COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φίλης και Ραγκούσης ξεκίνησαν πρώτοι το «αντάρτικο» κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Ο πρώτος έβαλε ανοιχτά και κατά Τσίπρα, ο δεύτερος διαφωνεί ανοιχτά με τις επιλογές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο ομαλή δεν προβλέπεται η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή Κασσελάκη, παρά τις εκκλήσεις για ενότητα από τους ψυχραιμότερους. Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Κυριακή, έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, εσωκομματικούς κλυδωνισμούς, οι οποίοι για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν κι αν τελικά δούμε στο μέλλον κάποια διάσπαση, ενόψει και του επικείμενου Συνεδρίου που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ήδη από χθες, μόλις μερικές ώρες μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, ακούστηκαν οι πρώτες φωνές αντίδρασης από τους Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη, ενώ σήμερα το «αντάρτικο» πήρε φωτιά με τον Νίκο Φίλη να εκτοξεύει «βολές» και κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη διαμορφωθείσα νέα κατάσταση στην Κουμουνδούρου.

Στο «παιχνίδι» μπήκε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος άφησε αιχμές για την αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέργιου Καλπάκη στη θέση του διευθυντή της ΚΟ του κόμματος και του εκπροσώπου Τύπου, αντίστοιχα.

«Παραλήρημα» Φίλη: Ο Τσίπρας επέλεξε να διαλύσει την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Κασσελάκης είναι κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ
«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι ‘δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε εγώ και ο λαός’», ανέφερε ο Νίκος Φίλης το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συνεχίζοντας τα πυρά του κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Είπε (σ.σ ο Στέφανος Κασσελάκης) ότι θέλει να φτιάξει την δημοκρατική παράταξη. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι. Αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα».

«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και τη δύναμή του», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο κ. Φίλης προσπάθησε να αποδομήσει την επιτυχία της τεράστιας προσέλευσης στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «Πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε Μεσσιανισμό».

Από το στόχαστρο του Νίκου Φίλη δεν ξέφυγε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, επειδή – κατά τον ίδιο – θα έπρεπε να παρέμβει δημοσίως για τα περί υπονόμευσής του. «Το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει», είπε.

«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, σκοπεύω να δώσω τη μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει. Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Εκπρόσωπος Τύπου».

Hier klicken!
Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδό του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».

Σειρά στα «φίλια πυρά» είχε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, για τον οποίο είπε ότι «εδώ δεν είναι στρατός να βγάζει ημερήσιες διαταγές, εδώ υπάρχει κόμμα και καταστατικό και πρέπει να γίνει συνέδριο και διαδικασίες. Βεβαίως και να κάνει αλλαγές, αλλά να περάσουν από όργανα»

«Αν τον Νοέμβριο, υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας θα επιλέξει τι θα κάνει. Εγώ θα δω τι θα κάνω, εγώ δεν είμαι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς», ξεκαθάρισε ο Νίκος Φίλης.

Σε ερώτημα εάν κληθεί από τον κ. Κασσελάκη να αναλάβει κάποια θέση στο κόμμα, ο κ. Φίλης απάντησε «εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί μένω. Από συνέδριο βγήκα και σε συνέδριο θα παραδώσω και από εκεί θα κριθώ. Ποιος θα πάρει απόφαση να μην γίνει το Συνέδριο; Μόνο αν η Κεντρική Επιτροπή πάρει άλλη απόφαση».

Αιχμές Ραγκούση για την αντικατάσταση Θεοχαρόπουλου και Καλπάκη
Τη δυσαρέσκειά του τόσο για την αντικατάσταση των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται εξέφρασε δημόσια, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Ραγκούσης.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως τα όσα αναφέρει για την αντικατάστασή τους από τις θέσεις των Διευθυντή της ΚΟ και εκπροσώπου Τύπου, αντίστοιχα, αποτελεί χρέος του.

Αναλυτικά:

«Για την ηθική πλευρά της πολιτικής αλλά και για τη διεύρυνση.

Χρέος μου.

Προσπερνώ το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, στις 2 Ιουλίου του 2023 ψηφίσθηκε ομόφωνα στην Πολιτική Γραμματεία να παραμείνει Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και ότι στις 3 Ιουλίου ψηφίσθηκε ομόφωνα και από την Κ.Ο.

Επίσης προσπερνώ πως ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μέλος του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όλα τα μέλη του προεδρείου ορίζονται – εκλέγονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνεδρίαση της, κατά τη διάρκεια της οποίας προφανώς και είναι προνόμιο του Προέδρου να εισηγηθεί τις προτάσεις του.

Ωστόσο δεν προσπερνώ το γεγονός ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έμαθε από τα ΜΜΕ την εκπαραθύρωσή του από τα καθήκοντα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ότι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας.

Κυρίως όμως δεν προσπερνώ, ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μολονότι τότε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ήταν ένας από εκείνους τους ελάχιστους βουλευτές χάρη στους οποίους υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ότι μετά τη ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Καμμένο, συμπρωταγωνίστησε στο σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας που ξεκίνησε από το Γαλάτσι και οδήγησε στο 32% του 2019!

Ότι ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συμπαρατάχθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και όλους μας, στον καθημερινό αντιπολιτευτικό αγώνα αλλά και στον αγώνα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ότι ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα στο συλλογικό μας αγώνα με δηλώσεις του ή με τη δημόσια συμπεριφορά του.

Υ.Γ. Μόλις διάβασα ότι με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, «από τις ιστοσελίδες» δηλαδή, ενημερώθηκε για την αντικατάστασή του και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέργιος Καλπάκης.

Ένας εξαιρετικός νέος σύντροφος, 33 ετών, της διεύρυνσης και της Προοδευτικής Συμμαχίας, που ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντα που του αναθέσαμε σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες».

Βίτσας: Ο Κασσελάκης δεν έχει ούτε τη γνώση, ούτε την εμπειρία
Ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν έχει ούτε τη γνώση, ούτε την εμπειρία να διοικήσει ένα κόμμα», είπε χθες ο Δημήτρης Βίτσας, επιμένοντας στην άποψη που είχε εκφράσει προεκλογικά για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι συνεργάτες μπορούν να τον βοηθήσουν, στον Νίκο Παππά, πέφτει ένα μεγάλο βάρος, ώστε να μάθει το κόμμα και να ορίσει τις κόκκινες γραμμές που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θέλω να ακολουθήσουμε μια αριστερή πολιτική και θα κερδηθεί και το κέντρο», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM.

«Δεν θέλουμε να φύγουμε, θέλουμε να παραμείνουμε η αριστερή ψυχή του κόμματος», είπε μερικές ώρες αργότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και πρόσθεσε: «Είναι διαφορετικό πράγμα να μανατζάρεις μία εταιρεία και διαφορετικό να μανατζάρεις μία πολιτική οργάνωση. Στην πολιτική οργάνωση κυριαρχεί ο εθελοντισμός και πρέπει να κάνεις τον εθελοντισμό επαγγελματισμό», υπογράμμισε.

Σκουρλέτης: Τι σημαίνει το «Στέφανε, άλλαξε τα όλα»;
Με έντονη κριτική διάθεση εμφανίστηκε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος.

«Έχουμε πολλά ερωτήματα μπροστά μας και πολλές αβεβαιότητες» σχολίασε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24.

Αναφερθείς στα συνθήματα «Στέφανε, άλλαξε τα όλα», που ακούστηκαν κατά την υποδοχή του Στέφανου Κασσελάκη το βράδυ της Κυριακής στην Κουμουνδούρου, διερωτήθηκε: «Όλα τι; Όλα τι; Σημαίνει τη μετάλαξη του, να μην είναι αριστερό κόμμα;».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, είπε πως ο κ. Κασσελάκης προσπαθούσε να πείσει, κατά την προεκλογική περίοδο, ότι ήταν φυτευτός του Τσίπρα και επισήμανε: «Έχουμε προκηρύξει το έκτακτο συνέδριο και ελπίζω εκεί να έχουμε πιο βαθυστόχαστες και πιο πολιτικές απαντήσεις».

Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για αοριστολογίες και εξέφρασε τον φόβο του για το μέλλον του χώρου. «Αυτό δεν είναι νικηφόρα προοπτική, είναι προοπτική εξαΰλωσης. Άρα, απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση το Συνέδριο δίνει τις απαντήσεις» ανέφερε.

Back to top button