COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο φως ιστορικά πλάνα από τη διάσωση χιλιάδων Εβραίων κρατουμένων από τρένο των Ναζί

Συγκίνηση σε επιζώντες που αναγνώρισαν τους εαυτους τους ή συγγενείς στο ασπρόμαυρο βίντεο

 

Σπάνια πλάνα από τη διάσωση χιλιάδων Εβραίων κρατουμένων από τρένο των Ναζί ανακάλυψε και δημοσίευσε ο ερευνητής και συγγραφέας Μάθιου Ρόζελ, και ορισμένοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος έχουν έκτοτε αναγνωρίσει τους εαυτους τους ή συγγενείς στο ασπρόμαυρο βίντεο που αναπαράγουν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, αν και υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από την απελευθέρωση των κρατουμένων στο αποκαλούμενο Τρένο Φαρσλέμπεν στις 13 Απριλίου του 1945, αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πλάνα των εξουθενωμένων, αποστεωμένων αλλά και ανακουφισμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, μετά τη διάσωση από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο Ρόζελ, που το 2016 δημοσίευσε ένα βιβλίο σχετικά με το συγεκριμένο ιστορικό συμβάν με τίτλο «Ένα τρένο κοντά στο Μαγδεμβούργο» «ξετρύπωσε» το κλιπ σε αρχείο των ΗΠΑ και το πόσταρε στο YouTube, μαζί με τις πληροφορίες που βρήκε για αυτό. «Σύνοψη: Αρκετές σκηνές απεικονίζουν ομάδες Εβραίων κρατουμένων να κάθονται κοντά στις ράγες μετά την απελευθέρωσή τους.

Οι εκφράσεις τους αποτυπώνουν τα βασανιστήρια που αναγκάστηκαν να υπομείνουν. Σκηνές Αμερικανών στρατιωτών που μοιράζουν φαγητό. Γύρω τους συγκεντρωμένοι κρατούμενοι που προσπαθούν να πάρουν μια από από τις μικρές μερίδες».

Όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο, τα πλάνα δείχνουν κρατουμένους του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν που δημιούργησε το ναζιστικό καθεστώς ανάμεσα στο χωριό Μπέλζεν και την κωμόπολη Μπέργκεν της Κάτω Σαξωνίας. Υπολογίζεται ότι σε αυτό βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.

ΜΜΕ στο Ισραήλ κατάφεραν να εντοπίσουν μερικούς από τους επιβάτες του τρένου που πλέον ζουν στο Ισραήλ.

Ο 90χρονος Γιάκοβ Μπαρζιλάι αναγνώρισε στα πλάνα τον εαυτό του σε ηλικία 12 ετών, μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του.

Είπε στο Channel 12 ότι, αν και είχε δει στο παρελθόν αμέτρητες φωτογραφίες της απελευθέρωσης του Τρένου Φαρσλέμπεν από τους Αμερικανούς στρατιώτες, αυτή είναι η πρώτη φορά που κατάφερε να εντοπίσει τον εαυτό του ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του.

«Δεν το χωρούσε το μυαλό μου! Μου κόπηκε η ανάσα όταν ανακάλυψα επιτέλους αυτό που έψαξα για χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στο Ynet, εξήγησε ότι πέντε μέλη της οικογένειάς του είχαν σταλεί στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, αλλά μόνο τρία κατάφεραν να επιβιώσουν. «Έχασα τον πατέρα και τον παππού μου εκεί. Στο κλιπ, είδα τη μητέρα, την αδελφή μου και εμένα. Συγκινήθηκα πολύ βλέποντας τα πλάνα, δεν είχα λόγια να εκφράσω τα συναισθήματά μου»

Η 82χρονη Μίριαμ Μιούλερ ήταν μόλις 4 ετών όταν διασώθηκε από το τρένο. Αν και δεν κατάφερε να «βρει» τον εαυτό της ανάμεσα στα πρόσωπα που καταγράφει το βίντεο, είπε στο Ynet ότι το υλικό αυτό της ξύπνησε πολλές αναμνήσεις. «Αφού το είδα, δυσκολευόμουν να αναπνεύσω για ώρα.

Σκεφτόμουν ότι αυτός ο καταραμένος πόλεμος δεν θα σβηστεί ποτέ από τη μνήμη μας, θα επιστρέφουμε συνέχεια σε αυτόν. Σήμερα, έχω 26 εγγόνια και 40 δισέγγονα. Ο Κύριος με ευλόγησε με ένα θαύμα».

Η Ντούλα Κόγκαν, που ήταν επίσης στο τρένο, αναγνώρισε τον πατέρα της ανάμεσα στους κρατούμενους. «Βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Και ξαφνικά βλεπεις τον εαυτό του να σώζεται από τον θάνατο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι καταγράφηκε αυτή η στιγμή».

Ντούλα Κόγκαν

Στις 7 Απριλίου του 1945, οι Ναζί δεσμοφύλακες στο Μπέργκεν-Μπέλσεν έβαλαν σε ένα τρένο 2.500 Εβραίους κρατουμένους με σκοπό τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερέζιενστατ. Στις 13 Απριλίου, ωστόσο, το τρένο αναγκάστηκε να σταματήσει κοντά στην πόλη Φαρσλέμπεν εξαιτίας των βομβαρδισμών των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή. Κάποιοι κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν και να ζητήσουν βοήθεια από τους Αμερικανούς στρατιώτες της 30ης Μεραρχίας του Αμερικανικού Στρατού, που έσπευσαν να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους κρατούμενους που ήταν παγιδευμένοι στα βαγόνια.

Ο Αμερικανός διοικητής Τζορτζ Γκρος που βρέθηκε στο σημείο είχε δηλώσει σχετικά: «Όλοι ήταν σκελετωμένοι και έδειχναν άρρωστοι. Όταν μας είδαν όμως, άρχισαν να γελούν ευτυχισμένοι. Δεν ήταν όμως ακριβώς γέλιο αυτό που ακούγαμε, αλλά περισσότερο ένα ξέσπασμα ατόφιας, σχεδόν υστερικής ανακούφισης».

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube περιλαμβάνει επίσης πλάνα από τη συνάντηση μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Άγγλων στρατιωτών στην όχθη του ποταμού Έλμπε μετά την απελευθέρωση του Μαγδεμβούργου.

Back to top button