COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass: Έρχεται η νέα επιδότηση – Ποιους θα αφορά και τι θα αλλάξει

Με το ράλι στις τιμές των καυσίμων να συνεχίζεται χωρίς φρένα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέο πακέτο μέτρων ανάχωμα στην ακρίβεια, την ίδια στιγμή που προετοιμάζει τον έκτακτο μηχανισμό παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και νέα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ανέφερε πως θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η νέα επιδότηση καυσίμων θα κινηθεί εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουν ανευρεθεί, θα υιοθετεί τη λογική του Fuel Pass και πως θα αφορά στους επόμενους μήνες και όχι μόνο τις μετακινήσεις των διακοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο Fuel Pass θα υπάρξει αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα 45.000 ευρώ, από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ. Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, η οποία ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο (με τον ΦΠΑ στα 15 λεπτά), ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί το χορηγούμενο ποσό.

Παράλληλα, μεθαύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου. Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Η παρέμβαση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας
Έτοιμη είναι και η ρύθμιση για την εφαρμογή του έκτακτου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να την καταθέσει σύντομα στη Βουλή ως τροπολογία σε κάποια από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος.

Πηγές θέλουν την τροπολογία να είναι γενικού περιεχομένου, θέτοντας το πλαίσιο της λειτουργίας του μηχανισμού. Αυτός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα έχει ανώτατο όριο εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουνίου 2023. Με την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν θέματα όπως το ύψος του πλαφόν που θα τίθεται στη χονδρεμπορική αγορά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον μηχανισμό και σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρήσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 0,145 ευρώ. Σήμερα, με τις επιδοτήσεις, η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 0,23 ευρώ, ενώ χωρίς αυτές διαμορφώνεται στα περίπου 0,33 με 0,35 ευρώ. Οι προαναφερόμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα και αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνεται κανονικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση τις προσφορές που δίνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στη συνέχεια το Χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφορά της ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων και της χρηματιστηριακής τιμής. Το συγκεκριμένο ποσό θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο με τη σειρά του μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτελούν την πηγή της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Εξοικονόμηση ενέργειας
Εκτός από όλα τα προαναφερόμενα η κυβέρνηση επιχειρεί και τριπλή παρέμβαση με πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και το ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημόσιο πλήρωσε για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, 956 εκατ. ευρώ από 596 εκατ. ευρώ το 2020 και για το 2022 αναμένεται να δαπανήσει 1,165 δισ. ευρώ. Η ποσότητα ρεύματος που χρησιμοποιούν τα 212.000 κτίρια του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 10,85% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα άμεσης και μακροπρόθεσμης δράσης με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% ετησίως και κατά 30% έως το 2030. Πρόκειται για παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν από απλές καθημερινές κινήσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου έως και την εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης και κατανάλωσης ενέργειας στην ύδρευση, την αποχέτευση και τον οδοφωτισμό. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

Τη δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας σε 212.000 κτίρια του δημόσιου φορέα. Θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρακολουθεί τις καταναλώσεις των ρολογιών και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι φορείς του Δημοσίου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Την παροχή κινήτρων στους φορείς (υπουργεία, δήμοι κ.λπ.) για την επίτευξη των στόχων αλλά και αντικινήτρων για όσους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους. Οσοι φορείς του Δημοσίου δεν πετυχαίνουν τους στόχους θα κόβουν δαπάνες από άλλους τομείς δραστηριότητας.Tην ενεργοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα», ύψους 640 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα. Θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις σε ποσοστό από 50% έως και 80% για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ κ.λπ.

Back to top button