COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας, να μετατρέψει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί;

Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θέλει να έρθει σε ρήξη με την Τουρκία, είναι επίσης γνωστά τα παρασκηνιακά παζάρια που γίνονται ώστε να παραμείνει η Τουρκία στον Ευρωατλαντικό άξονα.

Γι’ αυτό και η «χλιαρή γλώσσα», οι τυπικότητες και η άρνηση λήψης ουσιαστικών μέτρων που θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, την οποία χαρακτηρίζει «στρατηγικό εταίρο».

Κληθείσα από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ να τοποθετηθεί για την περίπτωση της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκείται σε τυπικότητες. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί χαρακτηρίζεται ”λυπηρή” . Δεν την καταδικάζει!!! Μια στάστη που ουσιαστικά υποθάλπει την τουρκική προκλητικότητα.

Η απάντηση του Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (12.11.2020)
Η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και οικουμενική αξία και η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να θέσει το μνημείο υπό τη διαχείριση της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι λυπηρή. Τη θέση αυτή επανέλαβε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων[1] στις 13 Ιουλίου 2020.

Την 1η Οκτωβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν[2]. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να απέχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και κάλεσε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

Back to top button