COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιάννης Βουράκης: Το «χρυσό κανόνι» που τάραξε την κοσμική Αθήνα και η φυγή στην Αϊτή

Ο γνωστός κοσμηματοπώλης που σόκαρε την κοσμική Αθήνα και τους πιστωτές του όταν «εξαφανίστηκε» το 1996 αφήνοντας πίσω του ένα φέσι πολλών εκατομμυρίων, πέθανε στην Αϊτή όπου είχε βρει καταφύγιο.

Ο θάνατος του Γιάννη Βουράκη που γνωστοποίησε πριν από λίγες ώρες στον προσωπικό λογαρισμό της στο Facebook η αδελφή του Λιάνα Βουράκη βάζει τέρμα σε ένα πραγματικό θρίλερ που απσχόλησε την αθηναϊκή κοινωνία για 27 ολόκληρα χρόνια.

Η εξαφάνιση του Γιάννη Βουράκη και της συζύγου του Τζένης, ή Ζενεβιέβ Μπαλτάσαρ όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, τον Μάρτιο του 1996 έσκασε σαν βόμβα στην κοσμική και επιχειρηματική Αθήνα. Ο πασίγνωστος κοσμηματοπώλης, γόνος κοσμηματοπωλών με καταγωγή από τα Σφακιά της Κρήτης, άφησε πίσω του χρέη ύψους άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις φήμες. Και λέμε σύμφωνα με τις φήμες διότι, τα χρέη του κληρονόμου του περίφημου οίκου με σήμα το V δεν ήταν μόνο προς τις τράπεζες ή ιδιώτες «φίλους» της οικογένειας. Οι κακές γλώσσες μιλούσαν για χρέη προς πρόσωπα που δεν συνηθίζουν να λύνουν τις διαφορές στα δικαστήρια.

Ακολούθησε πανικός. Ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του επιχειρηματία και οι συγγενείς του πρώτου βαθμού, όπως η αδελφή του Λιάνα Βουράκη, δήλωναν άγνοια για τις κινήσεις του. Φυσικά, οι πιο καχύποπτοι που γνώριζαν ότι η καταγωγή της συζύγου του ήταν από την Αϊτή, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα δεν είχε συμφωνία έκδοσης καταζητούμενων, ήταν σίγουροι πως ο τελικός προορισμός του ζευγαριού ήταν το Πορτ-O-Πρενς. Εκεί, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, ήλπιζαν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους.

Η ιστορία του οίκου Βουράκη

Ο Γιάννης Βουράκης που έφυγε από τη ζωή 27 χρόνια μετά από την εξαφάνισή του από την Ελλάδα ήταν εγγονός του Ιωάννη Βουράκη, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα από τα Σφακιά της Κρήτης για να κάνει την τύχη του και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει προμηθευτής όλης της κοσμικής Αθήνας, της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της εποχής και της βασιλικής αυλής. Ο οίκος που ίδρυσε το 1926 με έδρα τον ιστορικό κατάστημα της οδού Βουκουρεστίου ήταν ο αγαπημένος όλων των ισχυρών οικογενειών της χώρας, που προμήθευε τις μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες των Λαιμών, Ωνάσηδων, Νιάρχων κ.ά.

Γιος του Ιωάννη και διάδοχός του στην επιχείρηση ήταν ο Άγγελος Βουράκης, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο κατάστημά του την 1η Φεβρουαρίου του 1979 σε ένα έγκλημα που προκάλεσε μεγάλο σούσουρο και άφησε ερωτηματικά.

Ο Γιάννης Βουράκης και η αδελφή του Λιάνα, είναι παιδιά του Χρήστου Βουράκη, αδελφού του Άγγελου. Γιος της αδελφής τους Όλγας είναι ο Κώστας Καίσαρης, που τράβηξε τον δικό του ξεχωριστό δρόμο στον χώρο του κοσμήματος.

Πως φτάσαμε στην εξαφάνιση του Γιάννη Βουράκη

Για τον Γιάννη Βουράκη οι φήμες που κυκλοφόρησαν, ειδικά μετά από το φευγιό του, είναι πολλές. Τον περιέγραφαν ως έναν άνθρωπο bon viveur, ασυγκράτητο στις φιλοδοξίες του, με μεγάλα σχέδια και καμία επίγνωση κινδύνου.

Σε ένα από ταξίδια που λάτρευε να κάνει, τα βήματά του τον έφεραν στην Αϊτή. Σε αυτή την απόμερη γωνιά της Καραϊβικής, ο επιχειρηματίας συνάντησε τη γυναίκα που θα γίνονταν σύζυγός και την έπεισε να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Βουράκη δεν δέχτηκαν ποτέ στους κόλπους τους την καλλονή από την Καραϊβική. Σιωπηρά, ο ένας μετά τον άλλον τα μέλη της οικογένειας αποσχίστηκαν και ακολούθησαν ξεχωριστές επαγγελματικές πορείες.

Ο Γιάννης Βουράκης και η Τζένη, όπως μετονομάστηκε στην Αθήνα η Ζενεβιέβ, άνοιξαν το Selctions Vourakis στην Βουκουρεστίου, εμβληματικό σημείο συνάντησης όλης της κοσμικής Αθήνας. Η ζωή τους χαρακτηρίζονταν από την επιδεικτική πολυτέλεια της εποχής και η εικόνα που έδιναν προς τα έξω αντανακλούσε την υποτιθέμενη οικονομική άνεσή τους.

Όμως, όπως αποδείχτηκε, η αποστασιοποίηση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, που ζήτησαν και πήραν το μερίδιο τους στην οικογενειακή επιχείρηση σε ρευστό, ήταν βόμβα στα θεμέλια της επιχείρησης. Για να εξαγοράσει τα υπόλοιπα μερίδια, ο Γιάννης Βουράκης κατέφυγε σε παράνομο δανεισμό με συνέπεια, όταν τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά ήθελε, να κινδυνεύσει η ζωή του ίδιου και της συζύγου του.

Έτσι, ένα πρωί του Μαρτίου του 1996 οι υπάλληλοι του καταστήματος αντελήφθησαν με σχετική καθυστέρηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το αφεντικό της επιχείρησης δεν απαντούσε στις κλήσεις τους, η κατοικία τους στην Εκάλη ήταν άδεια και ό,τι μπορούσε να «σηκωθεί» είχε κάνει φτερά.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην Αθήνα και πολλοί ήταν εκείνοι που έκλαψαν τα λεφτά τους. Όμως, κανείς εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος δεν μπόρεσε να πει με βεβαιότητα που βρίσκονταν ο χρεωκοπημένος κοσμηματοπώλης και η σύζυγός του.

Οι φήμες φυσικά οργίασαν ότι το ζευγάρι είχε βρει καταφύγιο στην πατρίδα εκείνης και σιγά σιγά το θέμα ξεχάστηκε. Επανήλθε στην επικαιρότητα το 2010 λόγω του μεγάλου σεισμού που άφησε την Αϊτή σε ερείπια. Τότε, κάποιοι επισκέπτες – μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων μετέφεραν την πληροφορία ότι όντων ήταν εκεί.

Και σήμερα, 27 χρόνια από την ημέρα που ο Γιάννη Βουράκης άφησε πίσω του για πάντα την Ελλάδα, η αδελφή του, Λιάνα Βουράκη, ανακοίνωσε τον θάνατό του.

«Αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου», έγραψε η γνωστή επιχειρηματίας στο Facebook για να δεχτεί από κάτω βροχή συλλυπητηρίων.

Back to top button