COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαρίδες: Τα δύο πανίσχυρα θρεπτικά συστατικά που κρύβουν

Μαγειρεύεται με δεκάδες τρόπους ανά το κόσμο. Είναι πεντανόστιμη και έχει πάρα μα πάρα πολλούς φανατικούς οπαδούς. Πολλοί όμως είναι αυτοί που την αποφεύγουν λόγω χοληστερίνης.

 

Τί ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Έχει κάποια θρεπτική αξία; Έχει οφέλη για την υγεία; Πάμε να τα δούμε ένα ένα.

Τα αντιοξειδωτικά στις γαρίδες

Οι γαρίδες περιέχουν 2 πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη συγκέντρωση. Το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο και την ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό / χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των συμπαθέστατων γαρίδων.

Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών που διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ασταξανθίνη έχει τη δυνατότητα να “περνάει” το φράγμα του εγκεφάλου και να προστατεύει από βλάβες του οξειδωτικού στρες. Είναι εξίσου ευεργετική όμως και για την καρδιά και τους μύες. 120 γραμμάρια γαρίδες περιέχουν 4mg ασταξανθίνης.

Το σελήνιο με τη σειρά του είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού. Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και το αίμα από το βλαβερό οξειδωτικό στρες.

Προστατεύει τα μάτια μας και το νευρικό μας σύστημα ενώ ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις μολύνσεις του περιβάλλοντος. 120 γραμμάρια γαρίδες περιέχουν 4 μικρογραμμάρια σεληνίου αντίστοιχα.

Γαρίδες. Μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
Οι νοστιμότατες γαρίδες είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. 120 γραμμάρια περιέχουν κοντά στα 25 γραμμάρια πρωτεϊνών που δημιουργούν άμεσα το αίσθημα του κορεσμού.

Είναι πολύ πιο ευκολοχώνευτες από το κόκκινο κρέας και η πρωτεΐνη τους είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας από τη μοσχαρίσια μπριζόλα.

Γαρίδες και χοληστερίνη

Όσοι τις καταναλώνουν με μέτρο και σποραδικά, καθώς και όσοι αθλούνται δε θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη χοληστερίνη, καθώς 10 γαρίδες δεν περιέχουν περισσότερη χοληστερίνη από το ημερήσιο επιτρεπτό όριο.

Εκτός αυτού περιέχουν ιδανική αναλογία Ω3 προς Ω6, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, υπέρταση και προβλήματα σακχάρου.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ ΑΝΑ 100 γρ.

Θερμίδες 99 Kcal
Πρωτεΐνη 21 γρ.
Λιπαρά 2 γρ.
Χοληστερίνη 195 mg
Βιταμίνη Α 66 IU
Ασβέστιο 39 mg
Σίδηρος 3 mg

Οι γαρίδες δεν παχαίνουν. 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 99 θερμίδες. Οι ψητές και οι βραστές γαρίδες είναι η καλύτερη επιλογή για όσους και όσες προσέχουν τη σιλουέτα τους ή βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ας πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά επιγραμματικά στα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσης της γαρίδας.

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση γαρίδας

χαμηλή σε λιπαρά
περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη
μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου
μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
είναι πλούσια σε ω3 ωφέλιμα λιπαρά.
Περιέχει ιδανική αναλογία Ω3 προς Ω6 (3:1)
είναι πλούσια σε πολύτιμα αμινοξέα
έχει αντιφλεγμονώδη δράση
μειώνει την αίσθηση της κόπωσης και εξάντλησης
συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα
είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα υδραργύρου
συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
συμβάλλει στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου
ισχυροποιεί τα οστά και τα δόντια
χαρίζει λαμπερό δέρμα, γερά μαλλιά, και νύχια που δε σπάζουν εύκολα.
Θα θέλατε κάτι περισσότερο από ένα θαλασσινό μεζέ;

Το μόνο αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι γαρίδες είναι ακριβό έδεσμα για να υπάρχει σε εβδομαδιαία βάση στο τραπέζι μας.

Back to top button