«Το πιο ωραίο πράγμα σε μια φωτογραφία είναι ότι δεν αλλάζει ποτέ, ενώ οι άνθρωποι σ’ αυτήν αλλάζουν», έχει δηλώσει ο Άντι Γουόρχολ και η έκφραση αυτή έρχεται συνειρμικά στο μυαλό όσων είδαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μπαίνει επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην παρέλαση της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 με την ελληνική σημαία στα χέρια. Και θυμήθηκαν τότε που με την φανέλα του Φιλαθλητικού το «παιδί από τα Σεπόλια» παρήλαυνε με το Εθνικό Σύμβολο στις γειτονιές της Αθήνας.
Ένα ίδιο στιγμιότυπο, με πολλά χρόνια διαφορά και τελείως διαφορετικό background. Ήταν 25η Μαρτίου του 2013 όταν ένα πανύψηλο παιδάκι επιλέχθηκε από την ομάδα και έκανε παρέλαση στου Ζωγράφου ως σημαιοφόρος του Φιλαθλητικού.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, είχε φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο και είχε γαλουχηθεί με την ελληνική κουλτούρα, μόλις που είχε αποκτήσει την ιθαγένεια και με αυτό τον τρόπο είχε κάνει το τελευταίο «check in» στο ταξίδι προς την κορυφή του κόσμου.
Σήμερα, 9 χρόνια μετά, ο Γιάννης απαθανατίστηκε σε μια στιγμή που φαινομενικά μοιάζει αρκετά με την παρέλαση που είχε συμμετάσχει το μακρινό 2013, στους δρόμους του Ζωγράφου. Όμως τίποτα άλλο δεν είναι ίδιο. Δεν ήταν τραβηγμένη σε κάποιο δρόμο της Αττικής, αλλά στον Σηκουάνα του Παρισίου, κάτω από τα λαμπερά φώτα του Πύργου του Άιφελ. Εκεί που συγκεντρώθηκαν τα βλέμματα όλης της Υφηλίου.
Η μεγαλύτερη τιμή 🇬🇷🇬🇷🧿 pic.twitter.com/xHAWs5SI8i
Advertisement— Giannis Antetokounmpo (@Giannis_An34) July 26, 2024
Ο Έλληνας σούπερ σταρ, εμφανίστηκε στην «Παρέλαση των Εθνών», πρώτος μεταξύ των πρώτων της ελληνικής αποστολής κρατώντας στιβαρά στα χέρια του την Γαλανόλευκη.
Δίπλα του, η πρωταθλήτρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και πίσω του όλοι οι Έλληνες Ολυμπιονίκες που στοχεύουν στην διάκριση στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Ο Αντετοκούνμπο, δεν είναι πλέον μόνο «το παιδί από τα Σεπόλια». Είναι μέσα στη λίστα των κορυφαίων 50 αθλητών του αιώνα, σύμφωνα με το ESPN και ένα από τα κορυφαία brands που συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα και δίνουν λάμψη στο τουρνουά μπάσκετ.
Ο Αντετοκούνμπο πάντα δήλωνε «παρών» στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα για λογαριασμό της Εθνικής. Ακόμα και όταν δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει, ήθελε να είναι εκεί. Να ηγηθεί της προσπάθειας.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Έλληνα γιατρού του «Greek Freak», Γεώργιου Ελευθέριου Κατσιφαράκη, όταν είχε αποκαλύψει πώς ένας τραυματισμός στο γόνατο στέρησε από τον Γιάννη τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο περασμένο Μουντομπάσκετ.
«Το φέρει βαρέως το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να βοηθήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο», είχε πει ο γιατρός για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση ο Γιάννης να μην παίξει στο Προολυμπιακό Τουρνουά και αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν η ομάδα μας έχει προκριθεί» -κάτι που τελικά συμβαίνει.
Just a kid from Sepolia representing his country. pic.twitter.com/ySyJZVl74c
Advertisement— Milwaukee Bucks (@Bucks) July 26, 2024
Και με τη φανέλα της Εθνικής, ο Έλληνας σούπερ σταρ έβαλε στόχο να καταφέρει να γράψει χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας. Να κερδίσει μετάλλια, να χαρίσει επιτυχίες πίσω στη χώρα που τον ανέδειξε αθλητικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, αλλά όπως έχει ήδη δείξει η ιστορία του, αυτό είναι… νομοτέλεια.
Στην τελευταία του χρονικά ανάρτηση πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, ο σούπερ σταρ του NBA δημοσίευσε εικόνες από τη φωτογράφισή του με τη φανέλα της Εθνικής και την ελληνική σημαία, την οποία συνόδευσε με τη λεζάντα πως είναι «απλώς ένα παιδί από τα Σεπόλια».
«Ό,τι κι αν πετύχεις στη ζωή, δεν πρέπει να ξεχνάς από πού ξεκίνησες». Με αυτά τα λόγια, πριν μερικά χρόνια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε προλογίσει μεγάλο αθλητικό event που διοργάνωνε στην Αθήνα, στα μέρη που μεγάλωσε, στρέφοντας την προσοχή του αθλητικού κόσμου και δίνοντας χαρά στους ανθρώπους που τον αγκάλιασαν και του πρόσφεραν αγάπη όταν ήταν μικρός.
Αυτή η έκφραση συνοψίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοσμοθεωρία αυτού του αθλητή που μπορεί να βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο, όμως δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, τις οποίες τιμά με κάθε αφορμή. Είτε πρόκειται για κάποια φιλανθρωπική πράξη, που πολλές φορές γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είτε σε επίπεδο αθλητικής εκπροσώπησης.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Γιάννη Αντετοκούνμπο
Ωστόσο, ο δρόμος προς την κορυφή δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Γιάννη. Χρειάστηκε να υποστεί κακουχίες και να υπερκεράσει πολλά εμπόδια για να φτάσει εκεί που έφτασε.
Εμπόδια που για πολλούς είναι ανυπέρβλητα. Αλλά, εκείνος κατάφερε να γαλουχηθεί μέσα από αυτά και τα μετέτρεψε σε συστατικά για την επιτυχία του.
Όσα κι αν βίωσε, είχαν τη σημασία τους για τα όσα θα ζούσε αργότερα…
Ο Γιάννης Αντετοκούμπο ήταν μέλος μιας οικογένειας μεταναστών στην Ελλάδα, που ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στα Σεπόλια. Οι γονείς του, ο Τσαρλς και η Βερόνικα, ήρθαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Φράνσις, παρέμεινε πίσω στη Νιγηρία με τον παππού και τη γιαγιά τους.
Η οικογένεια ήταν φτωχή σε σημείο που πολλές φορές η έλλειψη χρημάτων δεν επέτρεπε στους γονείς ακόμη και να εξασφαλίσουν το φαγητό των παιδιών τους, ενώ αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό στο σπίτι θεωρούνταν πολυτέλεια.
«Ήταν δύσκολα. Δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν είχαμε προβλήματα, βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο δωμάτιο και περνούσαμε καλά. Γελούσαμε, παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλο αυτό μας έκανε πιο δυνατούς», έχει περιγράψει γι’ αυτήν την περίοδο της ζωής του.
Για να επιβιώσει η οικογένεια, ο Γιάννης πουλούσε γυαλιά ηλίου και CD και έβγαζε 25-30 ευρώ την ημέρα. Ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς δεν δίστασε να πει ότι ήταν ο καλύτερος (και) σε αυτήν του την ενασχόληση, επειδή ήταν επίμονος. «Πουλούσα γυαλιά, ρολόγια, CD και DVD. Ήμουν ο καλύτερος πωλητής. Το μυστικό μου ήταν ότι δεν τα παρατούσα. Θα συνέχιζα να κάνω ερωτήσεις μέχρι να πουλήσω, ενώ ήμουν και χαριτωμένος, επειδή ήμουν νεαρός», διηγήθηκε.
Από τον Φιλαθλητικό στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ
Στον Γιάννη δεν άρεσε πάντα να παίζει μπάσκετ. Μεγάλη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο. Για να αντιληφθεί την κλίση του αυτή χρειάστηκε το «τέχνασμα» του ανθρώπου που «είδε το μέλλον» του Αντετοκούνμπο πριν από όλους τους υπόλοιπους και του άλλαξε όλη τη ζωή.
Ο λόγος για τον Σπύρο Βελιννιάτη, ο οποίος τον πήγε στον Φιλαθλητικό και τον έπεισε ότι το μπάσκετ είναι η ευκαιρία του για μια καλύτερη ζωή.
Σε συνέντευξή του μερικά χρόνια αργότερα ο Βελιννιάτης αποκάλυψε πώς έπεισε τον Γιάννη για την προοπτική του νέου αθλήματος. «Του είπα ότι, δοκιμάζοντας την τύχη του στο μπάσκετ, θα μπορούσε να φέρει ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι, ώστε να μην χρειάζεται να το βρει αλλού. Έστω και δοκιμαστικά για 6 μήνες…», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Ακόμη δεν τον είχα δει να παίζει μπάσκετ. Γνωρίζοντας την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, του έδειχνα τις αντίστοιχες ομάδες και προκειμένου να τον καθησυχάσω του έλεγα: “Κι αν δεν σου αρέσει το μπάσκετ, σε πάω στο ποδόσφαιρο”. Αυτό ευτυχώς δεν χρειάστηκε, καθώς άρχισε να καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι μπορούσε να διαπρέψει στο άθλημα».
Το 2007, ο Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται με την καλαθοσφαίριση και μέχρι το 2009 άρχισε να παίζει επαγγελματικά στην ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού.
«Τα πρώτα τρία χρόνια δεν πήγαινα καθημερινά για προπονήσεις. Βοηθούσα την οικογένειά μου. Μετά τα 15, αφού πήγαινα στο σχολείο, κατέβαινα καθημερινά για προπόνηση. Έπρεπε να πάρω δύο συρμούς του μετρό, λεωφορείο και να περπατήσω. Χρειαζόμασταν με τα αδέλφια μου 1,5 ώρα να πάμε και άλλη τόση μέσα στη νύχτα», είχε πει ο Αντετοκούνμπο.
Η σεζόν 2012-23 ήταν και η τελευταία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα και τον Φιλαθλητικό.
Από την αρχή εκείνης της σεζόν, σκάουτερ από τις περισσότερες ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο παρακολουθούσαν και έφτιαχναν το «report» του 19χρονου Γιάννη, το ταλέντο του οποίου προφανώς ανακάλυψαν και εκτίμησαν νωρίτερα από ό,τι οι ελληνικές ομάδες.
Μάλιστα, τον αγώνα του Φιλαθλητικού στη Νέα Ιωνία του Βόλου είχε παρακολουθήσει και ο πρόεδρος των Μπόστον Σέλτικς, Ντάνι Εϊντζ, ο οποίος είχε βιώσει και μια άσχημη εμπειρία, καθώς οι φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας τον μπέρδεψαν με κάποιον άλλον και τον έβριζαν(!)
Η πάλη για την ιθαγένεια και τη γραφειοκρατία
Ακόμα όμως και τη στιγμή που ο Γιάννης ήταν έτοιμος για την «εκτόξευσή» του με την μεταγραφή του στο NBA, έπρεπε να διαβεί ακόμη έναν Γολγοθά.
Λίγες εβδομάδες πριν τα drafts του ΝΒΑ και ενώ είχε ήδη υπογράψει στην ισπανική Σαραγόσα, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του από τον Φιλαθλητικό και την Α2, ο Γιάννης είχε να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: δεν είχε διαβατήριο, για να μπορεί να «πετάξει» εκτός Ελλάδος.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν παιδί μεταναστών. Οι γονείς των παιδιών μεταναστών που ήταν ανήλικα, καλούνταν να καταθέσουν αιτήσεις ιθαγένειας. Όμως, γι’ αυτό απαιτούνταν οι γονείς να διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, κάτι που θα τεκμηριωνόταν από τα εργασιακά τους ένσημα. Αλλά, η εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών στεκόταν εμπόδιο για κάτι τέτοιο.
«Υπηκοότητα: Αλλοδαπός», έγραφε το απολυτήριο του Γυμνασίου που έλαβε στα χέρια του ο Γιάννης, παρά το γεγονός ότι είχε γεννηθεί στην Ελλάδα.
Το θέμα λύθηκε κατόπιν μιας αποκάλυψης ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε δεχτεί πρόταση από την πρεσβεία της Νιγηρίας να λάβει νιγηριανό διαβατήριο, κάτι που θα σήμαινε αυτόματα ότι φυσικά θα λογίζονταν ως Νιγηριανός παίκτης και δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνίζεται με την Εθνική Ελλάδας.
Μετά από αγώνες, η διαδικασία πολιτογράφησης του Γιάννη και του αδερφού του Θανάση ολοκληρώθηκε, τα παιδιά πήραν την ελληνική ιθαγένεια και ο Γιάννης, με το διαβατήριο στο χέρι, έχει αρχίσει να παίζει για την ομάδα Νέων της Ελλάδας.
Οι δύο ταλαντούχοι νεαροί παίκτες έκαναν λόγο για ένα «όνειρο ζωής» που έγινε πραγματικότητα. «Είμαστε πλέον και επίσημα Έλληνες πολίτες» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.
Τα πρώτα χρόνια στο NBA
Στις 28 Απριλίου του 2013 ανακοινώθηκε ότι ο Γιάννης Αντετoκούνμπο θα συμμετάσχει στο draft του ΝΒΑ και τελικά στις 27 Ιουνίου του 2013 επιλέχτηκε στο νούμερο 15 από τους Μιλγουόκι Μπάκς. Έτσι, λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, υπέγραψε συμβόλαιο με τα «ελάφια».
Ταυτόχρονα έφτασε στην υψηλότερη θέση του draft του ΝΒΑ από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα.
Kρατώντας μια ελληνική σημαία στα χέρια και με την οικογένειά του στο πλευρό του, ο Γιάννης πανηγύρισε την επιλογή του από τους Μπακς. Μάλιστα, η πρώτη του κίνηση μόλις άκουσε τον Ντέιβιντ Στερν να λέει το όνομά του, ήταν να κάνει έκπληκτος το σταυρό του.
βοήθησε στα πρώτα του βήματα να εξελιχθεί και να φτάσει γίνει αυτό που εξελίχθηκε στην πορεία.
Oι πρώτες διακρίσεις και η ανάδειξη σε MVP του ΝΒΑ
Με το σώμα του ακόμη «άγουρο» και με την ταμπέλα του rookie ακόμη επάνω του, ο Γιάννης την πρώτη του χρονιά έδειξε στο αθλητικό κοινό των ΗΠΑ δείγματα του ταλέντου του, δίνοντας μια εικόνα «από τα προσεχώς». Το παρατσούκλι δεν άργησε να βγει: «The Greek Freak».
Στις 22 Φεβρουαρίου 2015, ο Αντετοκούνμπο πέτυχε το πρώτο τριπλ-νταμπλ της αθλητικής του σταδιοδρομίας, με 27 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς, με το τελικό σκορ να είναι 108–101 υπέρ των Μιλγουόκι Μπακς. Η επίδοση αυτή τον έκανε να είναι ο νεαρότερος αθλητής των «ελαφιών» που κατάφερε κάτι τέτοιο, καθώς ήταν μόνο 21 ετών.
Αργότερα έγινε και ο νεότερος ηλιακά παίκτης στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς που ξεπέρασε τους 1.000 πόντους. Η εκτόξευση είχε ήδη αρχίσει…
Ο Γιάννης λογιζόταν ως το μεγαλύτερο «hot prospect» και σιγά σιγά, με τα χρόνια, όσο το σώμα του άλλαζε και η εμπειρία του μεγάλωνε. Έπιασε το potential του και έγινε ένας All Star παίκτης.
Στις 19 Ιανουαρίου 2017 ψηφίστηκε από κοινό, δημοσιογράφους, παίκτες και προπονητές ως βασικός για την ομάδα της Ανατολής στον αγώνα επίδειξης 2017 NBA All-Star. Έτσι, έγινε ο πρώτος παίκτης των Μπακς μετά το Μάικλ Ρεντ από το 2004, αλλά και ο πρώτος βασικός παίκτης των «ελαφιών» μετά τον Σίντνεϊ Μόνκριφ το 1986, που συμμετέχει στη μεγαλύτερη γιορτή του μπάσκετ στις ΗΠΑ.
Τον Ιούλιο του 2018 ο Αντετοκούνμπο διακόσμησε τη συσκευασία του δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού NBA2K στην κανονική του έκδοση και αποτελεί τον πρώτο μη Αμερικανό αθλητή του NBA ο οποίος προβλήθηκε στο εξώφυλλο.
Με το τέλος της σεζόν 2018-19 και συγκεκριμένα την 24η Ιουνίου, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) του πρωταθλήματος.
🏆 @Giannis_An34 represents for 🇬🇷! #KiaMVP #NBAAwards pic.twitter.com/Auj5tmGXqh
— NBA (@NBA) June 25, 2019
Στην τρίτη του χρονιά στο All Star Game, το 2019, έγραψε για ακόμη μια φορά ιστορία, καθώς ήταν ο ένας από τους δύο αρχηγούς. O «Greek Freak» σάρωσε στην ψηφοφορία της Ανατολής, συγκεντρώνοντας 4.375.747 ψήφους.
Σε εκείνο το παιχνίδι ο Γιάννης ήταν κυριαρχικός στο τέλος, όμως η ομάδα του δεν κατάφερε να πάρει την νίκη. Η αντίπαλη ομάδα με αρχηγό τον Λεμπρον Τζέιμς ανέτρεψε διαφορά 20 πόντων και επικράτησε με το χορταστικό 178-164, σε ένα ματς στο οποίο έγινε ρεκόρ εύστοχων τριπόντων στην ιστορία του θεσμού.
Το πολυπόθητο πρωτάθλημα με τους Μπακς
Όλα όσα όμως είχε πετύχει μέχρι τότε, δεν ικανοποίησαν τη δίψα του Γιάννη για τίτλους και διακρίσεις, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε κατακτήσει ακόμη «την κορυφή του μπασκετικού Ολύμπου».
Ο «Greek Freak» ήταν εκ των κορυφαίων παικτών του πρωταθλήματος, αλλά μέχρι το 2021 δεν είχε καταφέρει ακόμη να πάρει το δαχτυλίδι του NBA.
Είχαν ήδη αρχίσει να ακούγονται και οι πρώτοι ψίθυροι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έλεγαν ότι αν θέλει να σηκώσει κάποια στιγμή το πρωτάθλημα, θα πρέπει να σκεφτεί την αποχώρησή του από το Μιλγουόκι για κάποια καλύτερη ομάδα.
Ωστόσο, ο Έλληνας σούπερ σταρ «δεν ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε» και φρόντισε ο ίδιος να βάλει τέλος μια και καλή σε κάθε ψίθυρο.
Ακριβώς 50 χρόνια μετά το τελευταίο τους πρωτάθλημα, οι Μιλγουόκι Μπακς έγιναν και πάλι οι «βασιλιάδες» του NBA με απόλυτο ηγέτη και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, ο «Greek Freak» πραγματοποίησε μυθική εμφάνιση με 50 πόντους, 14 ριμπάουντ 5 τάπες 2 ασίστ! Όπως ήταν φυσικό, αναδείχθηκε MVP των τελικών του NBA.
Το Μιλγουόκι θύμισε μεθυσμένη πολιτεία, 100 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν εντός κι εκτός «Fiserv Forum» για να απολαύσουν μια εμπειρία που ουδείς μπορεί να τους εγγυηθεί πως θα ξαναζήσουν κάποια στιγμή. Στιγμές που τις οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στον Γιάννη Αντετοκούνμπο που τους άλλαξε τη μοίρα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα