COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωεκλογές 2024: Κλείνουν σε 2 ώρες οι κάλπες – Η πρώτη ενημέρωση από το ΥΠΕΣ – 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο

Ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα υπάρξει στις 21:00
Στις 8 το πρωί έγινε η πρώτη ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. Πότε θα έχουν την ασφαλή εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών.

Στην πρώτη ενημέρωση αναφέρθηκε ότι οι εκλογές διεξάγονται xωρίς προβλήματα και αφού ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι συνολικά 18.380 τμήματα έχουν στηθεί ανά την επικράτεια και περιμένουν τους ψηφοφόρους, μέχρι τις 7 το απόγευμα που κλείνουν οι κάλπες.

Χορηγούμενο

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, δήλωσεε ότι 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε: «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 7 το πρωί σε όλη την επικράτεια και εξελίσσεται ομαλά, με όποια μικρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί να έχουν επιλυθεί σε συνεργασία των εκπροσώπων της δικαστικής αρχής και των Δήμων. Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 18.380 εκλογικά τμήματα συνολικά σε όλη την Ελλάδα». Μάλιστα, τόνισε τη σημασία του «Μάθε πού ψηφίζεις» για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.

Ακόμα, ο Γενικός Έφορος Παρακολούθησης της διαδικασίας Επιστολικής Ψήφου, αρεοπαγίτης Χρήστος Κατσιγιάννης, εξέδωσε πράξη με την οποία διαπίστωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής επιστολικής επιστολικής ψήφου. «Συνολικά ψήφισαν έφτασαν 178.588 φάκελοι, από τους οποίους 136 451 αντιστοιχούν σε κατοίκους του εξωτερικού και 42.137 σε κατοίκους του εξωτερικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χορηγούμενο

Σχετικά με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το απόγευμα χθες (08/06), μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ψήφων, ενημερώθηκαν οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπροθέσμως, προκειμένου να ασκήσουν από σήμερα στις 11 το πρωί ως τις 7 το βράδυ το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν». Επίσης, ο Χρήστος Κατσιγιάννης συμπλήρωσε το εξής: «Όλοι οι υπόλοιποι εκλογείς, οι οποίοι συμμετείχαν και είχαν κάνει αίτηση για επιστολική ψήφο και απέστειλαν και παρελήφθη εμπροθέσμως ο φάκελος τους αυτοί έχουν ειδική ένδειξη στον εκλογικό κατάλογο και δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Αναφορικά με την ενημέρωση για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, επίσης, τόνισε: «Γύρω στις 13:45 το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει μια πρώτη εκτίμηση της συμμετοχής με βάση όσα στοιχεία έχουν μεταδώσει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Το ίδιο θα συμβεί στις 14:45 και στις 17:45. Στις 19:00 ολοκληρώνεται η διαδικασία και αμέσως μετά περιμένουμε την επίσημη ροή των αποτελεσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, γύρω στις 21:00 η ώρα η εκτίμηση θα δώσει την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον αριθμό εδρών ανά κόμμα».

Μεγάλο το κύμα αποχής 

Μεγάλο κύμα αποχής αναμένεται στις Ευρωεκλογές που διεξάγονται σήμερα στην χώρα μας, με τα πρώτα στοιχεία, που έχουν συλλέγει μέχρι τώρα να δείχνουν ότι μπορεί το ποσοστό αυτών που θα απέχουν να έχει το “6” μπροστά!

Αυτό επιβεβαίωσε ως πρώτη ένδειξη και ο Δημήτρης Μαύρος (MRB),σε σχετικές δηλώσεις του.

Χορηγούμενο


Πιο συγκεκριμένα:

«Η αποχή είναι ένα περίεργο φαινόμενο αυτή τη φορά. Με τα στοιχεία που είχαμε τις προηγούμενες μέρες, λέγαμε πως η συμμετοχή θα είναι 55-45%». Όπως εξήγησε, οι τελευταίες ευρωεκλογές που έγιναν μόνες τους και όχι μαζί με τοπικές εκλογές ήταν περίπου το 2000 και η συμμετοχή ήταν τότε 52%.

«Σήμερα με τις συνθήκες που επικρατούν και τις καιρικές το λες πως το 52% μπορεί να γίνει 45% δεν είναι και πολύ μεγάλη απόσταση. Για αυτό πολλοί εικάζουν πως η αποχή μπορεί να έχει μπροστά το 6. Αυτό θα μας μπερδέψει πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε τρόπο για να μετρήσουμε και την αποχή στα αποτελέσματα του exit poll».

Χορηγούμενο


«Επειδή μετά από αυτές τις εκλογές δεν έχουμε άλλη εκλογική διαδικασία, έχουμε 3 χρόνια εκλογικής ερήμου, θα ζήσουμε αυτά τα 3 χρόνια με δημοσκοπήσεις. Πρέπει να είναι όσο πιο ακριβείς γίνεται», επισήμανε.

Για την τάση, ο κ. Μαύρος αναφέρει πως «ήδη φαίνεται», ενώ περιέγραψε και μια απίστευτη εικόνα που καταγράφηκε σε εκλογικό τμήμα: «Αυτή τη στιγμή στο Περιστέρι πήγα και ρωτούσα τα τραπέζια που είναι γύρω, και οι απαντήσεις ήταν ‘’απελπισία. Δεν έρχεται κόσμος’’. Στο τμήμα που ήταν να ψηφίσω εγώ υπήρχε ένας δικαστικός αντιπρόσωπος ο οποίος ήταν απελπισμένος και μου είπε πως ‘’δεν έχει κανείς από την εφορευτική επιτροπή και αναγκάστηκα και έφερα και την γυναίκα και την κόρη μου διότι δεν δέχεται κανένας άλλος’’. Και άρχιζαν να φωνάζουν στους διαδρόμους ‘’40 ευρώ για όποιον έρθει να παίξει τον ρόλο της εφορευτικής επιτροπής’’. Δεν είναι εικόνα αυτή».
Back to top button