COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ για Κυπριακή ΑΟΖ: Ο Ερντογάν αναζητά εχθρούς για να αποκτήσει ψηφοφόρους

Τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ εναντίον της σχολιάζει με δημοσιεύματά του ο γερμανικός Τύπος.
Tagesspiegel: Αυταρχικός ο Ερντογάν
Αναφερόμενη στις γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά αυταρχικά. Όσο η οικονομία επιδεινώνεται, τόσο περισσότερο αναζητά εχθρούς, ώστε να προσελκύσει ψηφοφόρους. Εμφανής είναι η αδυναμία της ΕΕ να επιβάλει όρια. Δεν διαθέτει hard power».
«Aλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, απομένει στην ΕΕ μόνο η επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως η μείωση της προενταξιακής βοήθειας. Το ότι αυτή υπάρχει ακόμη, αν και δε γίνεται καμία διαπραγμάτευση για ένταξη, είναι ένα άλλο αστείο. Έτσι η ΕΕ δεν απολαμβάνει σεβασμού από αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν. Ο ίδιος καταλαβαίνει μόνο από ρεαλπολιτίκ, όπως στη συμφωνία για το προσφυγικό. Έτσι και στη διένεξη για την Κύπρο θα βοηθήσουν μόνο πραγματικά απτές κυρώσεις», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα. Σημειώνεται ότι η Αγκυρα έχει γνωστοποιήσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν την επηρεάζουν.
Tageszeitung: Ο εθνικισμός στην Τουρκία
Με την σειρά της, η Tageszeitung σχολιάζει την επίμονη στάση της Τουρκίας στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σημειώνοντας: «Η Άγκυρα το βλέπει ως κάτι πολύ περισσότερο από ζήτημα τιμής, το να κάνει ό,τι μπορεί όχι μόνο για τα δικά της δικαιώματα αλλά και για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού. Γι αυτό η θεμελίωση για τις ριψοκίνδυνες πολιτικά δοκιμαστικές γεωτρήσεις συνοψίζεται ως εξής: Εθνικισμός. Η Τουρκία εξαιτίας του εθνικισμού στρέφεται εναντίον των δικών της συμφερόντων, διότι η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή επώδυνων κυρώσεων».
Στο σχόλιο κλείνοντας η Tageszeitung σημειώνει ότι «όλα αυτά αποτελούν κακή είδηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δείχνουν ότι το καθεστώς της Άγκυρας ολοένα λιγότερο προσανατολίζεται στην Ευρώπη και ότι σε περίπτωση αμφιβολίας είναι έτοιμο να διακινδυνεύσει τα πάντα και να αποδεχθεί κάθε αρνητική συνέπεια. Στην περίπτωση των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια διένεξη για πρώτες ύλες. Εδώ ενυπάρχει μια νέα σύγκρουση, που κανείς δεν χρειάζεται, αν αναλογιστούμε τις τόσες πολλές άλλες κρίσεις στην περιοχή».
 

Back to top button