Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει αντιδασμούς 25% σε σειρά εισαγωγών από τις ΗΠΑ ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα, σύμφωνα με έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και το οποίο επικαλείται το Reuters.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει δασμούς 25% στα εμπορεύματα της ΕΕ, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαΐου, ωστόσο αφαιρεί το αμερικανικό μπέρμπον από τον κατάλογο των εμπορευμάτων που θα αντιμετωπίσουν κάποιο αντίτιμο.
Ακόμη, η Επιτροπή προτείνει αντιδασμούς σε ορισμένες εισαγωγές των ΗΠΑ, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.
«Μηδέν προς μηδέν»: Η πρόταση-ρελάνς της Ε.Ε. για τους δασμούς που απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπαιξε νωρίτερα τα χαρτιά της για να αποφύγει τις συνέπειες από τους δασμούς του Τραμπ, προτείνοντας μια συμφωνία «μηδέν προς μηδέν», δηλαδή ουσιαστικά οι ΗΠΑ να μην επιβάλλουν κανέναν δασμό στα ευρωπαϊκά προϊόντα και αντίστοιχα οι ευρωπαϊκές χώρες να αποσύρουν τους δικούς τους.
Αυτή η πρόταση έγινε μάλιστα εβδομάδες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει τους δασμούς, ωστόσο «παραμένει ακόμα στο τραπέζι», σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Maros Šefčovič, ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, δήλωσε ότι είχε προτείνει μηδενικούς δασμούς για τα αυτοκίνητα και μια σειρά βιομηχανικών προϊόντων, όπως φαρμακευτικά προϊόντα, καουτσούκ και μηχανήματα, κατά την πρώτη του συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Howard Lutnick, στις 19 Φεβρουαρίου.
Επανέλαβε δε ότι η ΕΕ παραμένει ανοικτή για συνομιλίες, υπονοώντας ωστόσο ότι τίποτα δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια των συζητήσεων, διότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους δασμούς όχι ως ένα βήμα τακτικής, αλλά ως διορθωτικό μέτρο».
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε αγαθά με την ΕΕ, εστιάζοντας στα αυτοκίνητα. «Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα τρόφιμά μας, δεν παίρνουν τίποτα», δήλωσε ξανά το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, ο Šefčovič απέρριψε τις υποδείξεις ότι οι χώρες της ΕΕ θα εγκαταλείψουν τον ΦΠΑ, ένα από τα παράπονα του Trump για την ΕΕ. Είπε ότι η ΕΕ έχει δαπανήσει «αρκετό χρόνο και ενέργεια» για να εξηγήσει στους ομολόγους της στις ΗΠΑ πώς λειτουργεί ο φόρος επί των πωλήσεων, αναφέροντας τη χρήση του σε περισσότερες από 161 χώρες. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να εξετάσουμε τα πράγματα, αλλά πρέπει να είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση».
Πάντως, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την Τετάρτη σχετικά με έναν πρώτο γύρο πιθανών αντιποίνων, ως απάντηση στους δασμούς του Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα. Οι ευρωπαίοι θα στοχεύσουν έως και 26 δισ. ευρώ εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως μοτοσικλέτες Harley-Davidson, χυμούς πορτοκαλιού και τζιν, με τους δασμούς να τίθενται σε ισχύ από τις 15 Απριλίου.
Moody’s: Οι έξι ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση των αμερικανικών δασμών θα είναι η Ιρλανδία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Αυστρία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ποσοστό που οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν για την οικονομία κάθε χώρας.
«Οι επιπτώσεις των νέων δασμών» που ανακοινώθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «ποικίλλουν σημαντικά σε συνάρτηση με τους τομείς», προειδοποιεί ο Moody’s. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τομείς των μηχανημάτων και των αλκοολούχων ποτών «θα πληγούν περισσότερο, διότι άνω του ενός πέμπτου των εξαγωγών των προϊόντων αυτών προορίζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί σε σημείωμά του ο οίκος.
«Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καθορίσει την συνολική επίπτωση επί των οικονομιών», διευκρινίζει ο Moody’s, ανάλογα με το αν θα επιβάλει και άλλους δασμούς ή όχι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, η συνολική οικονομική ζημία της γερμανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Τραμπ θα μπορούσε να ανέλθει σε 200 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε επίπεδο ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο το 2028.
«Βραχυπρόθεσμα, η επερχόμενη κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να αμβλύνει το άμεσο εμπορικό σοκ», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε σημείωμά τους τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και ένα τρίτο έτος μείωσης του ΑΕΠ το 2025.
Εάν εφαρμοστούν πλήρως οι αμερικανικοί δασμοί θα «βλάψουν μαζικά» τη γερμανική οικονομία και θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε συρρίκνωση φέτος, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo με έδρα το Μόναχο. «Ορισμένες βασικές βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η μηχανολογία, θα πληγούν ιδιαίτερα σκληρά», ανέφερε.
«Καθώς η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται ήδη σε στασιμότητα, είναι πιθανό οι αμερικανικοί δασμοί να ωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία κάτω από το μηδέν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουέστ.
Ο Μερτς, του οποίου το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU κέρδισε τις εκλογές τον Φεβρουάριο, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Δήλωσε στο Reuters ότι οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών «πρέπει τώρα να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων συνασπισμού».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα