσουν να σπρώξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια τέτοια συμφωνία, προσφέροντας ισχυρά ανταλλάγματα, που θα περιλαμβάνουν κοινά συμβόλαια Ελλάδος – Τουρκίας με Ευρωπαϊκές, αλλά και με Αμερικανικές εταιρείες – Κολοσσούς, στο χώρο των πετρελαίων και των υδρογονανθράκων, ώστε να αρχίσει άμεσα η προοπτική εκμετάλλευσης των υποθαλασσίων κοιτασμάτων και από τις δυο χώρες. Επιπλέον, η Γερμανική Προεδρία πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινής γνώμης, το οποίο, αρχικά, θα είναι αντίθετο προς μια τέτοια συμφωνία, θα πειστεί τελικά για τη χρησιμότητά της, όταν υπάρξει η εγγύηση της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ πως με αυτόν τον τρόπο θα αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδος – Τουρκίας και θα αποφευχθεί μελλοντικά το οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο.

Η πίεση, που ασκείται και αναμένεται ότι θα κλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ασφυκτική. Άλλωστε, τα πρώτα μηνύματα, πέρα από τις συζητήσεις του παρασκηνίου, έχουν σταλεί και δημοσίως προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική και της Άμυνα της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και του Γερμανού ΥΠ.ΕΞ Χάικο Μάας. Για να προσθέσει κανείς και την, προκλητικά, φιλοτουρκική στάση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ, ο οποίος έχει αναπτύξει μεγάλη προσπάθεια στο παρασκήνιο, για να υπάρξει Ελληνο-τουρκική συμφωνία διαμοιρασμού των θαλασσίων ζωνών, αδιαφορώντας αν το περιεχόμενό της είναι σε βάρος της Ελλάδος!

Θα δεχθεί ο κ. Μητσοτάκης να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης; Το άμεσο μέλλον θα το δείξει!…

Back to top button