COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωεκλογές 2024: Βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία ψήφου – Πώς, πού και ποιοι ψηφίζουμε – Τι ισχύει με τα διόδια και ποιοι δικαιούνται εκλογική άδεια

Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις»
Δύο μέρες ακόμα για να ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών 2024. Περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη – μέλη καλούνται να εκλέξουν τους 720 βουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία των Ευρωεκλογών 2024: «Μάθε πού ψηφίζεις» έχει τεθεί σε λειτουργία. Εκεί, οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται, μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία, για τον τόπο που ψηφίζουν.

Χορηγούμενο

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» ( https://mpp.ypes.gov.gr ) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και τον α/α της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2007.

Χορηγούμενο

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο εκλογέας που θα ψηφίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα απαιτείται να επιδείξει έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού τομέα). H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί επίσης να γίνει με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ, ενώ οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν διόδια

Χορηγούμενο

Δωρεάν θα είναι τα διόδια για συγκεκριμένη ομάδα πολιτών που θα ταξιδέψουν στην επικράτεια, για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Έπειτα από εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα γίνεται χωρίς καταβολή κομίστρου για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων, που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη χρήση Ι.Χ. και δίκυκλων οχημάτων.

Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση θα ισχύει από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 22:00.

Χορηγούμενο

Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας τους.

Σημειώνεται ότι από την παύση είσπραξης των διοδίων εξαιρείται η «Αττική Οδός».

Έκπτωση 25% θα ισχύει από τα ΚΤΕΛ σε όσους ταξιδέψουν για τις ευρωεκλογές από σήμερα Παρασκευή 7/6 έως την Τρίτη 11/6

Επιστροφή πινακίδων λόγω εκλογών


Έως σήμερα Παρασκευή 7/6 θα μπορούν να επιστραφούν οι πινακίδες. Απαραίτητη προϋπόθεση: η καταβολή του προστίμου & η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών (άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αστυνομική ταυτότητα)

Εκλογική άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούστε

– 1 ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ –

Για μετακίνηση 200 ‐400 χλμ (5ημερη εργασία)
Για μετακίνηση 100 – 200 χλμ (6ημερη εργασία)


– 2 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ –

401+ χλμ (5ημερη εργασία)
201 έως 400 χλμ (6ημερη εργασία)

– ΕΩΣ 3 ΗΜΕΡΕΣ –


Με πλοίο μετακίνηση (5ημερη εργασία)
400+ χλμ. ή με πλοίο (6ημερη εργασία)

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2024: Επιστολική ψήφος – Οδηγίες για τους ψηφοφόρους
Back to top button