ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα: ‘Πέφτουν’ οι υπογραφές για τα Rafale – Και νέα ‘καυτή’ πρόταση για τις φρεγάτες Belharra

Επισφραγίζεται η αγορά των μαχητικών Rafale με την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στην Αθήνα, για συζητήσεις με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Πεντάγωνο και με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας βρίσκεται στο ΥΠΕΘΑ για να υπογράψει με τον Έλληνα ομόλογο της Νίκο Παναγιωτόπουλο τη συμφωνία των 18 Rafale, αλλά και για δύο ακόμη θέματα:

•Το πρώτο είναι να του προτείνει την προμήθεια ακόμη 18 Rafale, όπως θέλουν και οι αεροπόροι. Δεν αναφερόμαστε στην ηγεσία του ΓΕΑ, αλλά σε στελέχη που αυτή την εποχή είναι στη πρώτη “επιχειρησιακή γραμμή”.

•Το δεύτερο είναι οι φρεγάτες Belharra.

Η κυρία Παρλί έχει συμμάχους τη λογική για τα Rafale και …το Αμερικανικό ναυτικό για τις Belharra! Πως γίνεται αυτό;

Αφού διαβάσαμε και ακούσαμε πλήθος φημών και “ρεπορτάζ” περί αμερικανικών “αλουμινένιων φρεγατών” από τις ΗΠΑ, ήρθε το αμερικανικό ναυτικό να ανακοινώσει ότι σταματά τις παραλαβές τους, τουλάχιστον μέχρι να επιλυθούν τα μεγάλα και μάλλον δύσκολο να ξεπεραστούν προβλήματα. Γράψαμε σχετικά…

Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν τις “αλουμινο-φρεγάτες” με τα πολλά προβλήματα ήταν ότι οι Αμερικανοί θα μας έδιναν αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Όπως έχουμε γράψει ΔΕΝ υπήρξε ποτέ θέμα από τους Αμερικανούς να ικανοποιήσουν το αίτημα μας. Χρησιμοποίησαν διάφορες δικαιολογίες για να το αποφύγουν. Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τους Τούρκους.

Σήμερα πάντως έγιναν γνωστές και οι δηλώσεις Αμερικάνου Αντιναυάρχου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι Arleigh Burke δεν παραχωρούνται:

«Ναυπηγούμε πλοία Arleigh Burke ταχύτερα απ’ ό,τι μπορούμε να τα εκσυγχρονίσουμε με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και έτσι αποφασίσαμε να μην τα αναβαθμίσουμε, αλλά να τα διατηρήσουμε ως έχουν, αφού χρειαζόμαστε τα πλοία γιατί έχουν μεγάλη αξία για εμάς, ακόμα και αν δεν μπορούμε να τα εκσυγχρονίσουμε λόγω μεγάλου κόστους», δήλωσε ο James Kilby.

Μένουν χωρίς ανταγωνισμό οι Γάλλοι; Όχι. Υπάρχουν προτάσεις και από άλλες χώρες που προφανώς θα εξεταστούν. Απλά λέμε ότι με τα σημερινά δεδομένα, οποιαδήποτε επιμονή για να εξεταστούν ξανά οι αμερικανικές φρεγάτες θα συνιστά σκάνδαλο!

Back to top button