COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρωβουλή ‘σφυροκοπά’ το «Επιτελικό Κράτος» του Μητσοτάκη: «Το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα είναι σε επικίνδυνη ζώνη!»


Για δεύτερη φορά συζητήθηκε στην Ευρωβουλή η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, με τις υποκλοπές, την ανελευθερία του Τύπου και την διαχείριση των μεταναστών να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα τόνισε ότι οι συστάσεις που έχουν απευθύνει στα κράτη μέλη, είναι το πιο σημαντικό τμήμα της έκθεσης. Η έκθεση για τη χώρα μας προσδιορίζει σειρά μέτρων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της Δικαιοσύνης, ωστόσο όπως είπε πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με την χρονική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι η απαίτηση καταγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών δημιουργεί ανησυχία σε ό,τι έχει να κάνει με την δυνατότητα των ΜΚΟ να επιχειρούν στην Ελλάδα και να λαμβάνουν οικονομική στήριξη. Τέλος, ανέφερε ότι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων, οι απειλές και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους ή η επάρκεια των πόρων των ρυθμιστικών αρχών των μέσων ενημέρωσης παραμένει επίσης ανησυχητική. Η έκθεση συνέστησε ότι η προστασία των δημοσιογράφων πρέπει να βελτιωθεί σημείωσε η ίδια.

Σοφι Ιν’τ Βελντ: Στη ζώνη κινδύνου το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

«Κόλαφος» ήταν και η εισηγήτρια της PEGA για τις υποκλοπές, Σοφι Ιν’τ Βελντ. Όπως τόνισε η ίδια μιλώντας για την Ελλάδα, «το Κράτος Δικαίου δυστυχώς έχει συρρικνωθεί σε δικαστική λασπομαχία μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Πολιτικών συμφερόντων που αφορούν τις αρχές. Αλλά το Κράτος Δικαίου δεν έχει κόμμα. Όταν υποβαθμίζεται το Κράτος Δικαίου, την πληρώνουν όλοι οι πολίτες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν πήρε απολύτως κανένα μάθημα από τα 12 χρόνια με τον Όρμπαν στις τάξεις του. Στηρίζει ακόμη παθιασμένα στην Ελλάδα τις επιθέσεις στην Δημοκρατία. Οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες επίσης θα έπρεπε να είναι πιο επικριτικοί για κάποια από τα μέλη τους. Αποτελεί για μένα μυστήριο πώς η συμμετοχή του κ. Φίτσο ταιριάζει με τις σοσιαλδημοκρατικές σας αξίες. Ακόμη και η δική μου «οικογένεια» θα έπρεπε να είναι σε πολύ μεγαλύτερη εγρήγορση.

Στην Ελλάδα το Κράτος Δικαίου βρίσκεται στην «ζώνη κινδύνου». Αδύναμοι δικαστικοί, κρατικές παρακολουθήσεις για πολιτικούς λόγους, διαφθορά, pushback, συλλήψεις δημοσιογράφων, ακόμη και δολοφονίες, οργανωμένο έγκλημα μέσα στην αστυνομία, καταστροφή στους σιδηρόδρομους. Η διαφθορά είναι δηλητήριο και ανθίζει εκεί που είναι ασθενές το Κράτος Δικαίου.

Εν κατακλείδι, κυρία Επίτροπε, καλωσορίζω τις δηλώσεις σας, αλλά τα λόγια είναι τσάμπα. Οι ευγενικές επιστολές προς κυβερνήσεις προς τις κυβερνήσεις και τα σχέδια δράσης δεν φέρνουν καμία αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την δύναμη και το καθήκον να δράσει, προς το συμφέρον των πολιτών και όχι των πολιτικών» ανέφερε η εισηγήτρια της PEGA.

Για προσπάθεια παρέμβασης σε προεκλογική περίοδο κάνει λόγο η Βόζενμπεργκ

Την ίδια στιγμή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Μιλάνε για την δολοφονία Καραϊβάζ. Πρόκειται για έγκλημα που συναντάται και σε άλλα κράτη μέλη, δολοφονούνται δημοσιογράφοι. Συζητάμε για το Κράτος Δικαίου, έχουμε δει διάφορες εκθέσεις που κατατάσσουν την Ελλάδα πολύ ψηλά σε θέματα διαφάνειας διεθνώς. Βλέπουμε αυτές τις εκτιμήσεις γιατί όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα ο τρόπος διαχείρισης των κονδυλίων και οι δημόσιες δαπάνες δεν προκαλούν παράπονα από του πολίτες. Γνωρίζετε πιθανότατα, επίσης, ότι τα σχόλια που γίνονται βασίζονται σε αποφάσεις μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αυτής που έχει η Ελλάδα, ακόμη και αυτοί που είναι κατά της κυβέρνησης. Η Δημοκρατία λειτουργεί καλά, έχει γερά θεμέλια εδώ και 50 χρόνια, η ελευθερία του Τύπου έχει κατοχυρωθεί πλήρως, οι βουλευτές εκλέγονται δημοκρατικά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Έρχονται νέες εκλογές στις 21 Μαΐου. Το θέμα του Κράτους Δικαίου θα έρθει ξανά στο προσκήνιο, αλλά μόνο επειδή το θέλουν όσοι επενδύουν πολιτικά σε αυτό. Αυτοί θέτουν σε κίνδυνο το Κράτος Δικαίου, ενώ εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε εκλεγεί για να προστατεύουμε τις ευρωπαϊκές αξίες. Τώρα, για πρώτη φορά σε αυτή την αίθουσα, κάποιοι προσπαθούν ανοιχτά να παρέμβουν στα εσωτερικά θέματα άλλου κράτους μέλους, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό»

Κύρτσος: Οι πολιτικές του Μητσοτάκη είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος αναφέρθηκε στην παρακολούθησή του, ενώ τόνισε ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες: «Είναι συνεχής η υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συνάδελφοι, έπεσα θύμα συστηματικών παρακολουθήσεων, αφού χαρακτηρίστηκα από την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απευθείας ελεγχόμενη από τον πρωθυπουργό, ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτό είναι προσβολή προς εμένα, προσβολή προς εσάς, προσβολή επίσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε και συνέχισε:

«Αυτές οι πρακτικές είναι ταυτόχρονα θέμα εθνικό και ευρωπαϊκό, παρά τις αντιρρήσεις του κ. Βέμπερ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κοινωνική κρίση και η υπονόμευση του Κράτους Δικαίου ολοκληρώνει την οπισθοδρόμηση της χώρας. Οι πολιτικές του Μητσοτάκη είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες, υπονομεύουν την κριτική μας προς άλλες απολυταρχικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, δίνουν το χειρότερο παράδειγμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που προσδοκούν να ενταχθούν σε μία δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο Γ. Κύρτσος.

Κλείνοντας, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα τόνισε: «Η έκθεση για το Κράτος Δικαίου δεν αποτελεί το τέλος της διαδικασίας, αλλά στοχεύει να προωθήσει την από κοινού γνώση των θεμάτων, να ενεργοποιήσει συζητήσεις, τελικά να συμβάλει στην ολοκλήρωση των απαραίτητων αλλαγών στο πεδίο. Αυτό υπονοεί ότι συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων της ΕΕ με τα κράτη μέλη για τις συστάσεις της. Η ΕΕ προχωρά σε επισκέψεις στις χώρες μέλη για να κάνει πράξη αυτή την δέσμευση, σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προσδιοριστεί. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, με όλα τα κράτη μέλη. Η συζήτηση σήμερα έδειξε ότι για κάποιους ευρωβουλευτές αυτά που επί της αρχής κάνει η Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου είναι υπερβολικά, ενώ για κάποιους άλλους πολύ λίγα. Θέλω να τονίσω ότι η Κομισιόν πάντα τηρεί τα περιθώρια και το πλαίσιο της Συνθήκης. Τέλος, θέλω να αναφέρω κάτι σημαντικό κατ’ εμέ: το Κράτος Δικαίου επί της αρχής δεν είναι ιδεολογικό, είναι μια πανανθρώπινη αξία που συμφωνήσαμε να προστατεύουμε και να προωθούμε».

Back to top button