Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν δριμεία κριτική για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την έλλειψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο.
«Φουντώνει» η αντιπαράθεση για τη στάση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό-Στο στόχαστρο οι χειρισμοί της κυβέρνησης
Παρά τις επικρίσεις, η κυβέρνηση επιμένει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση μιας άμεσης εκεχειρίας, αλλά και για την απρόσκοπτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους της περιοχής. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή ότι «η Ελλάδα έχει ως ύψιστη προτεραιότητα να βρεθεί μία βιώσιμη λύση και ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός, διατηρώντας τον ρόλο του έντιμου συνομιλητή που ευτυχώς διαθέτει σε διεθνές επίπεδο».
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή. Ο Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ) καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ντροπιαστική αφωνία» εκ μέρους της Ελλάδας, σε μια περίοδο που –όπως σημείωσε– ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και καθυστερημένα, επιχειρεί να αρθρώσει λόγο. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για σιωπή ακόμη και κατά την προεδρία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση έλλειψη στρατηγικής και την απουσία μιας πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής. Όπως ανέφερε, «η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αποδεικνύει την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις διεθνείς ηθικές και πολιτικές υποχρεώσεις της χώρας».
Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο κινήθηκε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε εγκληματική τη στάση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας με δραματικούς όρους τη στοχοποίηση ανήλικων θυμάτων. «Δεν είναι ώρα για γενικολογίες και υπεκφυγές», υπογράμμισε με έμφαση.
«Φουντώνει» η αντιπαράθεση για τη στάση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό-Στο στόχαστρο οι χειρισμοί της κυβέρνησης
Σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις εντυπώσεις και να απαντήσουν στις κατηγορίες, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της ανεμπόδιστης πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας. Τονίζουν, επιπλέον, τη σταθερή υποστήριξη της χώρας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού.
Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι υπήρξε πρόσφατη επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του για το συντονισμό δράσεων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ήδη από το 2024, στοχεύοντας στη διεθνοποίηση της κρίσης και στην ενεργοποίηση μηχανισμών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα