Αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και ισότιμη συμμετοχή της χώρας μετά από πολλά χρόνια στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, σηματοδοτεί για την Ελλάδα η απόφαση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή τους, χαρακτηρίζει σημαντική την απόφαση για το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο τονίζει πως είναι «ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν».

Και συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας:

– πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι.

– για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, μετέχει η χώρα μας στο περίφημο “QE” καθώς, όπως τονίζει ο κ.Σταϊκούρας, «με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης ουδέποτε συμμετείχε».

– η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων,

– η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

– αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

– η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.

Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι «με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες».

διαφήμιση

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα