COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξηγήσεις θα δώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την τεράστια καταστροφή και την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού στις πλημμύρες

Η ανείπωτη καταστροφή που χτύπησε κυρίως τον κάμπο της Θεσσαλίας και τη Μαγνησία φέρνει ανατροπές στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χειρισμό μίας μεγάλης κρίσης.

Η ανείπωτη καταστροφή που χτύπησε κυρίως τον κάμπο της Θεσσαλίας και τη Μαγνησία φέρνει ανατροπές στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χειρισμό μίας μεγάλης κρίσης, σχεδόν ταυτόχρονα με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τον Έβρο.

Δύο μεγάλες περιοχές της χώρας βρίσκονται μπροστά σε οικολογική και οικονομική καταστροφή, με τους πολίτες να μην έχουν στέγη, οδικό δίκτυο, νερό και το αύριο να φαίνεται αβέβαιο. Η κυβέρνηση δεν καλείται μόνο να δράσει, αλλά και να δώσει απαντήσεις, εξηγώντας τι δεν πήγε σωστά και στις δύο περιπτώσεις.

Οι απαντήσεις στην ΔΕΘ
Μετά το αρχικό σοκ από τις συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί σε όλες τους τις διαστάσεις, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι η πολιτεία θα βρεθεί δίπλα στους πολίτες, ενεργοποιώντας εθνικά κεφαλαία και αναζητώντας ευρωπαική βοήθεια, ανοίγοντας γρήγορα την πλατφόρμα των πρώτων αποζημιώσεων, και ανακοινώνοντας τα πρώτα μέτρα ανακούφισης.

Ο πρωθυπουργος ωστόσο γνωρίζει ότι πρέπει να δοθούν και απαντήσεις, σε ερωτήματα που θα τεθούν στην συνέντευξη που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη, μετά την καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ, η οποία τελικά θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. “Θα μιλήσουμε για τα θέματα αυτά, θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις, οι οποίες μπορεί να υπάρχουν, θα μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτακης απο τη Λάρισα όπου βρέθηκε χθες για δεύτερη φορά, στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η θλιβερή πραγματικότητα αλλάζει και τον πανηγυρικό χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αφού πέραν των παροχών στους ευάλωτους και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ως στόχο η κυβέρνηση σε υγεία, δημόσιο και δικαιοσύνη, η ομιλία του πρωθυπουργού θα εστιαστεί στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μοντέλο και τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας αλλα και στα κονδύλια που θα δαπανηθούν για την πρόληψη, τα τεχνολογικά μέσα προειδοποίησης, την αγορά εναέριων μέσων και άλλα.

Εξηγήσεις θα δώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την τεράστια καταστροφή και την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού στις πλημμύρες
Καρδίτσα: Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες φανερώνουν το εύρος της καταστροφής – Το πριν και το μετά τις πλημμύρες
Σε αυτό το σκηνικό, ήρθε να προστεθεί και η κακοκαιρία Daniel, με την κυβέρνηση να καλείται να εφαρμόσει άλλα πλάνα και να στρέψει τον προϋπολογισμό στις πληγείσες περιοχές, οχι μόνο για τις αποζημιώσεις, αλλά και για ένα δίκτυο υποδομών που θα είναι ικανό να “σηκώσει” τέτοιου είδους φαινόμενα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πρεπει να διαχειριστεί και να απαντήσει στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για μία σειρά θεμάτων που ήρθαν στο φως αναφορικά με την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τα προληπτικά μέσα που πήρε ή που δεν πήρε για να μην “πνιγεί” εκ νέου η Θεσσαλία. Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι πολλά:

-Ειδοποιήθηκε έγκαιρα ο στρατός να παρέμβει ή όχι;

-Υπήρχαν ελικόπτερα που δεν έσπευσαν σε βοήθεια γιατί ήταν καθηλωμένα;

-Πλημμύρισε η βάση του Στεφανοβίκειου και μαζί και στρατιωτικά ελικόπτερα;

-Εγιναν αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό στην Θεσσαλία και ποια; Έγιναν μετά από μελέτες και ποια ήταν η συνδρομή τους στην αναχαίτιση της κακοκαιρίας;

-Γιατί η Ελλάδα δεν κοινοποίησε όπως ζητούσε η Κομισιόν από τον Φεβρουάριο του 2022 τους επικαιροποιημένους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών;

Back to top button