COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Η Φινλανδία ξεμπροστιάζει τον Ερντογάν: «Τον Απρίλη μας έλεγε ‘ναι’ για το ΝΑΤΟ»! Τι άλλαξε από τότε; Στο φως η λίστα που φέρεται να τους έστειλε ο Σουλτάνος για να πει το «Ναι»!

Την ώρα που όλο το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας για την είσοδο της Φινλανδίας στη Συμμαχία, ο πρόεδρος της χώρας, Σαούλι Νιινίστο, αποκάλυψε πως τον Απρίλιο ο «Σουλτάνος» έλεγε… άλλα!

Σε μια ακόμη… κωλοτούμπα, από τις πολλές που αρέσκεται άλλωστε να κάνει, φαίνεται πως προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Φιλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, έλεγε «ναι» για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο!

Σε συνέντευξη του στο Ilta Sanomat, ο πρόεδρος της Φινλανδίας αποκάλυψε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στις 4 Απριλίου, ο Ερντογάν είχε εκφράσει την θετική του στάση για την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Στο τέλος μιας μακράς συζήτησης που είχα μαζί του, είπε πως σε περίπτωση αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα κρατήσει θετική στάση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Φινλανδίας.

Μάλιστα, ο Νιινίστο επισήμανε πως «δεν υπήρχε πιθανότητα παρερμηνείας» ενώ ισχυρίζεται πως και ο Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είχε στις 5 Μαΐου επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την οποία προέκυπτε πως δεν τίθεται κανένα πρόβλημα σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσο στον Νιινίστο και τον Ερντογάν, η τουρκική προεδρία έκανε ανάρτηση στο Twitter με την οποία γνωστοποιούσε πως κατά τη διάρκεια της εν λόγω συζήτησης, ο Ερντογάν εξέφρασε την προσδοκία του για άρση στο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο Φινλανδός πρόεδρος διευκρίνισε από την πλευρά του πως το ζήτημα των εξαγωγών όπλων δεν τέθηκε ως προϋπόθεση για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «αλλά αποτέλεσε μια ξεχωριστή συζήτηση».

Προφανώς κάτι άλλαξε στο διάστημα αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να κάνει μια μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως η Άγκυρα είναι αφερέγγυα ακόμη και προς το ΝΑΤΟ…

Τα δέκα αιτήματα της Τουρκίας για να πει «evet» σε Σουηδία και Φινλανδία!

Η Τουρκία παρουσίασε στη Φινλανδία και τη Σουηδία μια λίστα με δέκα προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή της στις ενταξιακές τους προσπάθειες στο ΝΑΤΟ, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα-φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν, Yeni Safak, επικαλούμενη έγγραφα που έχει λάβει.

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη γνησιότητα αυτής της λίστας, τα όσα αναφέρονται αντιστοιχούν σε προηγούμενες επίσημες δηλώσεις από την Άγκυρα.

Η λίστα της Άγκυρας
Η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία και περιγράφει τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων» επειδή φιλοξενούν μέλη κουρδικών ομάδων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.

Η λίστα των αιτημάτων, εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι γνήσια, δείχνει ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία παραμένουν βασικό ζήτημα για την Άγκυρα όσον αφορά τις αιτήσεις του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, επτά στα δέκα αιτήματα σχετίζονται με αυτό το θέμα!

Στην κορυφή της λίστας, η Τουρκία φέρεται να ζητά από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να την υποστηρίξουν «στον αγώνα της ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανομένου του PKK και της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ (FETO), η οποία (κατά τον Ερντογάν) είναι ύποπτη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, καθώς και οι θυγατρικές τους.

Μια άλλη προϋπόθεση στη λίστα της Άγκυρας είναι η Σουηδία και η Φινλανδία να «θέσουν τους απαραίτητους νομικούς κανονισμούς και το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η Τουρκία θέλει επίσης οι σουηδικές και οι φινλανδικές αρχές να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας γραφείων των παραρτημάτων του PKK. Οι δραστηριότητες της FETO στις δύο χώρες πρέπει να απαγορευτούν και οι ιστοσελίδες και τα γραφεία Τύπου τους να κλείσουν, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει η Yeni Safak.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για τις οργανώσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, απέλαση και έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία και απαγόρευση διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φινλανδία και η Σουηδία κλήθηκαν επίσης να μοιραστούν πληροφορίες με την Τουρκία και να άρουν τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας εναντίον της.

Το 2019, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επέβαλαν απαγόρευση στο εμπόριο όπλων με την Τουρκία ως απάντηση στη στρατιωτική της εισβολή στη Συρία.

«Δηλώθηκε επίσης ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις», αναφέρει το τελευταίο σημείο της λίστας.

Back to top button