Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στο Ισραήλ προθεσμία 30 ημερών για να επιλύσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Διαφορετικά, το Ισραήλ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες βάσει αμερικανικής νομοθεσίας, με το πιο σοβαρό μέτρο να είναι το εμπάργκο όπλων. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θέσει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση Νετανιάχου και να επηρεάσει αρνητικά τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Γάζα: Αναλυτικότερα με βάση το ρεπορτάζ των ισραηλινών μέσων πριν από μερικές ημέρες κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Γίοαβ Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομολόγό του Λόιντ Όστιν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Γκάλαντ πως εντός του Λευκού Οίκου υπάρχουν πλέον έντονες πιέσεις αναφορικά με τον τρόπο που το Ισραήλ διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Συγκεκριμένα ο Λόιντ Όστιν σημείωσε προς τον Γκάλαντ πως ειδικά το στρατόπεδο της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις πιέζει προκειμένου να υπάρξουν άμεσα κυρώσεις προς το Ισραήλ αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ο Λόιντ Όστιν ζήτησε από τον Γκάλαντ να επικοινωνήσει το ζήτημα άμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ να περάσει εντός του Παλαιστινιακού θύλακα χωρίς εμπόδια.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει προκαλέσει σοβαρές πιέσεις από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ, με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να ενημερώνει πρόσφατα τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάλαντ για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης. Ο Όστιν, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, ανέφερε ότι ειδικά η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πιέζει για την επιβολή κυρώσεων, αν το Ισραήλ δεν προχωρήσει άμεσα στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτές οι πιέσεις συνέβαλαν στην αποστολή επιστολής, η οποία περιλαμβάνει σαφή προθεσμία ενός μήνα για την άμεση κινητοποίηση των Ισραηλινών αρχών, με την επιβολή εμπάργκο όπλων ως πιθανή συνέπεια αν δεν υπάρξει πρόοδος.
Γάζα: Οι ΗΠΑ, για την ώρα, προχωρούν με την αποστολή εξελιγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την αμυντική ικανότητα του Ισραήλ, ωστόσο η πολιτική αναταραχή συνεχώς εντείνεται στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει την επιβολή εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ, ενώ στη Γερμανία η αντιπολίτευση ζητά εγγυήσεις ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων. Αυτό το διεθνές κλίμα αυξάνει την πίεση προς το Τελ Αβίβ για να βρει λύση στην ανθρωπιστική κρίση και να αποφύγει τις κυρώσεις.
Η πολιτική αυτή ένταση εντείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση του, ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει αποτελέσματα στις ανθρωπιστικές προσπάθειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λίβανος-ΟΗΕ: Πολλές από τις 22 απώλειες από το χθεσινό ισραηλινό πλήγμα ήταν γυναίκες και παιδιά
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα