STORIES

«Φρίκαραν μέχρι και οι συνεργάτες του»! Τι έκανε ο Τραμπ την ώρα που οπαδοί του έκαναν ‘ντου’ στο Καπιτώλιο;

Tρία χρόνια, 11 μήνες και 17 ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε από το Καπιτώλιο ότι «το αμερικανικό μακελειό τελειώνει εδώ», το ίδιο σημείο έγινε στόχος των εξαγριωμένων οπαδών του.

Ακολούθησαν οι εφιαλτικές σκηνές πολιορκίας και εφόδου στο Κογκρέσο, που ο ίδιος ο Τραμπ είχε ενθαρρύνει λίγες ώρες νωρίτερα και αρνήθηκε να καταδικάσει αργότερα, μιας εφόδου κατά την οποία μία οπαδός του σκοτώθηκε, βουλευτές και γερουσιαστές έτρεχαν να καλυφθούν και η αστυνομία αναγκάστηκε να εκκενώσει χώρους του κτιρίου μετά τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών σε κοντινά κτίρια.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ, κλεισμένος μέσα στο Λευκό Οίκο, από τη μία μιλούσε συνεχώς για την ήττα του, βράζοντας από οργή για την «προδοσία», όπως θεωρούσε, του Πενς, ο οποίος αρνήθηκε να μπλοκάρει την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν, και από την άλλη σχεδόν απολάμβανε όσα συνέβαιναν, όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Κάιτλαν Κόλινς του CNN: «Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συγκλονίστηκαν από την αντίδραση του Τραμπ όταν ο όχλος των οπαδών του πήγε στο Καπιτώλιο. Μου περιέγραψαν ότι σχεδόν είχε ενθουσιαστεί με την εξέλιξη, επειδή έτσι εκτροχιαζόταν η επικύρωση [της νίκης Μπάιντεν]. Πραγματικά, φρίκαραν», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Όσο συνεχίζονταν τα πρωτοφανή επεισόδια στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ απέφευγε να τα καταδικάσει σθεναρά και προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα εγκλήματα που διαπράττονταν στο όνομά του.

Μόνο μετά από πιέσεις συμβούλων του και εγκλωβισμένων στο πολιορκούμενο Καπιτώλιο συμμάχων του έδωσε -αρκετές ώρες μετά την έναρξη της εφόδου- στη δημοσιότητα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα καλώντας τον όχλο των οπαδών του -που κράδαιναν σημαίες με το όνομά του και φορούσαν καπελάκια με το σύνθημα της καμπάνιας του «Make America Great Agiain» (MAGA)- να γυρίσουν στα σπίτια τους, παρά την οργή τους για την «κλεμμένη νίκη» στις εκλογές. Κατά τα άλλα, ο Τραμπ έδειξε να αδιαφορεί για τα θλιβερά τεκταινόμενα στον «ναό της Αμερικανικής Δημοκρατίας».

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που απομακρύνθηκε εσπευσμένα από την αίθουσα της Γερουσίας, ήταν αυτός που, όπως φαίνεται, συντόνισε την αντίδραση της κυβέρνησης.

Στο βίντεό του ο Τραμπ επαίνεσε τον όχλο που εισέβαλε διά της βίας στο Καπιτώλιο, έκλεψε αντικείμενα και πόζαρε για φωτογραφίες μέσα στις αίθουσες των δύο νομοθετικών σωμάτων. «Σας αγαπούμε», είπε ο Τραμπ. «Είστε πολύ ιδιαίτεροι» – ένα μήνυμα που κορυφαίος σύμμαχός του από τους Ρεπουμπλικανούς αποκάλεσε «ένα κομμάτι σκ@τό».

Ο Τραμπ φάνηκε αργότερα να δικαιολογεί τις πράξεις των οπαδών, γράφοντας σε ανάρτησή του στο Twitter: «Αυτά συμβαίνουν όταν μια ιερή, σαρωτική εκλογική νίκη αποσπάται με τέτοιον δόλιο τρόπο». Ένα μήνυμα άκρως αντίθετο από εκείνο που έστειλε ο Πενς στους ταραξίες από το βήμα της Γερουσίας, όταν ξανάρχισε η συνεδρίαση: «Λέω σε αυτούς που προκάλεσαν χάος στο Καπιτώλιό μας σήμερα: Δεν νικήσατε».

Λίγες ώρες αργότερα το Κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν…

Back to top button