COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Γεμάτη παγίδες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη για το Μητσοτάκη! Το ύπουλο σχέδιο του Ερντογάν και οι ‘σύμμαχοί’ μας – Τι θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση;

Γεμάτη παγίδες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη! Προσπαθούν όλοι να πείσουν την Ελλάδα να μην θέσει τα ζητήματα των πολεμικών απειλών και πράξεων και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας, για να μπορέσει – όπως υποστηρίζουν – το Νάτο να δώσει όλη την προσοχή του στην αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Να μην πέσει στην παγίδα ο Μητσοτάκης! Να μιλήσει ξεκάθαρα για την Τουρκική επιθετικότητα και τις πολεμικές προκλήσεις της Άγκυρας εις βάρος μας και να παρουσιάσει όλα τα ντοκουμέντα! Να καταγγείλει ανοιχτά την Τουρκία για μία επιθετική πολιτική, που τινάζει την ενότητα του Νάτο, σε μία στιγμή που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του Ρωσικού παράγοντα!

Παρ’ όλα αυτά η στρατηγική της Αθήνας είναι να μην μπει σε αντιδικία με την Άγκυρα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη Σύνοδο με την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας να δέχεται αφόρητη πίεση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αν όμως η Τουρκία επιλέξει να μετατρέψει τη Σύνοδο σε επικοινωνιακό σόου, προβάλλοντας από το βήμα της Μαδρίτης τις παράνομες και ανυπόστατες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε οι απαντήσεις που θα λάβει θα είναι σαφείς και κατηγορηματικές.

Η Σύνοδος Κορυφής κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τον Ερντογάν και να μετατραπεί σε αρένα ταυρομαχίας στην περίπτωση που αποφασίσει να θέσει όλα τα θέματα που άνοιξε πρόσφατα από το Βέτο στην Σουηδία και Φιλανδία, την απειλή για εισβολή στην Συρία μέχρι την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, με τίτλο «απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ο Τούρκος πρόεδρος θα δημοσιοποιήσει στα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η κυβέρνηση του, τα οποία «δείχνουν» κατά την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι.

Ο Οκτάι και οι μουτζαχεντίν
Τον τόνο πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Τουρκία τον έδωσε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι από τα κατεχόμενα στην Κύπρο, έχοντας στο πλευρό του τον Ερσίν Τατάρ. «Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

Το μήνυμα του καθεστώτος Ερντογάν είναι ξεκάθαρο και απευθύνεται κυρίως στις ΗΠΑ: «Αν δεν αλλάξει συνολικά η συμμαχική σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα θα μεγιστοποιήσει την όποια δυνατή παρενόχληση στα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Το «γεράκι» του ΝΑΤΟ και αγαστός φίλος του Ερντογάν, ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ήδη φροντίσει με συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα να δώσει τον τόνο πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Συμμαχία έναντι της Τουρκίας. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό στην διπλωματική ορολογία; Ότι η Σύνοδος Κορυφής θα είναι κυρίως «πυροσβεστικού» χαρακτήρα με στόχο να κυλήσει κανονικά με κάποιους τουρκικούς αστερίσκους ενδεχομένως στο κοινό ανακοινωθέν που να κατευνάζουν τον Ερντογάν. «Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε», δήλωσε ο Γενς Στόλτεμπεργκ στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περίοδο LE POINT.

Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη για την όξυνση στα Ελληνοτουρκικά, εμφανίζοντας τη χώρα μας ως «παραβάτη» που καταπατά τις Διεθνείς Συνθήκες. Για να στηρίξει μάλιστα τα έωλα επιχειρήματα του, δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ενώπιων των Συμμάχων τους χάρτες του τουρκικού αναθεωρητισμού και να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παραθέτοντας ακόμη και ψευδή στοιχεία για παραβιάσεις ελληνικών μαχητικών και πολεμικών πλοίων.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα και δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα αναπάντητο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μαζί του όλο τον φάκελο με τα τουρκικά ψεύδη και η «φαρέτρα» της ελληνικής πλευράς θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το διπλό Casus Belli, δηλαδή της διαρκούς απειλής πολέμου αν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και την απειλή πολέμου που εγείρει η Τουρκία με τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα θα τεθεί επιτακτικά και το θέμα της «Στρατιάς του Αιγαίου», της μεγαλύτερης αποβατικής δύναμης της Μεσογείου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σύνοδος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το παρόν θα δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μένει να φανεί ποιες συναντήσεις θα έχει.

Back to top button