COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Εξονυχιστικές έρευνες για τις επαφές και συναναστροφές που είχε στην Ελλάδα η 38χρονη σχεδιάστρια που προσβλήθηκε από τον κορωναϊό μόλις γύρισε στην Ελλάδα από το Μιλάνο

Ο κορωνοϊός από το πρωί της Δευτέρας χτύπησε και την πόρτα της Ελλάδας με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να είναι μια 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.

Η 38χρονη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι καλά στην υγεία της. Η γυναίκα που ασχολείται πολύ με τα κοινά στην Θεσσαλονίκη και ήταν υποψήφια με κορυφαίο συνδυασμό της πόλης, αλλά δεν εξελέγη, είναι το πρώτο θετικό δείγμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Είναι με άλλα λόγια ο ασθενής μηδέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 38χρονη που ασχολείται με το design είχε μεταβεί με άλλους Έλληνες ανάμεσά τους και δημοσιογράφους αεροπορικώς στο Μιλάνο για την εβδομάδα μόδας.Βρέθηκε στην Ιταλία για τέσσερις ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το fashionweek.

Το δρομολόγιο της 38χρονης που “χτύπησε” ο κορωνοϊός
Η 38χρονη σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής (23/02/2020) στις 8 με πτήση της Ryanair στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Ελλάδα δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος, αλλά την ημέρα που γύρισε ήταν μια χαρά και δεν αισθανόταν κάτι. Την επόμενη μέρα ωστόσο είχε λίγο πυρετό με αποτέλεσμα να ανησυχήσει και την Τρίτη πήγε στο νοσοκομείο.

Όλοι είναι σοκαρισμένοι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερωθεί οι πάντες που την έχουν δει ανάμεσα τους και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης ώστε να κάνουν εξετάσεις. Μάλιστα έγινε ειδική απολύμανση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ενώ προληπτικά θα κλείσει το 105ο δημοτικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη, όπου φοιτά το παιδί της.

Η 38χρονη νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ που είναι και το νοσοκομείο αναφοράς. Είναι σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και τα συμπτώματα που εκδήλωσε είναι ήπια.

«Η νεαρή γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται από ομάδα γιατρών. Η νόσος παραμένει μια ήπια νόσος και τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής των χεριών», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του κορωνοϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα: «Τις επόμενες μέρες άνθρωποι που έρχονται από περιοχές της Βόρειας Ιταλίας θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων θα πρέπει να ειδοποιούν τον γιατρό τους, ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Κικίλιας: Κάνουμε ιχνηλάτηση όσων ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα
Στο πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, που επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας για την 38χρονη που νοσεί και επέστρεψε από το Μιλάνο: “Κάνουμε ιχνηλάτηση όσων έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο μέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Θα ήθελα να ζητήσω για άλλη μια φορά να υπάρχει ηρεμία, ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών”.

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού:

της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας,

των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών,
των νοσοκομείων του ΕΣΥ,
του ΕΚΑΒ,
του ΕΟΔΥ,
του ΕΚΕΑ,
της ΕΚΑΠΥ,
του ΙΦΕΤ και
των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Back to top button