Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για τις πολιτικές κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατυμπανίσει ότι αν εκλεγεί θα τερματίσει μέσα σε ένα 24ωρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, πριν καν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου του 2025. Και μπορεί ακόμη να μην το έχει πετύχει, ωστόσο Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα για να σφραγίσει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, στην πραγματικότητα τορπιλίζοντας τη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος Ζελένσκι προσάρμοσε το «σχέδιο νίκης» που έχει εκπομήσει, πριν το παρουσιάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι νέες ιδέες που περιλαμβάνει το σχέδιο, βασίστηκαν σε συμβουλές που παρείχαν σύμμαχοι της Ουκρανίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, ώστε να εδραιωθεί μια στενή συνεργασία με το Κίεβο αντί της όποιας διακοπής της κρίσιμης βοήθειας προς τη χώρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δύο από αυτές τις ιδέες παρουσιάστηκαν ήδη από τον Ζελένσκι στον Τραμπ κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.
Η μία ιδέα αφορά στην πιθανή αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με ουκρανικές δυνάμεις μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Η άλλη ιδέα – που επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, σύμμαχο του Τραμπ, σύμφωνα με ανθρώπους που εμπλέκονται στο σχεδιασμό του «σχεδίου νίκης» του Ζελένσκι – προτείνει την κοινή χρήση των κρίσιμων φυσικών πόρων της Ουκρανίας με δυτικούς εταίρους.
Flattery, profits, peace: Ukraine’s pitch to Donald Trump
How Zelensky tailored his “victory plan” for Trump, and other things Kyiv is considering to appeal to the transactional US president-elect and his Ukraine-skeptical camp.
w/ @maxseddon @HenryJFoy
https://t.co/5W8bhf6KHVAdvertisement
— Christopher Miller (@ChristopherJM) November 12, 2024
Το γραφείο του Γκράχαμ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα των Financial Times για σχόλιο.
Ο Τραμπ «ενδιαφέρθηκε» για τα δύο σημεία, σύμφωνα με πρόσωπο που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.
Εκτός από αυτές τις δύο ιδέες, οι ηγέτες επιχειρήσεων στην Ουκρανία συζητούν επίσης με την κυβέρνηση για να προσφέρουν στον Τραμπ κάποιου είδους εξουσίες «ελέγχου επενδύσεων», επιτρέποντάς του ουσιαστικά να επιλέξει ποιος μπορεί να κάνει επιχειρήσεις στη χώρα στην μεταπολεμική περίοδο.
Ένα άτομο που συμμετείχε στον σχεδιασμό περιέγραψε την ιδέα ως «ABC – οποιοσδήποτε εκτός από την Κίνα», κάτι που θα μπορούσε να γίνει θετικά δεκτό από τον Τραμπ. Οι ουκρανικές βιομηχανίες που εξαρτώνται από την κινεζική τεχνολογία και υλικά, όπως οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το εμπλεκόμενο πρόσωπο, θα μπορούσαν να στραφούν σε προμηθευτές των ΗΠΑ και να προσελκύσουν περισσότερες δυτικές επενδύσεις. Η ιδέα βρίσκεται στα αρχικά στάδια, αλλά ορισμένοι επιχειρηματικοί ηγέτες κοντά στο γραφείο του προέδρου πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον Τραμπ.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενισχυμένος από το πλεονέκτημα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, θα μπορούσε να πιέσει σε μια σκληρή συμφωνία και να ωθήσει τις ΗΠΑ να αποδεχθούν μια ειρηνευτική διευθέτηση που θα τερματίσει τον πόλεμο με ευνοϊκούς όρους για τη Μόσχα, πρόσθεσαν αξιωματούχοι, πάντα κατά το δημοσίευμα των Financial Times.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα