Αισιόδοξος εμφανίστηκε, παρά την συνολική αβεβαιότητα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τους σεισμούς οι οποίοι συνεχίζουν να ταρακουνούν τις Κυκλάδες και τη Σαντορίνη.
Παρά το ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, κάθε δόνηση «εκτονώνει» σταδιακά την ενέργεια του φαινομένου, κάνοντας την κατάσταση ελαφρώς καλύτερη.
«Είμαστε σε καλύτερη θέση. Όμως, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα», δήλωσε στον ANT1 o πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός και ποιος όχι. Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια και αυτό κάνει λίγο πιο καλή την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Λέκκας στις δηλώσεις του.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. «Το κυρίαρχο σενάριο που συζητάμε στην επιτροπή είναι ότι η ακολουθία θα απομειώνεται μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα».
Επίσης, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πλέον η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο νησί της Ανύδρου αλλά «από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νησί καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος».
Αναφορικά με τα σενάρια για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας τόνισε πως «αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το «ξύπνημα» ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σαντορίνη: 800 σεισμοί άνω των 3R σε μία εβδομάδα – Οι 7 οδηγίες και η απάντηση για τα ηφαίστεια
Τα τελευταία δεδομένα όσον αφορά στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή, γνωστοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου (8/2) οι δύο επιτροπές των ειδικών που ασχολούνται με τα φαινόμενα, κοινοποιώντας παράλληλα μία σειρά από μέτρα και οδηγίες για τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, σήμερα πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης αλλά και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, την οποία συγκάλεσε εκ νέου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Αρχικά, όπως έγινε γνωστό, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό έως και την ερχόμενη Παρασκευή (14/2).
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα τελευταία στοιχεία και η απάντηση για τα ηφαίστεια
Παράλληλα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών μία σειρά από συμπεράσματα για τα σεισμικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,2 Ρίχτερ).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.
Οι 7 οδηγίες των σεισμολόγων
Επίσης, οι δύο επιτροπές κοινοποίησαν εκ νέου 7 προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα με αυτά, οι πολίτες θα πρέπει:
Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Η ακολουθία παρουσιάζει στοιχεία σεισμικού σμήνους – Ανάλυση Εργαστηρίου Σεισμολογίας ΕΚΠΑ
Χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους παρουσιάζει η έως τώρα δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού σύμφωνα με ανάλυση από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ το οποίο παρακολουθεί την ακολουθία που λαμβάνει χώρα στην περιοχή.
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου.
Στην ίδια ανάλυση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. Τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς.
Επιπλέον, ο ρυθμός σεισμικότητας έως και τις 4 Φεβρουαρίου ήταν αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό.
Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.
Η φαινομενική κορύφωση της δραστηριότητας στις 3 Φεβρουαρίου και η σταδιακή της μείωση έως τις 6 Φεβρουαρίου, συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα