Έφυγε ο Σαρλ Ντιμόν, Γάλλος μουσικός και συνθέτης, γνωστός στο ευρύ κοινό λόγω του τραγουδιού «Non, je ne regrette rien», σε ηλικία 95 ετών.
Γαλλία: Πέθανε ο συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» Σ. Ντιμόν
Ο τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, που συνεργάστηκε επίσης με τη Δαλιδά και την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στο σπίτι του στο Παρίσι, δήλωσε η σύντροφός του Φλοράνς στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Après le succès de Non, je ne regrette rien, écrit pour la Môme, le compositeur lui livrera une trentaine de chansons. Après la mort de la chanteuse, son ami rebondira comme chanteur.
→ https://t.co/Bbi7ajnJb7 pic.twitter.com/giTLMb04OR— Le Figaro (@Le_Figaro) November 18, 2024
Γαλλία: Πέθανε ο συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» Σ. Ντιμόν
Στο X, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ρασιντά Ντατί απέτισε φόρο τιμής σε «ένα ιερό τέρας του γαλλικού τραγουδιού».
Monstre sacré de la chanson française, Charles Dumont a tiré sa révérence. Il avait composé « Non, je ne regrette rien » et « Mon Dieu » pour Edith Piaf, et des centaines d’autres chansons, tout en étant lui même un interprète d’immense talent.
J’adresse mes sincères… https://t.co/oYPwwNLfiD
— Rachida Dati ن (@datirachida) November 18, 2024
Advertisement
Η σταδιοδρομία αυτού του τρομπετίστα απογειώθηκε στο γύρισμα των χρόνων του ’60 όταν έπεισε τη σταρ Εντίθ Πιάφ να ερμηνεύσει μία από τις συνθέσεις του.
Το “Non, je ne regrette rien” (“Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα”) έγινε από τότε μια χαρακτηριστική επιτυχία της “La Môme”, γνωστή σε όλο τον κόσμο.
«Η μητέρα μου με έφερε στον κόσμο αλλά η Εντίθ Πιάφ με έβαλε στον κόσμο», έλεγε ο μουσικός αυτός που γεννήθηκε στην Καόρ (νοτιοδυτική Γαλλία) στις 26 Μαρτίου 1929. «Χωρίς εκείνην, δεν θα είχα κάνει ποτέ όλα εκείνα που έχω κάνει».
Ήταν το 1956 όταν βγήκαν από το πιάνο του Σαρλ Ντιμόν, ενός άγνωστου τότε 27χρονου μουσικού, οι νότες αυτού που θα γινόταν ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τραγούδια στον κόσμο.
Όμως η τραγουδίστρια δεν ήταν βέβαιη. «Η Πιάφ με είχε ήδη απορρίψει τρεις φορές, δεν ήθελα να την ξαναδώ», έλεγε ο Σαρλ Ντιμόν στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2018. «Όμως ο Μισέλ Βοκέρ, που έγραψε τους στίχους, με έπεισε να ξαναπροσπαθήσω το 1960. Όταν έμαθε ότι ήμουν εκεί, έβαλε τις φωνές, απαιτώντας να ακυρωθεί το ραντεβού».
«Παρ΄ολ΄αυτά πήγαμε στο σπίτι της. Έπαιξα το κομμάτι στο πιάνο. Και… δεν αποχωριστήκαμε ποτέ», έλεγε. «Εκείνη την εποχή ήταν πολύ άσχημα και αυτό το τραγούδι ήταν μια ανάσταση».
Αρχίζει τότε μια πολύχρονη συνεργασία μέχρι τον θάνατο της Ε.Πιάφ το 1963, που θα δημιουργήσει περισσότερα από 30 κομμάτια, μεταξύ των οποίων τα “Mon dieu”, “Les flonflons du bal” ή το “Les Amants”.
«Αν έγινα διεθνής μουσικός, το οφείλω στην Εντίθ», έλεγε ο Σ.Ντιμόν, που στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα