COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Φόνος στη Νέα Φιλαδέλφεια: Θαυμαστές των Κροατών Ναζί του Άντε Παβελιτς οι χούλιγκανς -δολοφονοι του φιλάθλου της ΑΕΚ -Βαθιες οι ρίζες των φιλοναζιστων στην Κροατία.

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου

 

Μόνον τυχαία δεν ήταν αυτά που συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια και σφραγίστηκαν ,δραματικά,από την άγρια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρη, από Κροάτες χούλιγκανς -δολοφονους.
Οι ευθύνες των Ελληνικών Αστυνομικων αρχών είναι δεδομένες. Ηξεραν, είχαν ενημερωθεί, μπορούσαν να δουν την πομπή των αυτοκινήτων να κάνει 500
χλμ στις Εθνικές οδούς και να σταματά στα διόδια. Μυριζε από μακριά ότι οι Κροάτες έψαχναν αίμα!

Άλλωστε η λεσχη των χούλιγκανς της Ντυναμο Ζάγκρεμπ έχει βαθιές ιδεοληπτικες καταβολές στην ιστορία του φιλο-ναζιστικου κινήματος στην Κροατία, που αποτέλεσε τον πυλώνα του ακραίου Κροατικού εθνικισμού.
Κεντρικό πρόσωπο και πολιτικό “είδωλο” των Κροατών φιλοναζιστων ήταν και εξακολουθεί να είναι ο Άντε Παβελιτς. Μολις οι Γερμανοί κατέλαβαν τα Βαλκάνια, διόρισαν τον δοσίλογο συνεργάτη τους Παβελιτς ως “πρωθυπουργό”της Κροατίας.

Ο τελευταίος υπήρξε ένας αιμοσταγής δικτάτωρ, που προέβη σε αθρόες δολοφονίες,διώξεις και φυλακίσεις χιλιάδων Σέρβων, Εβραίων και Ρομά, από το 1941 έως και το 1945. Ενθερμος φίλος του Χίτλερ, ρατσιστής και εθνικοσοσιαλιστής, ίδρυσε το Κίνημα “Ουστασι”, τα μέλη του οποίου υπέβαλαν τους τοπικούς πληθυσμούς, που δεν είχαν συνταχθεί πρόθυμα μαζί τους σε διώξεις και βασανιστήρια, διαπράττοντας και πολλές δολοφονίες. Ο Παβελιτς για να δείξει την αφοσίωση του στον Χίτλερ συγκρότησε και μια Κροατική μεραρχία και την έστειλε να πολεμήσει στο πλευρό των Ναζί.

Κρατειστε εδώ κάτι, που συνδέει τα διατρεξαντα τότε, με τα σημερινά: Η μεραρχία των φιλοναζιστων του Παβελιτς ονομάστηκε “μπλε”!Δηλ.οπως ονομάζεται η λέσχη των χούλιγκανς -δολοφονων της Ντυναμο Ζάγκρεμπ σήμερα:Bad Blue Boys!
Στα σύμβολα της υπάρχουν πάμπολλες εικονογραφήσεις του ναζιστή Παβελιτς και των συμβόλων του κινήματος των “Ουστασι”.
Αλλά για να επανέλθουμε στα δεδομένα της Ιστορίας.
Ο Παβελιτς έκανε τα εγκλήματα του υπό τις “ευλογίες”του,επίσης,φιλοναζιστη καρδινάλιου Στεπινατς,της Κροατικής Καθολικής Εκκλησίας,ο οποίος έθεσε υπό διωγμόν τους ορθόδοξους,τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους της ευρύτερης περιοχής.
Μετά την ήττα του Ναζισμού,ο Παβελιτς κατόρθωσε να διαφύγει στην Αργεντινή.Πεθανε το 1959,μη μπορώντας να αντέξει στα σοβαρά προβλήματα υγείας,που του προκάλεσε μια απόπειρα δολοφονιας εναντίον του.
Η απεχθής για την υπόλοιπη Ευρώπη μορφή του Παβελιτς εξακολουθεί να έλκει μέχρι σήμερα τον Κροατικό υπερεθνικισμο και να τροφοδοτεί με μίσος προς τους άλλους λαους και με αγάπη προς την ωμή και ασύδοτη βία ένα ,όχι ασήμαντο,κομμάτι της Κροατικής νεολαίας,που έχει συσπειρωθεί σε ποδοσφαιρικές λέσχες.Μια τέτοια περίπτωση είναι και η λέσχη οργανωμένων οπαδών της Ντυναμο Ζάγκρεμπ.

Back to top button