COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Γαλλία φλέγεται και ο Μακρόν κατηγορεί το…TikTok για την εξέγερση των νέων

Οι ταραχές στη Γαλλία δεν δείχνουν σημάδια εκτόνωσης και ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορεί τα social media.

Οι ταραχές στη Γαλλία δεν λένε να κοπάσουν, μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά, και ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει το TikTok και το Snapchat ως τις αιτίες για την εξέγερση των νέων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico, τις τελευταίες τρεις ημέρες, βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλη τη Γαλλία μετά τον πυροβολισμό και τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ M., βορειοαφρικανικής καταγωγής, από αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού. Οι ταραχοποιοί έβαλαν στο στόχαστρο δημόσια κτήρια, συστήματα μεταφορών και καταστήματα με βλήματα και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 249 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να συλληφθούν 875 άτομα.

Πάντως, σε αντίθεση με το ξέσπασμα βίας του 2005, η αναταραχή – που οδήγησε σε διακοπή των δημόσιων συγκοινωνιών, ακύρωση συναυλιών και ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων σε όλη τη χώρα – μπορεί να καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο, να κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο και να τη δουν δεκάδες χιλιάδες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Snapchat και το Twitter.

Αυτό το διαδικτυακό φαινόμενο ανησυχεί τους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, οι οποίοι τρέχουν να βρουν λύσεις καθώς οι ταραχές δεν δείχνουν σημάδια εκτόνωσης.

Για όλα φταίνε τα social media σύμφωνα με τον Μακρόν

«Είδαμε βίαιες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε διάφορες [πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης], αλλά και ένα είδος μίμησης της βίας», δήλωσε την Παρασκευή (30/06) ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά από μια κυβερνητική συνάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατηγόρησε τους νεόυς ότι εγκαταλείπουν την πραγματικότητα και «ζουν τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν μεθύσει».

Ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει οι εταιρείες τεχνολογίας να διαγράφουν βίαιο περιεχόμενο και να παρέχουν στις Αρχές επιβολής του νόμου την ταυτότητα των διαδηλωτών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποδαυλίσουν – και να επιδεινώσουν – την αναταραχή. «Περιμένω από αυτές τις πλατφόρμες να είναι υπεύθυνες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ειδησεογραφικού δικτύου BFM, το TikTok και το Snapchat κατακλύστηκαν το πρωί της Παρασκευής (30/06) με βίντεο από τις ταραχές και τις λεηλασίες σε όλη τη Γαλλία. Μάλιστα, στο TikTok, τα hashtags που συνδέονταν με τις ταραχές, προωθήθηκαν από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Αξιωματούχοι της Αστυνομίας δήλωσαν, επίσης, στο BFM ότι ορισμένοι διαδηλωτές συντονίζονται και επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp και το Telegram.

Ορισμένοι, ωστόσο, λένε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούνται άδικα από τους πολιτικούς, που θα έπρεπε να εστιάσουν την προσοχή τους αλλού. Ακόμα, την Παρασκευή (30/06), το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πήρε θέση, λέγοντας ότι η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει «ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων στην επιβολή του νόμου», αναφερόμενη στη δολοφονία του εφήβου.

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τον συντονισμό διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, δήλωσε στο Politico ο ειδικός σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας, Φιλίπ Μορό Σεβρολέ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ήταν «τρομερά εκτός πραγματικότητας» αν απαντούσε στην κρίση εστιάζοντας στις εταιρείες τεχνολογίας και τα βιντεοπαιχνίδια.

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ο ρόλος των διαδικτυακών πλατφορμών, όμως, ξεπερνά την προβολή πυρκαγιών και λεηλασιών και βοηθά τους εξεγερμένους να οργανωθούν. Οι βίαιες ταραχές αυτής της εβδομάδας άρχισαν με ένα βίντεο που, φυσικά, αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Υπάρχει σαφώς μια αλλαγή, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να υιοθετούν το αντανακλαστικό της βιντεοσκόπησης της αΑτυνομίας. Πάνω απ’ όλα, η κοινότητα των ακτιβιστών είναι πλέον σε θέση να κυκλοφορεί γρήγορα και ευρέως τα βίντεο», δήλωσε η Μάγκντα Μπούτρος, ερευνήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η οποία μελέτησε τον ακτιβισμό κατά της αστυνομικής βίας στη Γαλλία.

Όταν ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον Ναέλ M. (το όνομα με το οποίο έχει αναγνωριστεί δημοσίως) την Τρίτη (27/06), οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης βασίστηκαν αρχικά σε πηγές των Αρχών επιβολής του νόμου που υποστήριζαν ότι ένας οδηγός απείλησε τη ζωή του αστυνομικού. Εντούτοις, ένα βίντεο, που τράβηξε ένας παρευρισκόμενος και δημοσιεύτηκε στο Twitter, έδειξε μια διαφορετική ιστορία: Δύο αστυνομικοί στάθηκαν δίπλα σε ένα αυτοκίνητο και ο ένας πυροβόλησε τον οδηγό από κοντινή απόσταση.

Ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό (κρίσιμο είναι ότι δεν βιντεοσκοπήθηκε) έδειξε τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να θέσουν τους βίαιους αστυνομικούς προ των ευθυνών τους και τη δυνατότητα να βάλουν φωτιά σε μια χώρα – ή και όχι. Πριν από δύο εβδομάδες, ένας έφηβος έχασε τη ζωή του υπό παρόμοιες συνθήκες με τον Ναέλ M. στη δυτική Γαλλίας. Ο νεαρός φέρεται να πυροβολήθηκε από αστυνομικό επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Αυτό πέρασε σχετικά απαρατήρητο, όπως εξήγησε ο πρώην Γάλλος βουλευτής Τομά Μενιέ, επειδή η περιοχή που έγινε το εν λόγω περιστατικό είναι πιο απομακρυσμένη περιοχή σε σύγκριση με τη γαλλική πρωτεύουσα, δηλαδή το Παρίσι.

Back to top button