ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι συμβαίνει στη Γερμανία; Ο νεο-ναζί Σβεν που έγινε… Μάρλα για να γλυτώσει τη φυλακή – 100 άτομα τη μέρα υποβάλλουν αίτηση αλλαγής φύλου

Ο Νόμος για την Αυτοδιάθεση Φύλου Δημιουργεί Νομικά Κενά και Επιχειρήσεις Εκμετάλλευσης

Advertisement

Από την 1η Νοεμβρίου, περίπου 100 άτομα καθημερινά στη Γερμανία δηλώνουν την επιθυμία τους να αλλάξουν το διοικητικά καταγεγραμμένο φύλο και το όνομά τους, με τη νέα νομοθεσία περί αυτοδιάθεσης (SBGG). Η πολιτεία ωστόσο αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα σχετικά με τα «παραθυράκια» του νόμου που δημιουργούν ζητήματα δικαιοσύνης.

Γερμανία: 100 άτομα τη μέρα υποβάλλουν αίτηση αλλαγής φύλου

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν αλλαγή φύλου και ονόματος κάθε 12 μήνες. Ο 28χρονος Κάσπερ, για παράδειγμα, υπέβαλε αίτηση να καταγραφεί ως γυναίκα στο ληξιαρχείο του Αμβούργου και σε μόλις δέκα λεπτά και με κόστος 35,50 ευρώ, εξασφάλισε τη νέα του ταυτότητα με το όνομα «Κλάρα». Όμως, όπως δηλώνει, σκοπεύει να υποβάλει νέα αίτηση μετά από 12 μήνες, για να επανέλθει ως άνδρας.

«Δεν υπήρξε καμία προκαταρκτική ιατρική ενημέρωση, καμία συμβουλή. Συμπλήρωσα έξι φόρμες, έδειξα το πιστοποιητικό γέννησής μου και αυτό ήταν», δηλώνει.

Γερμανία: 100 άτομα τη μέρα υποβάλλουν αίτηση αλλαγής φύλου

Σύμφωνα με την BILD, από την 1η Νοεμβρίου έως και το τέλος του έτους περισσότερα από 4.361 άτομα είχαν υποβάλει αντίστοιχες αιτήσεις κάνοντας χρήση της νέας νομοθεσίας. Οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στο Βερολίνο και ακολουθούν η Λειψία, η Κολωνία, το Ντίσελντορφ, η Δρέσδη και η Βρέμη. Ωστόσο, κάποιοι, όπως ο Σβεν Λίμπιχ, γνωστός για τη νεοναζιστική του δράση, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη νέα νομοθεσία για να αποφύγουν ποινές. Ο Λίμπιχ, που καταδικάστηκε για υποκίνηση μίσους, υπέβαλε αίτηση αλλαγής φύλου και ονόματος πριν την απολογία του, με σκοπό να αποφύγει τη φυλάκιση στις ανδρικές φυλακές.

Advertisement

Αυτή η περίπτωση προκαλεί ανησυχία, με τη γερμανική εισαγγελία να δηλώνει ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ατομικά και ότι η διοικητική καταγραφή του φύλου δεν επηρεάζει το νομικό καθεστώς του ατόμου.


Advertisement


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button