COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Εξοπλισμοί Ενόπλων Δυνάμεων: Θα τολμήσει η κυβέρνηση να ζητήσει από τις ΗΠΑ πυραύλους που μπορούν να φθάσουν μέχρι και την Άγκυρα για την Πολεμική μας Αεροπορία; – Οι Αμερικανοί αποδέσμευσαν τέτοιους πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές 900 χλμ

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν "στελθ" πύραυλο Κρουζ που μπορούν να φέρουν και τα F16 Viper και τα F35,που θα πάρει η Ελλάδα

Ιδού η μεγάλη Ιστορική Πρόκληση για το Ελληνικό πολιτικό σύστημα και πρωτίστως για την Ελληνική κυβέρνηση: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποδεσμεύουν “στελθ” πύραυλο Κρουζ, με μέγιστο βεληνεκές 900 χιλιόμετρα!

Θα τολμήσει η Ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει τέτοιους πυραύλους, που ταιριάζουν γάντι στα Ελληνικά F16 Viper και στα F35,τα οποία πρόκειται σταδιακά να αποκτήσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία;

Γιατί ,τι σημαίνει μέγιστο βεληνεκές 900 χλμ; Σημαίνει ότι τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να χτυπήσουν μέχρι και το Προεδρικό Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα!

Αν, λοιπόν, αποκτήσουμε μια τέτοια δυνατότητα, μπορούμε να θωρακίσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδος σε τέτοιο βαθμό, που να υποχρεωθεί ο Ερντογάν να πάψει να διεκδικεί με την απειλή πολεμικής βίας τμήματα της Εθνικής Κυριαρχίας και των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της χώρας μας.

Μια τέτοια απόφαση, όμως, προϋποθέτει πολιτικές ηγεσίες ικανές να αντισταθούν και να σταθούν ανυποχώρητες στις τεράστιες πιέσεις που θα μας ασκηθούν από τους “συμμάχους μας “για να μην αποκτήσουμε τέτοιο αποτρεπτικό όπλο.

Και γιατί θα μας ασκηθούν τόσο μεγάλες πιέσεις;
Γιατί, απλούστατα, ο Ερντογάν θα εκβιάσει ανοικτά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, προκειμένου να μην αποκτήσει η Ελλάδα τους συγκεκριμένους εξοπλισμούς, που θα ενταφιάσουν τα επεκτατικά του σχέδια σε βάρος της χώρας μας!

Αλλά ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες το σχετικό ρεπορτάζ:

Ανώτατη στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε, πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς. Αν προχωρήσει αυτή η υπόθεση και ο συγκεκριμένος πύραυλος αποκτηθεί, θα θέτει εντός βεληνεκούς των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας ακόμα και την ίδια την Άγκυρα και θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα αποκτά αυτή την δυνατότητα.

Στην κανονική του έκδοση το βεληνεκές του είναι 370 χιλιόμετρα κάτι που τον καθιστά υπέρτερο του πυραύλου κρουζ Scalp που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία

Ο JASSM χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των πυραυλικών επιθέσεων της 14ης Απριλίου 2018 κατά της Συρίας κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Δύο B-1 Lancers εκτόξευσαν συνολικά 19 JASSM ως μέρος επιδρομών εναντίον τριών στόχων χημικών όπλων που φέρονταν να ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση. Και οι 19 πύραυλοι JASSM εκτοξεύτηκαν στο Ερευνητικό Κέντρο Barzah, το οποίο καταστράφηκε από το χτύπημα. Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δύο πύραυλοι που απέτυχαν να εκραγούν εντοπίστηκαν από τον Συριακό Αραβικό Στρατό και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία στις 18 Απριλίου για μελέτη – δεν έχουν παρασχεθεί στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό. Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν JASSM-ER με βεληνεκές 920 χιλιόμετρα, αλλά αργότερα διευκρινίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν βασικά μοντέλα JASSM των 370 χιλιομέτρων

Στις 27 Οκτωβρίου 2019, στο τέλος της επιδρομής Barisha για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Abu Bakr al-Baghdadi, του τότε ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), χρησιμοποιήθηκε ένας αριθμός πυραύλων AGM-158B με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί πλήρως το συγκρότημα όπου πραγματοποιήθηκε η επιδρομή, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά που ο πύραυλος χρησιμοποιείται σε μάχη.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας «Lockheed Martin» Lawrence Pravecek (International Business Development Sr. Mgr), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων των Sniper Advanced Targeting Pod (ATP), AGM-158 JASSM και IRST Sensor System που κατασκευάζει εταιρεία.

Το Sniper Advanced Targeting Pod (ATP είναι σύστημα εντοπισμού, αναγνώρισης, αυτόματης ιχνήλασης και κατάδειξης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει την καθοδήγηση όλων των πυρομαχικών καθοδήγησης λέιζερ και GPS (δυτικής προέλευσης) κατά στατικών ή κινούμενων στόχων.

Το IRST Sensor System είναι αισθητήρας υψηλής πιστότητας για την ανίχνευση και παρακολούθηση εναέριων στόχων.

Back to top button