COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eurogroup: Έρχεται δημοσιονομικός «στραγγαλισμός» το 2024! Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν από την ακρίβεια καταργούν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης!

Ενώ στην Ελλάδα η κοινωνία αντιμετωπίζει τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα με αυξανόμενα έξοδα ακόμη και σε βασικά είδη, όπως το ρεύμα με τους πολύχρωμους λογαριασμούς να προκαλούν επιπλέον αγωνία σε πολλούς πολίτες, στην Ευρώπη επικρατεί χαρά για την κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια περαιτέρω “σύσφιξη” στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επισημαίνουν ότι αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μέτρων ενεργειακής στήριξης. Επισημαίνουν ότι το μέγεθος της συσταλτικής επίδρασης θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που λήφθηκαν από τη Γερμανία, ανταποκρινόμενη στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της.

«Ενώ οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενδείκνυται μια συνολική περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η τροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων», τονίζουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής απορρόφησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κεφαλαίων της Ε.Ε.

Το Eurogroup «χαιρετίζει το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σχεδιάζουν να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, απουσία νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας και καλούν τα κράτη μέλη που αναμένεται να έχουν σημαντικά μέτρα ακόμη σε ισχύ για τη σταδιακή κατάργησή τους το συντομότερο δυνατό το 2024. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές αποταμιεύσεις, για να μειώσουν τα κρατικά ελλείμματα», με την Επιτροπή να σημειώνει, επίσης, την πρόθεση της να προτείνει στο Συμβούλιο το άνοιγμα διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος, με βάση το έλλειμμα την άνοιξη του 2024. Ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ ενθαρρύνονται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες (Eurogroup), με δήλωσή τους χαιρετίζουν, επίσης, το γεγονός ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας και άλλων έξι χωρών της Ευρωζώνης (Κύπρος, Εσθονία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία), καθώς επίσης της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας είναι εναρμονισμένα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.

«Καμπανάκι» για Γερμανία και Γαλλία

Όσον αφορά δε στα προσχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας το Eurogroup σημειώνει ότι ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου και καλεί τα συγκεκριμένα κράτη-μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση όπως απαιτείται. Ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Γερμανίας, ενδέχεται, σύμφωνα με το Eurogroup, να χρειαστούν προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια.

Με βάση, εξάλλου, την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα προσχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τη δημοσιονομική σύσταση του Συμβουλίου. Το Eurogroup καλεί τα εν λόγω κράτη-μέλη να εξετάσουν εγκαίρως και όπως είναι απαραίτητο να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντόπισε η Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο. Σημειώνεται, πάντως, ότι η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται να είναι «συσταλτική».

Back to top button