ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φτιάξτε την απόλυτη νησιώτικη σαλάτα με αμπελοφάσουλα για τις ημέρες του καύσωνα

Αμπελοφάσουλα: Είναι μικρά σε μήκος φασόλια, σκούρου πράσινου χρώματος πολύ λεπτά και τρυφερά. Τα αμπελοφάσουλα τρώγονται σαλάτα ή σαν συνοδευτικό πλάι σε ψητό ψάρι.

Εκτός από την παραδοσιακή συνταγή γίνονται σοτέ με βούτυρο και φιλέ αμυγδάλου. Ταιριάζουν με τάρτες γιατί αγαπούν τα τυριά και κυρίως τα λευκά φρέσκα τυριά. Τα λεπτά αμπελοφάσουλα γίνονται και ομελέτα!

Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για τα αμπελοφάσουλα σαλάτα

Χορηγούμενο

500 γρ. αμπελοφάσουλα ξερικά
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. ελαιόλαδο
40 γρ. ξύδι από κρασί
1/2 σκελ. σκόρδο
3-4 φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
Λίγο πιπέρι

Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Σαλατιέρα
Σουρωτήρι

Χορηγούμενο

Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Βράζουμε νερό σε βαθιά κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι.

Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για 6-8 λεπτά.


Ο χρόνος βρασμού ποικίλει ανάλογα το μέγεθος και πόσο τρυφερά είναι.

Βγάζουμε τα αμπελοφάσουλα με τσιμπίδα από το βραστό νερό.

Αμέσως τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ γεμάτο με κρύο νερό και παγάκια.

Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

Τα βάζουμε σε σαλατιέρα.


Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τρίβουμε λίγο πιπέρι.

Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο.

Ανακατεύουμε τα υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.


Ανακατεύουμε την σαλάτα και σερβίρουμε με ξυνομυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί με οξύτητα και ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα.

Τα αμπελοφάσουλα σαλάτα σερβίρονται και με σκορδαλιά.

Μυστικά

Προτιμάμε τα μικρά τρυφερά αμπελοφάσουλα.

Τα πιο χοντρά απλά τα ανοίγουμε και παίρνουμε τους μικρούς καρπούς τους.

Βράζουμε τους καρπούς των φασολιών μαζί με τα τρυφερά πράσινα βλαστάρια.

Όταν τα παραβράζουμε, λιώνουν και αδειάζουν τους σπόρους.

Διατηρήστε το σκουροπράσινο χρώμα στα αμπελοφάσουλα βυθίζοντας τα σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια αμέσως μετά τον βρασμό.

Διατηρούνται στο ψυγείο μαγειρεμένα για 2-3 ημέρες.

Τοποθετήστε τα μέσα σε μπολ που έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σκεπάστε καλά το μπολ γιατί αλλοιώνονται γρήγορα.

Τα συνοδεύουμε με λευκά φρέσκα τυριά όπως φέτα, ξινομυζήθρα ή νηστίσιμο λευκό τυρί για όσους κάνουν διατροφή vegan και τραγανό σπιτικό εύκολο ψωμί έχουμε αμέσως ένα πλήρες υγιεινό και ελαφρύ γεύμα!




Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button