COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Γαλλία: Έρευνα σε βάρος του τ. Προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν, για σεξουαλική παρενόχληση στα 92 του χρόνια!


Μια Γερμανίδα δημοσιογράφος κατηγορεί τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ότι της έπιασε τα οπίσθια, κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους, στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ήταν 92 ετών.

Πρόκειται για την Γερμανίδα δημοσιογράφο Αν-Κατρίν Στράκε, 37 ετών, η οποία κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο ότι έβαλε το χέρι στα οπίσθιά της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, στα τέλη 2018. Το θέμα αποκαλύπτουν σήμερα η γαλλική Le Monde και η γερμανική Süddeutsche Zeitung και η υπόθεση βρίσκεται στη γαλλική δικαιοσύνη από τις 10 Μαρτίου 2019.

Τα γεγονότα συνέβησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2018. Εκείνη την ημέρα η κυρία Στράκε είχε ραντεβού με τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στο γραφείο του, στο μπουλβάρ Σεν Ζερμέν του Παρισιού. Σκοπός του ραντεβού ήταν μια συνέντευξη για το δημόσιο γερμανικό κανάλι WDR, με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος κατείχε το αξίωμα όταν ο Ζισκάρ ήταν πρόεδρος της Γαλλίας.

Μετά το τέλος της συνέντευξης, η κυρία Στράκε ζήτησε από τον Ζισκάρ ντ’Εστέν να ποζάρει για μια φωτογραφία, με την ίδια, τον καμεραμάν και την ηχολήπτριά της. Εκείνος δέχεται, την αγκαλιάζει και εκείνη τη στιγμή, όπως καταγγέλλει η δημοσιογράφος, την έπιασε από τη μέση και έβαλε το χέρι του στα οπίσθιά της. «Εκπληκτη και αρνούμενη να δεχτώ αυτές τις χειρονομίες που με έφεραν σε εξαιρετικά αμήχανη θέση, προσπάθησε να απωθήσω το χέρι του κ. Ζισκάρ ντ’Εστέν, αλλά δεν τα κατάφερα».

Η ειρωνία ήταν πως η φωτογραφία δεν ήταν καλής ποιότητας και πόζαραν ξανά για μια δεύτερη λήψη. Η γραμματέας του πρώην προέδρου, όπως και την πρώτη φορά, κρατούσε τη φωτογραφική μηχανή. Ξανά, ο Ζισκάρ ντ’Εστέν την άγγιξε στα οπίσθια και στη μέση. «Είχα μάλιστα την εντύπωση ότι επέμενε», είπε η δημοσιογράφος.

Το συμβάν θα μπορούσε να είχε λήξει εδώ, αλλά πριν αποχωρήσει η ομάδα της δημοσιογράφου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κράτησε την κυρία Στράκε για να της δείξει κάποιες φωτογραφίες που ήταν κρεμασμένες στον τοίχο του γραφείου του, όπου εμφανιζόταν με ηγέτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, ο Ζισκάρ ντΈστέν της άγγιξε ξανά τα οπίσθια και εκείνη προσπαθούσε να απωθήσει το χέρι του «πολλές φορές και με όλες μου τις δυνάμεις».

Προκειμένου να την βγάλει από την δύσκολη θέση, ο καμεραμάν έκανε τάχα πως έριξε ένα πορτατίφ που βρισκόταν σε ένα μπουφέ και τοποθέτησε μια καρέκλα ανάμεσα σε εκείνη και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Όταν ήρθε τελικά η στιγμή να αποχωρήσουν, σύμφωνα με την δημοσιογράφο, ο Ζισκάρ της είπε au revoir δίνοντάς της έντονα φιλιά στα μάγουλα και μουρμουρίζοντάς της στο αυτί, στα γερμανικά: « träumen sie süss » («να κάνετε γλυκά όνειρα»). «Τι να πω, πραγματικά τον γοητεύσατε», της είπε, μάλιστα, η γραμματέας του, επίσης στα γερμανικά, την ώρα που έκλεινε η πόρτα.

Αμεση αντίδραση του καναλιού
Μόλις γύρισε στην Κολωνία, όπου βρίσκονται τα γραφεία της WDR, η Αν-Κατρίν Στράκε αποκάλυψε τα γεγονότα στην διεύθυνση του καναλιού. Εκτιμώντας ότι αυτές οι καταγγελίες είναι σοβαρές, ο διευθυντής της όρισε ένα δικηγορικό γραφείο για να πάρει κατάθεση από την δημοσιογράφο. Κατέθεσε και ο καμεραμάν, ο οποίος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της συναδέλφου του, προσθέτοντας ότι η κατάσταση του είχε φανεί «περίεργη» και ο τρόπος που είχε συμπεριφερθεί ο Ζισκάρ ντ’Εστέν στην κυρία Στράκε ήταν τουλάχιστον «ακατάλληλος για πρώην πρόεδρο Δημοκρατίας». Η ηχολήπτρια από την πλευρά της αρνήθηκε να καταθέσει, χωρίς να εξηγήσει το λόγο.

Μετά την κατάθεση 13 σελίδων, το κανάλι WDR έστειλε μια επιστολή στον Ζισκάρ ντ’Εστέν, στις 23 Μαίου 2019, για ενημέρωσή του, και ανέφερε: «Η κυρία Στράκε σοκαρίστηκε από την συμπεριφορά σας. (…) Δεν ανεχόμαστε οι συνεργάτες μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις και ελπίζουμε παρόμοια συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά στο μέλλον». Το γραφείο του πρώην προέδρου απάντησε αναφέροντας απλά ότι έλαβε την επιστολή.

Το κίνημα #metoo
Ομως, γιατί η κυρία Στράκε περίμενε πάνω από ένα χρόνο πριν απευθυνθεί στη δικαιοσύνη; «Αρχικά δεν είχα σκεφθεί να καταθέσω αγωγή, κυρίως επειδή δεν είχα ιδέα πως λειτουργεί η γαλλική δικαιοσύνη», εξήγησε η δημοσιογράφος στην Le Monde. Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, ειδικά μετά το ξέσπασμα του κινήματος #metoo, άλλαξε γνώμη. «Αυτό το κίνημα μου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να αποκαλύπτεις αυτά τα θέματα στο δημόσιο διάλογο».

Οι εφημερίδες Le Monde και Süddeutsche Zeitung, επικοινώνησαν με τον διευθυντή του γραφείου του Ζισκάρ ντΈστέν, Olivier Revol, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, ηλικίας 94 ετών σήμερα, «δεν διατηρεί καμία ανάμνηση από την συνάντησή του» με την κυρία Στράκε. «Αν αυτά για τα οποία τον κατηγορούν αληθεύουν, λυπάται ειλικρινά, αλλά δεν τα θυμάται», πρόσθεσε ο κ. Revol, ο οποίος δήλωσε «έκπληκτος» από αυτή την ιστορία και διαβεβαιώνει ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος στοχοποιείται από μια τέτοια κατηγορία.

Back to top button